Is 'Purple Rain' de beste filmsoundtrack aller tijden?

Inhoudsopgave:

Is 'Purple Rain' de beste filmsoundtrack aller tijden?
Is 'Purple Rain' de beste filmsoundtrack aller tijden?
Anonim

Filmsoundtracks hebben zo'n ongelooflijke manier om alles samen te brengen en een film over de top te brengen met fans. Sommige soundtracks kunnen volledig onopgemerkt blijven, maar zo nu en dan heeft een film een soundtrack die gewoon te geweldig is om te negeren. Twilight, Pulp Fiction en Thor: Ragnarok komen allemaal voor de geest.

Tijdens de jaren 80 speelde Prince in de film Purple Rain, die een succes was aan de kassa. Hoe cool dit ook was om te zien, het was de soundtrack van de film die echt een wereldwijd fenomeen werd, en het bracht zijn carrière meteen naar een ander niveau. Het zette mensen ook aan het denken over zijn plaats op de lijst met soundtracks aller tijden.

Dus, is Purple Rain de beste soundtrack ooit? Laten we de erfenis eens nader bekijken en zien.

‘Purple Rain’ werd uitgebracht in 1984

Om een beetje context te krijgen over de Purple Rain-soundtrack, moeten we terugkijken naar de film zelf, die in 1984 werd uitgebracht. In een ongebruikelijke omstandigheid had Prince een detail in zijn contract met een platenmaatschappij dat hij zijn eigen film zou mogen maken, en platenmanagers wisten toen nog niet dat de veelgeprezen muzikant op het punt stond de wereld volledig over te nemen met zijn film.

De kleine film, met een budget van ongeveer $ 7 miljoen, werd een gigantisch succes aan de kassa. Er wordt geschat dat de film ongeveer $ 70 miljoen opbracht, en hoewel dat niet veel geld lijkt in vergelijking met grote blockbusters, werd dit destijds als een enorme overwinning beschouwd. De film veranderde de toch al populaire Prince in misschien wel de grootste ster ter wereld die niet Michael Jackson heet.

Naarmate de tijd verstreek, bleef de film een klassieker en in 2019 werd Purple Rain toegevoegd aan de Library of Congress voor bewaring in de National Film Registry omdat het "cultureel, historisch of esthetisch significant" was.

De film was niet alleen een enorm succes, maar de soundtrack zelf bevatte een aantal nummers die de geschiedenis ingingen als klassiekers uit het decennium. Nog indrukwekkender is dat de film een Academy Award won voor Best Original Song Score.

De soundtrack heeft 25 miljoen exemplaren verkocht

De soundtrack van Purple Rain werd ongeveer een maand voordat de film zijn theaterdebuut maakte uitgebracht, en het duurde niet lang voordat Prince de ether domineerde met zijn muziek en de kassa domineerde met zijn film. Veel mensen zijn bekend met Prince' grootste hits gedurende zijn carrière, maar de soundtrack van Purple Rain alleen al bevatte nummers als "When Doves Cry", "Let's Go Crazy", "I Would Die 4 U", en het titelnummer, "Purple Rain.”

Natuurlijk maakte het monumentale succes van het album het in de loop van de tijd historisch belangrijk en werd het zelfs opgenomen in de Grammy Hall of Fame. Net als de film zelf. de soundtrack werd toegevoegd aan het National Recording Registry van de Library of Congress. Het is overladen met prijzen en lof en er zijn wereldwijd miljoenen en miljoenen exemplaren van verkocht.

Op dit moment wordt geschat dat Purple Rain meer dan 25 miljoen exemplaren heeft verkocht, waardoor het een van de meest succesvolle albums aller tijden is. Zelfs nu houdt de muziek stand en kan nog steeds een publiek vermaken, en dit is allemaal te danken aan Prince die de kans krijgt om zijn eigen film te maken. Dit zorgt er natuurlijk voor dat mensen zich afvragen wat de plaats van de soundtrack is op een lijst met de beste soundtracks die ooit zijn gemaakt.

Is het de beste ooit?

Op een gegeven moment plaatste Rolling Stone Purple Rain op de 8e plaats van het beste album aller tijden. Nee, het was niet de achtste beste soundtrack aller tijden, het was het achtste beste album ooit gemaakt. Periode. Zijn positie op die lijst rangschikte het vervolgens als de beste soundtrack aller tijden. Dat is waanzinnig veel lof, en het laat maar weer eens zien wat professionals na al die jaren van het album vinden.

Een tijdje geleden stond Purple Rain op nummer één op Movies Rock, een lijst samengesteld door Condé Nast. Pitchfork had het op de nummer twee plek achter Curtis Mayfield's Super Fly, en op verschillende lijsten staat Purple Rain ofwel stevig bovenaan of binnen bereik van de toppositie. De blijvende kracht en culturele impact die dit album had is onmetelijk, en dat is precies waarom het zo geliefd blijft als altijd.

Dus, is Purple Rain de beste filmsoundtrack ooit gemaakt? Nou, dat hangt ervan af aan wie je het vraagt. Een ding dat we zeker weten, is dat het bijna onmogelijk is om er een te vinden die zo tijdloos en indrukwekkend is als Purple Rain.

Aanbevolen: