Hollywood-sterren die gelukkig genoeg zijn om films in de Esteemed Criterion-collectie te hebben

Inhoudsopgave:

Hollywood-sterren die gelukkig genoeg zijn om films in de Esteemed Criterion-collectie te hebben
Hollywood-sterren die gelukkig genoeg zijn om films in de Esteemed Criterion-collectie te hebben
Anonim

Een van de ultieme eerbewijzen voor een filmmaker of acteur is dat een van hun films wordt toegevoegd aan de Criterion Collection. De Criterion Collection is volgens hun website in 1984 opgericht voor "belangrijke klassieke en hedendaagse films". Tegenwoordig telt de collectie meer dan 2000 titels, en onder die titels bevinden zich films met enkele van de grootste sterren van dit moment.

Sommige films waren Academy Award-winnaars, sommige zijn cultklassiekers en andere zijn verborgen juweeltjes die wachten om ontdekt te worden. Het is onmogelijk om alle grote namen te bedekken met films die vereerd zijn om te worden opgenomen in "de beste films van over de hele wereld", maar laten we het hebben over enkele van de grootste.

12 Gerta Gerwig ('Frances Ha')

De Ladybird-schrijver en regisseur heeft weer een topfilm op haar naam staan die aan de collectie is toegevoegd. Haar eerdere project Frances Ha vertelt het verhaal van een vrouw in New York City die geen eigen appartement heeft en haar droom najaagt om danseres te worden.

11 Wallace Shawn ('Mijn diner met Andre')

Wallace Shawn is in Hollywood vooral bekend als Fezini (ook bekend als The Inconceivable Guy) uit The Princess Bride, als de stem van Rex in Toy Story en als Professor Sturges in Young Sheldon. Maar hij is ook een wereldberoemde schrijver in de wereld van toneel en scherm voor zijn project uit 1981 met Andre Gregory, My Dinner With Andre. De film is een gedurfd project dat van een dinergesprek van 90 minuten een boeiende speelfilm maakt over de politiek van theater en klassenverschillen in New York City.

10 Christian Bale ('3:10 To Yuma')

Christian Bale speelde de rol van Dan Evans in de cultklassieker uit 2007 3:10 To Yuma. De film speelt ook Russell Crowe als Ben Wade en vertelt het verhaal van Ben Wade's gevangenneming en zijn transport naar Yuma Prison, een van de meest beruchte en wrede gevangenissen in de geschiedenis van het Oude Westen.

9 Francis McDormand ('Blood Simple')

McDormand blonk uit in het magnum opus Fargo van de Coen Brothers, maar daarvoor had ze al jaren met het duo samengewerkt. In hun regiedebuut, Blood Simple, speelt McDormand Abby. Abby is de gefrustreerde huisvrouw van een kroegeigenaar die vast komt te zitten in het midden van tragische reeksen van gebeurtenissen en alleen wordt gered door de haas van een pistool dat ze nauwelijks aankan.

8 Kyle MacLachlan ('Blue Velvet')

Kyle MacLachlan werkte met regisseur David Lynch aan verschillende projecten voordat de twee sterren werden dankzij hun populaire tv-mysterieshow Twin Peaks. Een van die projecten was Blue Velvet, een spannende surrealistische thriller waarin Jeffery Beaumont (MacLachlan) het oor van een vermiste man vindt en verstrikt raakt in de tragische ontvoering van een kind en de mishandeling van cabaretzangeres Dorthy Vallens, gespeeld door Isabella. Rosselini. Ed Hooper is iconisch in de film, evenals Frank, de lachgas hijgende schurk.

7 Laura Dern ('Smooth Talk')

De Jurassic Park-ster heeft een paar films in Criterion, waarvan de meest prominente haar 1985-project Smooth Talk is. In Smooth Talk speelt Dern de 15-jarige Connie die haar zomer doorbrengt met het verlangen naar aandacht van mannen. Dingen nemen een verontrustende wending wanneer een knappe, maar gevaarlijke vreemdeling haar in de gaten begint te houden.

6 Harry Belafonte ('Island In The Sun')

Niet veel mensen realiseren zich dat de legendarische calypso-ster en activist ook een acteur was. Titels met Belefonte in de collectie zijn onder meer de controversiële film Island In The Sun, die racisten woedend maakte vanwege de weergave van interraciale relaties. Ook in de collectie zijn Carmen Jones en Beat Street.

5 Michael Fassbender ('Fish Tank')

Fassbender heeft een collectieve carrière gehad. Hij was in X-Men, een miljard dollar franchise, en hij was in The Snowman, een beruchte flop. Hij sierde ook het scherm in veel rustige indie- en kunstprojecten, waaronder Fish Tank. De film volgt het verhaal van Mia, een hard feestende tiener, en toont Fassbender als Connor, de minnaar van haar moeder die een speciale voorkeur heeft voor Mia.

4 Bruce Willis ('Armageddon')

Sommige mensen houden van de film, sommigen haten het, hoe dan ook, Michael Bay's Armageddon met Bruce Willis in de hoofdrol staat in de Criterion Collection. De film bevat vele andere Hollywood-namen van de bovenste plank, waaronder Steve Buscemi, Liv Tyler en Ben Affleck.

3 Ben Affleck ('Chasing Amy')

Over Ben Affleck gesproken, naast Armageddon zit er nog een film met hem in de collectie. Affleck is ook te zien in de ondergewaardeerde film Chasing Amy van regisseur Kevin Smith. Dit is niet de enige film in de Criterion Collection waarin het iconische stoner-duo Jay en Silent Bob, Mallrats en Clerks ook te zien is.

2 John Malkovich ('Being John Malkovich')

In de film geregisseerd door Spike Jonze speelt de acteur met dezelfde naam als mensen een dag in zijn leven mogen touren. Leuk weetje over de film, de scène waarin hij met het bierblikje wordt geslagen, was geïmproviseerd. De figurant op de set die dag nam het op zich om Malkovich met het bier te slaan en Jonze hield het binnen.

1 Steve McQueen ('The Blob')

De film die de basis legde voor de carrière van de actiester was de horrorfilm The Blob uit 1958. De klassieke horrorfilm volgt de terreur die wordt verspreid door een buitenaards wezen dat alles verteert wat zijn pad kruist als een amoebe die een andere kiem verorbert.

Aanbevolen: