De echte reden waarom veel mensen denken dat Gal Gadot geen Cleopatra zou moeten spelen

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom veel mensen denken dat Gal Gadot geen Cleopatra zou moeten spelen
De echte reden waarom veel mensen denken dat Gal Gadot geen Cleopatra zou moeten spelen
Anonim

Door de jaren heen hebben we alleen blanke actrices Cleopatra zien spelen op het grote scherm. Het is een constante reeks die teruggaat tot de jaren 1900. In 1963 ging de iconische versie van Elizabeth Taylor bijna failliet, maar het werd nog steeds het grootste kassucces van dat jaar.

Sindsdien is Cleopatra een felbegeerde rol geworden onder de grote actrices in Hollywood. Tegelijkertijd hebben grote producties een tijdje vermeden om films over de historische figuur te maken vanwege het langdurige debat over haar echte etniciteit.

Het is dus geen verrassing dat fans niet blij waren toen Gal Gadot aankondigde dat ze Cleopatra speelt in een aankomende biografische film van Wonder Woman-regisseur Patty Jenkins. De reden voor deze ongewenste reactie gaat echter verder dan de voor de hand liggende redenen.

Fans denken dat ze valse vrouwelijke empowerment leunt

"En we zijn bijzonder verheugd om dit aan te kondigen op InternationalDayoftheGirl. We hopen dat vrouwen en meisjes over de hele wereld, die ernaar streven om verhalen te vertellen, hun dromen nooit zullen opgeven en hun stem zullen laten horen, door en voor andere vrouwen", zei Gal in haar tweet waarin ze het project aankondigde. "Om haar [Cleopatra] verhaal voor het eerst te vertellen door de ogen van vrouwen, zowel achter als voor de camera."

Fans waardeerden het verhaal van Gal niet. Ze waren er snel bij om redenen naar voren te brengen waarom ze valse vrouwelijke empowerment ventileert. Ze brachten de dienst van de Israëlische actrice bij de Israëlische strijdkrachten (IDF) ter sprake en noemden Gal's vermeende deelname aan door de staat gesponsorde propaganda die vrouwen in het leger seksualiseerde voor toerisme. Het is logisch waarom mensen een hekel hebben aan Gal, ondanks haar baanbrekende vertolking van Wonder Woman.

Gal is misschien een gekleurde vrouw, maar ze komt nog steeds uit een bevoorrechte positie

Fans denken niet dat Gal echt gekleurde vrouwen vertegenwoordigt die regelmatig gediscrimineerd worden. Ze hebben het gevoel dat de castingbeslissing het zoveelste voorbeeld is van Hollywood's voorkeur voor acteurs met een lichte huidskleur. Een ander probleem over Gal die de rol op zich neemt, is het aanhoudende conflict tussen Israël en Egypte.

Gal krijgt al reacties van veel Egyptenaren online. Het is dus begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken. Ze zijn bang dat deze film met een groot budget een aantal problemen zou kunnen veroorzaken die verband houden met de relatie tussen de landen. Fans geloven dat het gewoon iets is om te vermijden in deze toch al gevoelige tijden.

Ter verdediging van Gal: "Ik heb vrienden van over de hele wereld, of ze nu moslim zijn of christen of katholiek of atheïst of boeddhist, of natuurlijk joods… Mensen zijn mensen, en met mij wil ik de erfenis van Cleopatra en eer dit geweldige historische icoon dat ik zo bewonder." Ze heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat ze de rol alleen met de beste bedoelingen speelt. We denken dat iedereen hoopt dat deze film zeer zorgvuldige keuzes zou maken, vooral omdat Wonder Woman 1984 geen goede recensies kreeg.

Gal's verdediging laat zien dat ze niets om diversiteit geeft

"Allereerst, als je trouw wilt blijven aan de feiten, dan was Cleopatra Macedonisch", vertelde Gal aan BBC Arabic toen hem werd gevraagd naar Egyptenaren die zeiden dat ze de rol vergoelijkt. "We waren op zoek naar een Macedonische actrice die bij Cleopatra zou passen. Ze was er niet en ik was erg gepassioneerd over Cleopatra." Toch viel de verdediging van de Wonder Woman-actrice niet goed bij de fans.

Fans dachten dat de "feiten" en de passie van Gal het punt misten, vooral in de context van het huidige sociaal-politieke klimaat. Ook de etnische achtergrond van Cleopatra blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Egyptoloog Sally-Ann Ashton van het Fitzwilliam Museum Cambridge maakte in 2008 een gezichtsreconstructie van Cleopatra uit oude artefacten. Ze ontdekte dat de Egyptische heerser van gemengde etniciteit was.

Het jaar daarop werd ook vastgesteld dat het mogelijke skelet van Cleopatra's zus, Arsinoe, van gemengde afkomst was. Begin 2020 ontdekte Kathryn Bard, hoogleraar archeologie en klassieke studies aan de universiteit van Boston, echter dat Cleopatra blank was en van Macedonische afkomst was, zoals alle heersers van Ptolemaeus die in Egypte woonden. Er is geen zeker antwoord, en we zullen misschien nooit eens weten wat Cleopatra werkelijk was.

Daarom vinden mensen dat de producenten meer moeite hadden moeten doen om diversiteit te bevorderen en te zorgen voor vertegenwoordiging; misschien door een auditie voor de rol te openen voor actrices uit verschillende delen van de wereld. Het lijkt erop dat de fans verwachtten dat de onzekerheid over de echte oorsprong van Cleopatra een kans zou zijn voor een meer diverse castingkeuze. Ze hebben gewoon het gevoel dat het tijd wordt dat er meer gekleurde vrouwen verschijnen in films die veel jonge meisjes zouden opgroeien om te zien.

Aanbevolen: