Is 'The Staircase' van HBO Max het kijken waard?

Inhoudsopgave:

Is 'The Staircase' van HBO Max het kijken waard?
Is 'The Staircase' van HBO Max het kijken waard?
Anonim

HBO Max' 'The Staircase' heeft de aandacht van mensen getrokken, met critici die de show de beste misdaadserie in jaren noemen. Maar waarom is The Staircase zo populair? Een van de redenen is dat de serie, die gebaseerd is op een waargebeurde zaak, heel bekend is bij mensen die zich de echte Micheal Peterson en de gelijknamige Netflix-documentaire herinneren.

Het misdaaddrama schittert in The King's Speech en Love Actually ster Colin Firth, die Micheal Peterson speelt, naast Toni Collette, die in I'm Thinking Of Ending Things, Hereditary en Knives Out speelde (waarvan een vervolg verwacht wordt)), om er een paar te noemen. Beiden zijn geweldige sterren, die fantastisch werk leveren door Micheal en Kathleen Peterson te spelen.

Waar gaat 'The Staircase' over?

HBO's nieuwe True Crime-serie illustreert het verhaal van Michael Peterson, een auteur die ervan wordt beschuldigd zijn vrouw Kathleen Peterson te hebben vermoord, die in december 2001 stierf. Micheal Peterson heeft altijd gezegd dat hij zijn vrouw onderaan de trap vond, onder het bloed en niet reagerend maar nog in leven. Kathleen stierf niet onmiddellijk na de val en leefde meer dan een uur nadat ze verwondingen had opgelopen.

Volgens de documentaire The Staircase uit 2018 op Netflix was de professionele mening verdeeld over de verwondingen van Kathleen. Sommigen geloofden dat ze haar hoofdletsel had opgelopen door haar val van de trap, terwijl anderen geloofden dat het een stomp trauma was als gevolg van een scheur in Kathleens schedel en de hoeveelheid bloed en bloedspatten op de trap in het Peterson-huis.

De 2022-serie The Staircase is een dramatisering van deze gebeurtenissen. Micheal Peterson werd schuldig bevonden en naar de gevangenis gestuurd voor de moord op zijn vrouw, maar nadat de Netflix-documentaire was uitgezonden, geloofden veel fans dat de auteur niet schuldig was.

Peterson werd in 2017 vrijgelaten, na het indienen van een Alford-pleidooi voor vrijwillige doodslag, en woont nu in Durham, Californië. Hoewel hij schuldig werd bevonden, zijn mensen die de zaak nauwlettend hebben gevolgd sinds de tragische gebeurtenissen in 2001 begonnen, nog steeds verdeeld over wat er met Kathleen Peterson is gebeurd.

De zaak is fascinerend, vandaar dat er zoveel in de HBO Max-serie zijn getrokken - maar als deze zaak al zo bekend is, welk nieuw inzicht of perspectief heeft een dramatisering dan te bieden? Is The Staircase het bekijken waard?

Wat critici zeggen over 'The Staircase'

Volgens Rotten Tomatoes luidt de consensus van de critici: "[deze] dramatisering geeft een nieuw perspectief en textuur aan het mysterie" en Colin Firth's optreden als Micheal Peterson is zeer geprezen.

"Toni Collette geeft een overtuigende stem aan een vrouw die niet meer was dan een reeks gruwelijke forensische foto's in het document", prees Karl Quinn in zijn recensie voor The Age (Australië), waar hij het drama vergeleek met de documentaire, die meestal alleen Micheal's perspectief gaf, en Kathleen niet echt een stem gaf.

Alison Herman wees erop dat deze show je echt aan het denken zet en de cultuur van beroemdheden analyseert in haar recensie voor The Ringer.

"Wat als we in plaats daarvan zouden vragen waarom we zo'n intense gehechtheid vormen aan mensen die we nooit echt kunnen kennen," schreef Alison, "of hoe een medium zijn boodschap beïnvloedt? Het zijn kwesties die veel verder gaan dan een enkel geval…"

"Colin Firth speelt Michael Peterson en doet dat met een zeldzame vaardigheid." John Doyle schreef voor Globe and Mail. "Als je denkt dat de zaak al genoeg is gedolven, ben je van gedachten veranderd door de buitengewone subtiliteit van Firth als een man met veel geheimen en waanideeën."

"The Staircase… tart de verwachtingen", schreef Jen Chaney voor New York Magazine/ Vulture, "voegt een nieuw perspectief en dimensie toe aan een bekend verhaal en creëert een ervaring die verschilt van de docuseries."

Is 'The Staircase' van HBO Max het kijken waard?

The Staircase kan wat traag zijn wanneer je de serie voor het eerst bekijkt voor degenen die maar al te bekend zijn met de documentaire en de zaak zelf. Maar zodra kijkers de boeiende uitvoeringen van de hele cast te zien krijgen, maar vooral Toni en Colin, is het een geweldig horloge.

Colin portretteert Micheal in een onbevooroordeeld licht, waardoor kijkers misschien weer gaan gissen en van gedachten veranderen over de zaak. Hij is overtuigend als Micheal, krijgt de maniertjes en het accent van de echte Micheal perfect en levert een raadselachtige en uitstekende prestatie.

Toni biedt een persoon achter de overvloedige foto's die kijkers van Kathleen hebben gezien, waardoor het publiek het gevoel krijgt dat ze eindelijk een beetje leren wie Kathleen is, zelfs als het op een afstand is. Ze brengt warmte en hart in de show en herinnert kijkers aan een zeer belangrijke boodschap - dit is een echte zaak, waar een echt gezin werd verwoest en zeker niet meer hetzelfde is sinds wat er in 2001 gebeurde.

Het oordeel over The Staircase is dit: als liefhebbers van echte misdaad willen kijken naar een aangrijpende show die je opnieuw kennis laat maken met een bekende zaak met een nieuw broodnodig perspectief, dan is The Staircase het bekijken waard.

Aanbevolen: