Een terugblik op de minder-dan-buitengewone film waardoor Sean Connery stopte met acteren

Inhoudsopgave:

Een terugblik op de minder-dan-buitengewone film waardoor Sean Connery stopte met acteren
Een terugblik op de minder-dan-buitengewone film waardoor Sean Connery stopte met acteren
Anonim

Na zijn filmdebuut in 1954 in de film Lilacs In The Spring, had Sean Connery een lange en illustere filmcarrière. Hij speelde James Bond het beroemdst in verschillende hitfilms in de franchise, en nadat hij de 007-rol beu was, speelde hij in vele andere fantastische uitvoeringen. Wie kan zijn groen-strakke draai als Robin Hood in Robin en Marian vergeten? Of zijn rol als Indy's vader in Indiana Jones en The Last Crusade? Opdat we zijn beurten niet vergeten in The Untouchables of The Man Who Would Be King !

Connery was een volleerd acteur, maar in 2003 kwam er abrupt een einde aan zijn carrière. Na te hebben gespeeld als Allan Quartermain in The League Of Extraordinary Gentlemen, besloot hij te stoppen met acteren. De film werd geteisterd door problemen en was een van de duurste box office-flops ooit. Connery zou zo'n hekel hebben aan zijn tijd in de film dat hij besloot om voorgoed te stoppen met acteren. Dus, wat was het met de film die ervoor zorgde dat Connery stopte? Laten we eens nader kijken.

Van pagina naar scherm: The League of Extraordinary Gentlemen

The League Of Extraordinary Gentlemen begon in 1999 als een graphic novel-serie. Gemaakt door Alan Moore, vertelde het het verhaal van een aantal beroemde fictieve personages die waren samengebracht om te vechten namens de Britse inlichtingendienst. De groep, bestaande uit literaire helden als Captain Nemo en Allan Quartermain, nam het op tegen verschillende schurken, waaronder Fu Manchu en de aartsvijand van Sherlock Holmes, professor Moriarty.

Met veel verbeeldingskracht, een Avengers-achtige verzameling van beroemde fictieve personages en een verbluffende steampunk-setting waren de graphic novels zeer succesvol, dus het was geen verrassing toen Hollywood belde.

Met Blade-regisseur Steven Norrington aan het roer en een met sterren bezaaide cast die de personages uit de film uitbeeldt, waaronder Sean Connery als Quartermain en Stuart Townsend als Dorian Gray, werd verwacht dat de film een goede zou zijn.

Op het eerste gezicht leek de film vast te houden aan de graphic novel waarop hij was gebaseerd, met andere personages uit het bronmateriaal, waaronder Captain Nemo en Dr. Jekyll, die hun plaats innamen in de line-up. De trailer van de film was groots en bombastisch, en het leek waarschijnlijk dat de film een spannende achtbaanrit van een film zou zijn.

Helaas maakte de film geen indruk, en wat een buitengewone film had moeten zijn voor zowel film- als literaire liefhebbers, werd uiteindelijk een blindganger.

Wat ging er mis?

Met zijn team van beroemde literaire helden had de film een nieuwe succesvolle filmfranchise kunnen worden. Helaas hebben slechte creatieve keuzes, productievertragingen en problemen op de set de kansen van een toekomstige film in de serie verkleind.

Problemen begonnen toen 20th Century Fox besloot Tom Sawyer in de film te laten stappen in een poging de jongere leden van het Amerikaanse publiek tevreden te stellen. Sawyer maakte geen deel uit van de originele line-up van personages in Moore's werk, en zijn opname betekende dat sommige van de andere personages in de film buitenspel werden gezet. Het personage van Mena Harker was zo'n personage wiens rol werd verminderd, en voor een groot deel van de film was The Invisible Man nergens te zien (in letterlijke zin en anderszins).

De productie van de film moest ook worden stopgezet vanwege rampzalige weersomstandigheden. Tijdens de opnames in Praag kreeg de stad te maken met de grootste stortbui die het in een eeuw had gezien, en veel van de filmsets raakten beschadigd tijdens het proces. Deze omvatten Captain Nemo's Nautilus-onderzeeër die, ironisch genoeg, niet was gebouwd om overstromingen te weerstaan. 20th Century Fox stond er nog steeds op dat de film volgens schema zou worden opgenomen, dus ondanks de vertragingen en de vernietiging van de set moest Norrington toch doorgaan. Dit is een van de redenen waarom sommige van de grote actiescènes gehaast en slecht bewerkt lijken.

Onnodig te zeggen dat de spanningen tijdens de opnames hoog waren, vooral tussen Connery en zijn regisseur.

Maak nooit een buitengewone heer van streek

Dus, wat was de reden dat Connery na deze film stopte? Nou, het is veilig om te zeggen dat zijn ervaringen met de film veel hebben bijgedragen aan zijn beslissing. Hij had niet alleen te maken met het slechte weer en de vertragingen, maar hij had ook te maken met een regisseur met wie hij niet kon opschieten.

Volgens Box Office Prophets kwamen de twee bijna uit elkaar nadat een propbeslissing ervoor zorgde dat de film een dag werd uitgesteld. Ze streden ook over de uiteindelijke montage van de film, het script zelf en de manier waarop de regisseur filmde. Er gaan geruchten dat de woedende Connery wilde dat Norrington uit de film werd verwijderd en dat hij ook wilde dat hij werd buitengesloten van de montagekamer.

Na de release van de film verdwenen zowel Norrington als Connery uit het zicht, geen van beiden bereid om de film te promoten. De regisseur zette een carrière voort in Hollywood, maar keerde nooit terug in een regierol, en Connery ging met pensioen.

Toen hem werd gevraagd waarom hij was gestopt in een BBC-nieuwsinterview in 2005, zinspeelde Connery schijnbaar op zijn ervaringen met de film uit 2003. Hij zei:

"Ik heb genoeg van de idioten. De steeds groter wordende kloof tussen mensen die weten hoe ze films moeten maken en de mensen die groen licht geven aan de films… Ik zeg niet dat ze allemaal idioten zijn. Ik Ik zeg alleen dat er veel van hen zijn die er heel goed in zijn."

Connery werkte voor zijn dood aan een laatste film, de geanimeerde Sir Billi, maar hij keerde nooit terug in een live-action-rol. Zijn heengaan was een trieste, en het is jammer dat zijn laatste grote Hollywood-film zijn acteerpassie wegnam. Toch kunnen we allemaal troost putten uit het feit dat we zijn backcatalogus met films kunnen bekijken en ervan kunnen genieten, waarvan vele veel beter zijn dan zijn noodlottige film uit 2003.

Aanbevolen: