Robert De Niro versus Marlon Brando: wie speelde de betere Vito Corleone?

Inhoudsopgave:

Robert De Niro versus Marlon Brando: wie speelde de betere Vito Corleone?
Robert De Niro versus Marlon Brando: wie speelde de betere Vito Corleone?
Anonim

In gesprekken over de beste films aller tijden is een naam die nooit ver van de top van de lijst zal staan, The Godfather van Francis Ford Coppola. Op IMDb wordt The Shawshank Redemption van Morgan Freeman gerangschikt als de best beoordeelde film aller tijden, met de originele Godfather op een goede tweede plaats.

The Dark Knight van Christopher Nolan staat op de derde plaats, voordat The Godfather II de lijst van de vier best beoordeelde films uit alle tijdperken op de website aanvult.

Al Pacino is misschien wel de meest opvallende ster van de The Godfather-trilogie, waarmee hij samen miljoenen dollars verdiende. Hij was echter niet de enige – of zelfs de grootste – ster in de verhalen.

Die eer past beter bij Marlon Brando, die al een superster was tegen de tijd dat hij Vito Corleone (the Godfather) speelde in de eerste aflevering in 1972. Hij keerde echter nooit terug naar de twee sequels, met Robert De Niro het spelen van een jonge versie van het personage in de tweede film.

Zowel Brando als De Niro kregen veel lof voor hun optredens, zozeer zelfs dat fans en critici de betere Vito Corleone niet kunnen bekronen.

Robert De Niro wees een rol af in de eerste 'Godfather'

Vanaf het begin wilde regisseur Francis Ford Coppola heel graag samenwerken met Robert De Niro in het The Godfather-project. Hij bood hem zelfs de rol aan van Paulie Gatto, een soldaat voor de misdaadfamilie Corleone.

Word zegt dat De Niro in het begin zelfs de rol accepteerde, voordat hij later stopte, zodat hij kon schitteren in een misdaadkomedie met de titel The Gang That Could not Shoot Straight. Het personage Paulie werd gespeeld door Johnny Martino, die het desalniettemin recht deed.

Na het daverende succes van de eerste film gingen Coppola en Paramount Pictures aan de slag aan een vervolg dat zich veel meer zou richten op het achtergrondverhaal van de centrale antiheld Vito Corleone.

De Niro, die toen pas 30 was geworden, was perfect voor de rol. De regisseur keerde terug met een ander aanbod voor de acteur, en deze keer waren de sterren op één lijn voor hun samenwerking.

Voldoen aan de normen die Marlon Brando had gesteld was geen sinecure, maar De Niro presteerde zo goed dat hij die normen evenaarde met een eigen Oscar voor 'Beste Mannelijke Bijrol'.

Marlon Brando geeft zijn Academy Award door voor 'The Godfather'

Met het winnen van de Oscar had Robert De Niro bewezen dat hij op zijn minst een Vito Corleone zo goed kon doen als Marlon Brando op de eerste foto had gedaan. Brando was zelf genomineerd voor een Academy Award in de categorie 'Beste Acteur'.

Toen het evenement echter plaatsvond, kwam de legendarische acteur niet opdagen voor de ceremonie. In zijn plaats stuurde hij actrice Sacheen Littlefeather om een licht te werpen op de marginalisering van inheemse Amerikaanse artiesten in de industrie - en hun vertolking in Hollywood-films.

Toen Brando werd aangekondigd als de winnaar van de Oscar, stapte Littlefeather het podium op en kondigde aan dat hij 'met spijt' de keuze had gemaakt om de onderscheiding door te geven. Dit plaatste hem in wezen op een exclusieve lijst van sterren die prestigieuze prijzen in de geschiedenis hebben geweigerd.

Hoewel het gebaar tegenwoordig alom wordt geprezen, was dat toen niet echt het geval. Er was zelfs een hoorbaar boegeroep in het publiek toen Littlefeather haar toespraak hield namens Brando.

Heeft Robert De Niro Marlon Brando overtroffen als Vito Corleone?

Een fan-enquête op Quora waarin werd gevraagd wie tussen Marlon Brando en Robert De Niro de betere Vito Corleone speelde, bewijst hoe moeilijk die vraag op de een of andere manier te beantwoorden is.

In plaats daarvan lijkt de algemene consensus te zijn dat De Niro het personage heeft geperfectioneerd dat oorspronkelijk zo kunstzinnig door Brando was gemaakt.

‘Brando creëerde het personage met precisie in ongeveer tien minuten. Robert DeNiro perfectioneerde Brando's karakterisering,' betoogde een Greg Mikulla, hoewel hij uiteindelijk zijn kleuren op één vlag spelde: 'Uiteindelijk zal die van Brando echter altijd de beste zijn.'

Een gebruiker met de naam Maria Webb uitte ook een soortgelijke hachelijke situatie, maar leunde een beetje de andere kant op. ‘OMG, het is alsof je probeert te kiezen welke van je kinderen je favoriet is!’ schreef ze.

‘Ik zie Brando de jonge Vito niet zo overtuigend, humoristisch en ogenschijnlijk moeiteloos spelen als De Niro deed. De Niro heeft echter zeker het nodige talent en gravitas om een oudere Vito te spelen, 'voegde Webb eraan toe.

De Niro werkte samen met Brando in het overvaldrama uit 2001, The Score, dat de laatste film van laatstgenoemde bleek te zijn voor zijn dood in 2004.

Aanbevolen: