Vito Corleone, The Joker en Anita uit 'West Side Story' - wat deze drie rollen binnenkort gemeen kunnen hebben

Inhoudsopgave:

Vito Corleone, The Joker en Anita uit 'West Side Story' - wat deze drie rollen binnenkort gemeen kunnen hebben
Vito Corleone, The Joker en Anita uit 'West Side Story' - wat deze drie rollen binnenkort gemeen kunnen hebben
Anonim

De Batman-franchise, de Godfather-serie en de filmmusical West Side Story hebben niet veel gemeen. The Godfather en zijn sequels zijn gebaseerd op een roman uit de jaren zestig, terwijl Batman en zijn vele schurken oorspronkelijk in stripboeken verschenen in de jaren dertig, en West Side Story oorspronkelijk een Broadway-show was in de jaren vijftig (zelf geïnspireerd door het toneelstuk van Shakespeare Romeo en Julia uit de jaren 1590). Qua genre zijn de drie werelden uit elkaar. The Godfather is een misdaaddramatrilogie en wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste werken in de filmgeschiedenis. Verfilmingen van de Batman-strips varieerden van tekenfilms voor kinderen tot ruige actiefilms. West Side Story is zowel een opzwepende musical als een hartverscheurende tragedie.

Maar ondanks al hun verschillen, hebben The Godfather, Batman en West Side Story allemaal geleid tot veelgeprezen filmaanpassingen, en de Academy Awards zijn heel aardig geweest voor veel van deze films. De Godfather-trilogie werd genomineerd voor 28 Oscars en won er 9, waarvan twee voor Beste Film. Films gebaseerd op de Batman-strips zijn genomineerd voor in totaal 26 Oscars, waarvan er vijf zijn gewonnen. De originele verfilming van West Side Story werd genomineerd voor 11 Oscars en won er 10 (naast een ereprijs voor choreografie). De gloednieuwe bewerking van West Side Story, geregisseerd door Steven Spielberg en uitgebracht in 2021, komt in aanmerking voor nominaties bij de komende 94e Academy Awards.

Onder de vele Academy Awards van The Godfather-trilogie zijn er twee voor acteren – één voor Beste Acteur en één voor Beste Mannelijke Bijrol. De Batman-franchise heeft ook een Academy Award voor Beste Acteur en een voor Beste Mannelijke Bijrol ontvangen. En in beide gevallen waren de prijzen voor het spelen van dezelfde rol.

Vito Corleone And The Joker – De enige rollen waarvoor twee verschillende acteurs allebei een Oscar hebben gewonnen

In 1973 won Marlon Brando de prijs voor beste acteur voor zijn rol als Vito Corleone in The Godfather. Twee jaar later won Robert De Niro de beste mannelijke bijrol voor zijn rol als jongere versie van Vito Corleone in The Godfather Part II. In 2008 ontving Heath Ledger postuum de Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol als de Joker in The Dark Knight. Twaalf jaar daarna werd Joaquin Phoenix uitgeroepen tot Beste Acteur voor zijn vertolking van de Joker in de toepasselijk getitelde film Joker.

Twee verschillende acteurs hebben een Academy Award gewonnen voor het spelen van Vito Corleone. Twee verschillende acteurs hebben een Academy Award gewonnen voor het spelen van de Joker. En dit jaar zou de rol van Anita in West Side Story op deze zeer kleine lijst kunnen komen als Ariana Debose de trofee op Oscaravond mee naar huis neemt.

Rita Moreno won de Oscar in 1962

Rita Moreno speelde Anita in de originele verfilming van West Side Story uit 1961. In 1962 werd ze uitgeroepen tot beste vrouwelijke bijrol bij de 34e Academy Awards. Ze werd de eerste Latijns-Amerikaanse actrice die een Oscar won, en ze zou de enige Latijns-Amerikaanse vrouw blijven die een Oscar won totdat Lupita Nyong'o (geboren in Mexico-Stad) in 2013 won voor beste vrouwelijke bijrol. Als Ariana Debose, die Anita speelt in Spielberg's West Side Story, dit jaar is genomineerd voor een Oscar, zal zij zich bij Moreno voegen als de enige Puerto Ricaanse vrouw die ooit is genomineerd voor een Academy Award.

Ariana Debose is al genomineerd voor vele prijzen dit prijzenseizoen, en Oscar-nominaties komen eraan

De 94e Academy Awards-ceremonie vindt plaats op 27 maart 2022 en de nominaties worden zeven weken eerder bekendgemaakt, op 8 februari. Maar hoewel de nominaties nog niet zijn onthuld, is Ariana Debose al een favoriet genomineerd te worden voor beste vrouwelijke bijrol. Tot nu toe is Debose genomineerd voor 16 grote prijzen voor haar optreden als Anita, waaronder de Golden Globe en de Critics Choice Award. Variety heeft Ariana Debose momenteel genoemd als de meest waarschijnlijke kandidaat om genomineerd te worden voor beste vrouwelijke bijrol, en filmcriticus Clayton Davis van Variety schrijft dat Debose "een serieuze kans maakt om een Oscar te winnen."

Of Ariana Debose daadwerkelijk de Oscar zal winnen, v alt nog te bezien, en ze zal veel concurrentie krijgen van artiesten als Kirsten Dunst (The Power of the Dog), Ruth Negga (Passing) en Oscar-winnaar Marlee Matlin (CODA). Maar zoals de race er nu voor staat, heeft Debose net zo'n goede kans als ieder ander.

Dit zou de eerste keer kunnen zijn dat twee verschillende acteurs de Oscar daadwerkelijk voor dezelfde rol accepteren

www.youtube.com/watch?v=2QUacU0I4yU

Anita in West Side Story zou zomaar de derde rol kunnen worden waarvoor twee verschillende acteurs een Academy Award hebben gewonnen. Maar het zou meer Oscar-geschiedenis kunnen schrijven dan alleen dat. Als Ariana Debose wint, zou het de eerste keer zijn dat een rol gespeeld door vrouwen deze prestatie heeft geleverd en de eerste keer dat een rol gespeeld door niet-blanke acteurs deze prestatie heeft geleverd.

Bovendien, als Debose de Oscar wint en de prijs zelf in ontvangst neemt, zou het de eerste keer in de geschiedenis van de Oscars zijn dat twee verschillende acteurs allebei de Academy Award voor dezelfde rol in ontvangst nemen. Noch Marlon Brando noch Robert De Niro woonden de ceremonie bij in het jaar dat ze wonnen, en Brando stuurde de beroemde Native America-acteur en activist Sacheen Littlefeather om de prijs in zijn plaats af te wijzen. Heath Ledger's Oscar voor The Dark Knight werd toegekend na zijn dood, en dus accepteerde zijn familie het namens hem.

Rita Moreno daarentegen nam haar Academy Award vrolijk in ontvangst. Haar toespraak was slechts elf woorden lang (destijds een van de kortere acceptatietoespraken ooit), maar die elf woorden waren alles wat ze nodig had."Ik kan het niet geloven!" riep ze uit, "Goede heer! Daarmee laat ik u achter."

Ariana Debose heeft niets gezegd dat suggereert dat ze de ceremonie niet zou bijwonen als ze genomineerd zou worden. Ze woonde de Oscars bij in 2021 (toen ze niet eens genomineerd was) en ze woonde de Tony Awards bij toen ze in 2018 werd genomineerd.

Het v alt nog te bezien of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Arian Debose moet eerst genomineerd worden voor een Oscar en daarna moet ze vier zeer getalenteerde vrouwen verslaan om de overwinning veilig te stellen. Maar als ze wint, zal Anita van West Side Story zich bij de Joker en de Godfather voegen in de geschiedenis van de Oscars. Dat is zeker een zin die Rita Moreno nooit in haar leven had gedacht te horen.

Aanbevolen: