Rage Against The Machine's Break Up vertraagde Tom Morello niet

Inhoudsopgave:

Rage Against The Machine's Break Up vertraagde Tom Morello niet
Rage Against The Machine's Break Up vertraagde Tom Morello niet
Anonim

Gitarist Tom Morello dankt zijn bekendheid aan zijn werk met Zach De La Rocha en hun band Rage Against The Machine. De populaire radicale band zou in 2000 uit elkaar zijn gegaan, maar Morello heeft zijn carrière nooit vertraagd of zijn politiek afgezwakt.

RATM is een handvol keren herenigd, maar Morello heeft zoveel meer gedaan dan alleen de gitaarlicks voor die ene band neerleggen. Hij heeft zelfs een zeer lucratieve solocarrière achter de rug, heeft verschillende andere bands gevormd en blijft een prominente activist.

10 AudioSlave

Het eerste project waar Morello aan werkte nadat De La Rocha stopte met RATM was zijn nieuwe band Audioslave. Morello vormde de band met grungezanger Chris Cornell met de hulp van muziekproducent Rick Rubin. De band ging uit elkaar na het opnemen van twee albums in 2007, omdat Morello het opnieuw oneens was met zijn bandlid over de richting van de band. Geruchten begonnen te circuleren dat Audioslave zich rond 2017 zou herenigen, maar Chris Cornell stierf later dat jaar en dat gold ook voor de mogelijkheid van een Audioslave-reünie met hem.

9 De Nachtwacht

Morello speelt niet alleen rockmuziek, hij is ook een folkzanger, maar hij treedt op onder de artiestennaam "de Nachtwacht" als hij folk zingt. Hij begon in 2003 te spelen als de Nightwatchman en heeft sindsdien een handvol albums onder de naam uitgebracht. Volgens Morello is de Nachtwaker zijn 'politieke volks alter ego'. Morello toerde met andere linkse muzikanten zoals Billy Bragg en Boots Riley. Morello heeft ook enkele nummers bijgedragen aan The Big Red Songbook, een verzameling volksliederen die zijn uitgebracht door de IWW (Industrial Workers of the World).

8 Straatveger Social Club

Morello is goede vrienden met Boots Riley. Riley's band The Coup opende voor Morello's tour in 2008 en daarvoor vormde het paar hun band. Street Sweeper Social Club toerde in 2009 met Nine Inch Nails en Jane's Addiction.

7 Hij werkte samen met Bruce Springsteen

Morello, ooit de pro-vakbondsactivist, werkte sinds 2008 bij verschillende gelegenheden samen met een andere prominente rockster uit de arbeidersklasse, Bruce Springsteen, niet lang na het uiteenvallen van Audioslave. Morello heeft zelfs gitaar gespeeld voor de E Street Band, de back-upband van Springsteen. Het paar heeft protestnummers gecoverd als "The Ghost of Tom Joad" en "Badlands".

6 Profeten van woede

Morello lijkt een gave te hebben voor het creëren van linkse superbands. Hij werkte samen met Chuck-D van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill om Prophets of Rage te creëren. Net als Morello zijn Chuck-D en B-Real vocale activisten. Chuck-D is een anti-kapitalist die de beweging voor Black Lives en verschillende andere doelen steunt, en B-Real is een beruchte pleitbezorger voor de legalisering van cannabis. De band werd in 2016 opgericht, gedeeltelijk als reactie op de opkomst van Donald Trump aan de macht, maar ging in 2020 uit elkaar. Terwijl ze samen waren, bespotte de band Trump door parodieversies te maken van de beroemde rode hoeden van de Trump-campagne met de slogan "Make America Rage Again".

5 solo-albums en samenwerkingen

Tussen dit alles door zou Morello zeker twee solo-studioalbums opnemen onder zijn echte naam en niet als de Nachtwacht. The Atlas Underground (2018) en The Atlas Underground Fire (2021) hebben beide een lange lijst van samenwerkingen. Op beide albums kunnen luisteraars Killer Mike, Big Boi, Rza, Gza, Eddie Vedder, Damian Marley en verschillende andere rocksterren en rappers horen. Zoals je misschien al geraden had, is het album erg politiek en de meeste van zijn medewerkers staan ook bekend om hun activisme.

4 Zijn acteercarrière

Misschien is het een beetje genereus om het een carrière te noemen omdat hij niet vaak of in zeer grote rollen acteert, maar Morello heeft een handvol films en shows gedaan. Hij was in twee verschillende afleveringen van Star Trek en speelde een terrorist in de eerste Iron Man-film. Hij is nauwelijks herkenbaar in de Marvel-film, maar kijk goed naar de mannen die Tony Stark gegijzeld hielden en je zult de revolutionaire muzikant vinden.

3 Zijn schrijfcarrière

Morello schrijft al zijn liedjes, behalve de covers die hij heeft gemaakt van protest- en volksliederen. Maar hij heeft zich ook verdiept in een speciaal soort fictie. Morello, een bekende stripfan, schreef in 2011 een serie stripboeken voor Dark Horse Comics. Orchid vertelt het verhaal van een post-apocalyptische woestenij en spoiler alert, het staat vol met linkse berichten.

2 As van Justitie

Het zou onmogelijk zijn om in detail in te gaan op alles wat Morello als activist heeft gedaan. Hij heeft campagne gevoerd voor verschillende socialistische en linkse kandidaten voor openbare ambten, protesteerde tegen elke Amerikaanse oorlog en militaire actie, eiste de sluiting van het controversiële Amerikaanse detentiecentrum in Guantanamo Bay, en nog veel meer. Hij is lid van verschillende marxistische partijen en organisaties en heeft er ook één opgericht. Samen met Serj Tankian van System of A Down creëerde Morello Axis of Justice. Axis of Justice is een politieke organisatie die, volgens haar missie, ernaar streeft "muzikanten, muziekfans en politieke basisorganisaties samen te brengen om samen te strijden voor sociale rechtvaardigheid."

1 RATM-reünie

Als reactie op de groeiende politieke onrust en de coöptatie van RATM's muziek door enkele rechtse politici, kwamen Morello, De La Rocha en de rest van de band weer bij elkaar voor een reünietour. Ze kwamen ook weer bij elkaar om een boodschap te sturen naar conservatieven en kapitalisten die hun muziek hadden gebruikt, die boodschap, wij zijn je vijand, handel ermee af. Morello ging zelfs zo ver dat hij de woorden "F Trump" op de achterkant van zijn gitaar graveerde. Morello blijft schrijven, opnemen en protesteren tot op de dag van vandaag en vertoont geen tekenen van stoppen.

Aanbevolen: