Jay-Z, Eminem, Dr. Dre en anderen: de 12 beste hiphoplabels aller tijden

Inhoudsopgave:

Jay-Z, Eminem, Dr. Dre en anderen: de 12 beste hiphoplabels aller tijden
Jay-Z, Eminem, Dr. Dre en anderen: de 12 beste hiphoplabels aller tijden
Anonim

Muzieklabels zijn een van de meest vitale hoekstenen in de hiphopcultuur. In de afgelopen decennia hebben Death Row, Cash Money, Shady, Roc-A-Fella, Def Jam en talloze andere imprints ons gezegend met het beste van het beste, van nieuwe artiesten tot geweldige albums.

Bijna elke rapper die in het spel is geslaagd, voelt de behoefte om een eigen label te hebben met hun eigen artiesten, gescheiden van hun labelouders, en dat maakt de cultuur mooi. In Californië stapte Dr. Dre uit Death Row Records om zijn Aftermath-imperium op te bouwen, wat ons later Eminem gaf, die vervolgens Shady Records oprichtte en 50 Cent tekende. Ver weg van de westkust, was Jay-Z's Roc-A-Fella ooit de thuisbasis van Kanye West voordat Ye zijn eigen GOOD Music vormde, en het domino-effect gaat maar door.

Op deze lijst tellen we enkele van de meest invloedrijke labels in de hiphopgeschiedenis af en rangschikken ze op basis van hun line-upkracht, invloed, kunstenaarschap en commerciële prestaties.

12 OVO-geluid

Na een succesvol debuut in de vroege jaren 2010 onder leiding van Lil Wayne, werkte Drake samen met zijn oude producer, Noah '40' Shebib, die Drizzy's So Far Gone-mixtape produceerde, om OVO Sound te vormen. OVO Sound, gevestigd in Drake's geboorteplaats Toronto, is de thuisbasis van enkele van de beste Canadese artiesten van PartyNextDoor en Roy Woods tot Majid Jordan. Het heeft meer dan 13 studioalbums in hun discografiecatalogus.

11 G. O. O. D Muziek

Na de succesvolle doorbraak met The College Breakout onder Jay-Z's Roc-A-Fella, richtte Kanye in hetzelfde jaar GOOD Music op, wat staat voor Getting Out Our Dreams. De originele line-up bestond uit Kanye zelf, John Legend en Common. Het label is verantwoordelijk voor zes nummer één Billboard 200-albums; Finding Forever, Dark Sky Paradise, The Life of Pablo, I Decided, Ye, and Jesus Is King. Enkele van de beste hiphopartiesten van Big Sean, Pusha T, Q-Tip en Teyana Taylor vonden hun thuis onder de vlag van GOOD Music.

10 Jong geld entertainment

Er wordt niet gesproken over de labels van Drake of Kanye West zonder de man te noemen die hen inspireerde: Lil Wayne. De New Orleans-rapper richtte Young Money Entertainment op in 2005 voordat hij vervolgens de presidentstroon overhandigde aan Cortez Bryant.

Weezy's album Tha Carter III uit 2008 werd het allereerste platina-album van het label voordat het in de daaropvolgende jaren werd gevolgd door 13 andere platen van verschillende artiesten. Nu is Young Money de thuisbasis van Nicki Minaj, Drake, Christina Millan en vele anderen.

9 Top Dawg Entertainment

Indie-plaat Top Dawg Entertainment werd opgericht door producer Anthony 'Top Dawg' Tiffith, die eerder in de jaren negentig met The Game en Juvenile had gewerkt. In 2003 had de honcho Kendrick Lamar's debuut mixtape, die toen nog maar 15 was, in zijn handen, en de rest is geschiedenis. Anthony Tiffith tekende hem uiteindelijk en ze maakten eindelijk hun grote doorbraak toen ze in 2005 de in Cali gevestigde rapper Jay Rock aan hun selectie toevoegden. TDE maakt nu deel uit van de Aftermath Entertainment-familie en dient als de thuisbasis van Kendrick, Jay, Ab -Soul, Schoolboy Q, SZA, Isaiah Rashad en vele anderen.

8 Contant geldrecords

We kunnen niet praten over invloedrijke hiphoplabels zonder Cash Money Records te verlaten. Opgericht in 1991 door twee broers William, Bryan (Birdman) en Ronald (Slim Don), Cash Money het label dat ons een van de meest invloedrijke rappers in het spel gaf, Lil Wayne. Hij werd in 1996 op 13-jarige leeftijd getekend bij het label.

Nu bezit het label 12 nummer één albums en biedt het onderdak aan Blueface, Young Thug, Cory Gunz, Drake, Nicki Minaj en vele anderen.

7 Shady Records

Na een succesvol debuut met Dr. Dre's Aftermath met The Slim Shady LP, toen de rapper op zoek was naar een manier om zijn D12-groep op de kaart te zetten, richtten Eminem en zijn manager Paul Rosenberg Shady Records op in 1999. D12 werd de eerste act die ze tekenden, later gevolgd door Obie Trice, 50 Cent, Stat Quo, Bobby Creekwater en Cashis.

Nadat Eminem nuchter was, begon hij zijn Shady Records-imperium opnieuw op te bouwen en tekende hij enkele van de nieuwste rappers in de game: voormalig XXL's Freshman Yellawolf en supergroep Slaughterhouse. Nu is Shady de thuisbasis van de in Compton gevestigde Boogie- en Griselda-jongens (Westside Gunn, Conway the Machine en Benny the Butcher).

6 No Limit Records

Voor zijn verval was Master P's No Limit Records een van de beste labels in de game. No Limit begon in 1991 en kwam in 1997 in een stroomversnelling nadat projecten van Master P's groep TRU en hun lokale talenten zoals Mystikal en Mia X goud werden. Ze tekenden ook hun allereerste grote artiest, Snoop Dogg, die net aan Death Row ontsnapte, die later zijn No Limit-debuut uitbracht en in de eerste week meer dan een half miljoen platen verkocht.

5 Aftermath Entertainment

Dr. Dre stond in 1996 aan de top van de wereld. Na zijn breuk met NWA trad Dre toe tot Death Row Records en zijn debuutalbum, The Chronic, werd een van de klassieke hiphopalbums die je ooit moet luisteren. Toen het binnen het label rommelig werd, vond Dre dat genoeg genoeg was. Hij stopte om zijn eigen label op te richten, Aftermath Entertainment, en de rest is geschiedenis. Na een teleurstellend debuutalbum vond Aftermath zijn spoor toen Dre in 1998 Eminem tekende.

Naast Eminem, Kendrick Lamar en Anderson. Paak is nu de selectie van de Aftermath.

4 Roc Nation / Roc-A-Fella

Jay-Z noemde zijn rapimperium naar de beruchte rijke Rockefeller-familie als een onafhankelijk verkooppunt om zijn rapcarrière in 1996 te lanceren. Zijn debuutalbum, Reasonable Doubt, presteerde misschien niet commercieel goed, maar het gaf Jay zeker -Z een goede reputatie op straat. In de daaropvolgende jaren tekende Jay-Z onder meer Kanye West, Jadakiss, Beanie Siegel en vele anderen voordat het in 2013 werd opgeheven.

Vijf jaar voor zijn onmiskenbare lot vormde Jay echter Roc Nation, dat meer bedient dan alleen een hiphoplabel. Het is een entertainmentbureau met verschillende artiesten uit een breed scala aan genres: Rihanna, Shakira, Lil Uzi, Normani of Fifth Harmony en vele anderen.

3 Def Jam

36 jaar geleden richtte Rick Rubin, die later werd vergezeld door Russel Simmons, Def Jam op in zijn studentenkamer in Weinstein Hall aan de New York University. Def Jam zit al tientallen jaren in het spel en zijn staat van dienst spreekt voor zich. Enkele van de topartiesten die onderdak vinden bij Def Jam zijn Beastie Boys, Public Enemy, LL Cool J en DMX. Def Jam is echter niet alleen een hiphoplabel. De genrevariatie varieert van hiphop tot pop.

2 Bad Boy

Sean 'P. Diddy' Combs, die net medio 1993 uit Uptown was ontslagen, richtte eind 1993 zijn eigen label Bad Boy Records op. The Notorious B. I. G en Craig Mack waren een van de eerste artiesten van het label. De twee domineerden, samen met Biggie's geliefde Faith Evans, jarenlang de hiphop-hitlijsten, wat later de spanning tussen hen en Death Row Records uit de West Coast verhoogde.

1 Death Row Records

Ten slotte hebben we Death Row Records, het label dat ons de legendarische Tupac Shakur, zijn 'Amerikaz Most Wanted'-partner in crime Snoop Dogg, en het brein van beats en artisticiteit, Dr. Dre, heeft gegeven. Het begon allemaal in 1991 door Suge Knight, Dre, The D. O. C en Dick Griffey. Het Dre-Snoop-Tupac-trio was een cruciaal succes van Death Row en het label genereerde tijdens zijn hoogtepunt in één jaar meer dan $ 100 miljoen.

Het crashpunt kwam nadat de baas van het label, Suge Knight, gewelddadig werd, waardoor Dr. Dre en Snoop Dogg moesten vertrekken. De dood van Tupac in 1996 markeerde ook het dieptepunt in de geschiedenis van het label. Sindsdien is Death Row nooit meer hersteld.

Aanbevolen: