Hoe zal 'The Witches' van Roald Dahl het doen in zijn tweede filmaanpassing?

Hoe zal 'The Witches' van Roald Dahl het doen in zijn tweede filmaanpassing?
Hoe zal 'The Witches' van Roald Dahl het doen in zijn tweede filmaanpassing?
Anonim

1n 1990, The Witches, een duistere fantasieroman geschreven door de veelgeprezen Britse schrijver Roald Dahl, werd aangepast in een film met Anjelica Huston en Rowan Atkinson in de hoofdrollen. De film presteerde slecht aan de kassa, maar werd geprezen door critici en heeft door de jaren heen een cultstatus behouden.

Aanstaande donderdag krijgt het verhaal echter de kans om zichzelf op film te verzilveren, aangezien er een tweede bewerking van The Witches wordt uitgebracht, met in de hoofdrollen Anne Hathaway, Stanley Tucci en Octavia Spencer.

30 jaar geleden, toen de eerste film uitkwam, geloofden studiomanagers dat producties met als headliner een hoofdrolspeelster en omringd door een overwegend vrouwelijke cast niet tot kassasucces leidden.

De eerste productie van The Witches viel in die categorie. Het werd uiteindelijk geen kassucces, maar de uitvoeringen, met name Huston's leidende rol als de Grote Hoge Heks, werden geprezen door critici. Het was ook zeldzaam dat een vooraanstaande Hollywood-actrice zo'n compromisloze schurk speelde.

Helaas veranderden geweldige optredens de cultuur in Hollywood destijds niet.

30 jaar later is de huidige cultuur in de entertainmentindustrie echter een andere. De bewegingen "Time's Up" en "Me Too" hebben geholpen het landschap in Hollywood te veranderen, en hoe studio-executives de betaalbaarheid zien van actrices die de hoofdrol spelen in een film.

Dit wil niet zeggen dat het tweede deel van The Witches als garantie goed zal worden ontvangen. Het zal echter worden bekeken door een nieuwe generatie kijkers, die een positievere perceptie hebben van de symboliek van een heks voor vrouwen, en gewend zijn om actrices te zien headlinen in films met een overwegend vrouwelijke cast.

Maar deze remake, van de veelgeprezen regisseurs Alfonso Cuaron en Guillermo Del Toro, is ambitieuzer dan dat, en grote ambitie kan je voorbereiden op meer succes of grotere mislukkingen. Het speelt zich af in de Civil Rights Era South en bevat zwarte acteurs in de hoofdrollen. De nieuwe kijk op het verhaal is een enorme verschuiving van het oorspronkelijke verhaal van het boek, dat zich afspeelt in Noorwegen en Engeland.

Het heeft jaren geduurd voordat het symbool van heksen in een positiever daglicht kwam te staan. Een vraag die veel critici voorafgaand aan de film stellen, is: "Hoe zal deze film een historisch vervolgd symbool combineren met gedateerd racisme?"

Het is een gewaagde poging tot een geliefd kinderboek met een bijna volledige herziening van de setting van het verhaal. De positieve punten zijn dat Black-ish's Kenya Barris een van de schrijvers is, en Del Toro heeft fans teleurgesteld bij het maken van een film over het bovennatuurlijke en monsters. We zullen moeten afwachten, maar de film heeft alle ingrediënten voor groot succes.

The Witches wordt aanstaande donderdag 22 oktober uitgebracht op HBO Max.

Aanbevolen: