Waarom Roald Dahl de film 'Willy Wonka and the Chocolate Factory' afkeurde

Inhoudsopgave:

Waarom Roald Dahl de film 'Willy Wonka and the Chocolate Factory' afkeurde
Waarom Roald Dahl de film 'Willy Wonka and the Chocolate Factory' afkeurde
Anonim

Als het op kinderboeken aankomt, zijn er maar weinig meer geliefd dan wijlen Roald Dahl. Samen met klassiekers als The BFG en The Witches schreef de Britse auteur een van de populairste kinderboeken aller tijden: Sjakie en de Chocoladefabriek.

Fans in de jaren 70 waren opgetogen toen werd aangekondigd dat het boek verfilmd zou worden. Gene Wilder tekende zich aan om Willy Wonka te spelen op voorwaarde dat hij zijn tekst mocht improviseren - iets waardoor zijn castgenoten zich meer dan eens in de war raakten.

Hoewel de film over het algemeen een commercieel en kritisch succes was, was er één belangrijke persoon die ontevreden was over het eindresultaat: Roald Dahl zelf. Ondanks dat hij als scenarioschrijver diende, hield Dahl nooit van de beroemde film.

Blijf lezen om erachter te komen waarom Roald Dahl Willy Wonka en de chocoladefabriek afkeurde.

‘Willy Wonka en de chocoladefabriek’

Roald Dahls populaire kinderboek uit 1964, Charlie and the Chocolate Factory, werd in 1971 verfilmd. De filmversie, omgedoopt tot Willy Wonka and the Chocolate Factory, met in de hoofdrol Gene Wilder als Willy Wonka en Peter Ostrum als Charlie Bucket.

Het plot volgt Charlie, die uit een arm gezin komt, en een kaartje wint om de prachtige chocoladefabriek van Willy Wonka te bezoeken met vier andere kinderen. En als hij daar aankomt, stuit hij op verschillende verrassingen.

Hoewel de film overwegend positieve recensies ontving en werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Score, kreeg hij ook wat kritiek.

Volgens Insider veroordeelde de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) de film in pre-productie omdat het boek de Oompa Loompa's oorspronkelijk afschilderde als Afrikaanse pygmeeën. Dus de Oompa Loompa's verschenen met oranje huid in de film en de titel werd veranderd van Sjakie en de Chocoladefabriek.

Hoe vond Roald Dahl de verfilming van zijn boek?

Roald Dahl was zelf scenarioschrijver voor de film, maar het script zou tegen zijn toestemming zijn gewijzigd. Insider meldt dat de legendarische auteur, die in 1990 overleed, uiteindelijk teleurgesteld was in het eindproduct.

Roald Dahls probleem met Gene Wilder

Roald Dahls grootste probleem met de film leek de casting van Gene Wilder te zijn, die volgens hem ten onrechte als Willy Wonka was geplaatst.

Er werd gemeld dat Dahl vond dat Wilder "pretentieus" was en onvoldoende "homo [in de context van joviaal] en veerkrachtig". De auteur had liever gezien dat de acteurs Spike Milligan of Peter Sellers zouden worden gecast.

Dahl's vriend, Donald Sturrock, vertelde Yahoo dat de auteur Gene Wilder "te zacht" vond.

“Ik denk dat hij vond dat Wonka een erg Britse excentriek was,” legde Sturrock uit. “Zijn stem is heel licht en hij heeft dat nogal cherubische, lieve gezicht. Ik denk dat [Dahl] voelde… dat er iets mis was met [Wonka's] ziel in de film - het was gewoon niet hoe hij zich voorstelde dat de regels werden uitgesproken."

Andere problemen die Roald Dahl had met de film

Sturrock onthulde ook dat Dahl niet tevreden was met de wijzigingen die zonder zijn toestemming in het script waren aangebracht. Hij hield ook niet van de regisseur van de film, Mel Stuart, of de muzikale nummers van de film.

Hoewel Dahl niet tevreden was met de film, kwam hij uiteindelijk toch een beetje bij. "Roald ging de film uiteindelijk tolereren en erkende dat er 'veel goede dingen' in zaten," zei Sturrock. "Maar hij vond het nooit leuk."

Hoeveel werd Roald Dahl betaald om aan de film te werken?

Volgens Insider kreeg de succesvolle auteur $300.000 betaald om het originele concept van het script van de film te schrijven.

Echter, elementen van zijn script werden later tegen zijn wil gewijzigd, en uiteindelijk verwierp hij de rol.

De reactie van de wereld op 'Charlie en de chocoladefabriek'

In 2005 werd een remake van Willy Wonka en de Chocoladefabriek gemaakt, dit keer met de originele titel van de roman. Johnny Depp werd gecast als Willy Wonka, terwijl de film ook speelde Freddie Highmore als Charlie Bucket, Helena Bonham Carter als Mrs. Bucket en AnnaSophia Robb als Violet Beauregarde. Tim Burton, een frequente medewerker van Depp, regisseerde de film.

Interessant genoeg was Jim Carrey bijna gecast als Willy Wonka!

Fans van het verhaal vergeleken de remake natuurlijk met de originele film met Gene Wilder in de hoofdrol, wat leidde tot discussies over welke aanpassing beter was. Kritiek op de film uit 2005 beweerde dat Depp's Wonka een beetje te eigenzinnig was en eigenlijk seriemoordenaarsneigingen vertoonde.

De setting was voor sommigen ook verwarrend, aangezien de cast overwegend Brits leek te zijn, behalve Johnny Depp, maar Amerikaanse termen gebruikte, zoals snoep en dollars.

Tegelijkertijd vonden sommige fans dat de originele aanpassing diepgang miste omdat er geen inzicht was in de achtergrond van Willy Wonka of wat hem ertoe bracht snoepmaker te worden.

Uiteindelijk waren veel mensen ontevreden over beide filmversies, ook al werd het originele verhaal een geliefde klassieker.

Aanbevolen: