Dune: de laatste updates

Inhoudsopgave:

Dune: de laatste updates
Dune: de laatste updates
Anonim

De verwachtingen zijn hooggespannen voor Denis Villeneuve's interpretatie van de sciencefictionklassieker Frank Herbert, misschien zelfs nog meer vanwege de mislukkingen van de vorige Dune-film. De 1984-versie van David Lynch had toen een budget van maar liefst $ 40 miljoen, maar kon niet eens zoveel terugverdienen.

De meeste grote critici hadden er een hekel aan, ondanks een cast met onder meer Patrick Stewart, Sting, Dean Stockwell, Max von Sydow en de bekende Engelse actrice Francesca Annis. Het publiek leek hun mening te delen.

Hoewel Lynch's Dune wordt beschouwd als een soort cultklassieker, is het een model dat remake-regisseur Denis Villeneuve wil vermijden.

De cast heeft sterrenkracht over

De cast wordt geleid door Timothée Chalamet in de rol van Paul Atreides. Paul's vader, Duke Leto Atreides, wordt gespeeld door Oscar Isaac, met Rebecca Ferguson als Paul's moeder, Lady Jessica. Zendaya is Chani, een mooie vrouw met blauwe ogen die gloeien. Ze is een liefdesbelang van Paul, zij het een mysterieuze. Paul wordt getraind/gecoacht door Gurney Halleck (Josh Brolin) en Duncan Idaho (Jason Momoa).

De Atreides hebben een conflict met het Huis Harkonnen uit Arrakis. Stellan Skarsgard speelt Baron Vladimir - de leider van House Harkonnen, in wezen een criminele familie. Stephen McKinley Henderson speelt Thufir Hawat, als meestermoordenaar voor het Huis van Atreides. Javier Bardem speelt Stilgar, de leider van een groep inheemse mensen op de planeet. Ze worden de Fremen genoemd en zijn een andere factie in conflict op de woestijnplaneet. Sharon Duncan-Brewster speelt Dr. Liet Kynes, een onafhankelijke die tussen hen in probeert te komen.

Charlotte Rampling speelt de leider van een groep spirituele vrouwen genaamd de Bene Gesserit. De Bene Gesserit, waarvan Pauls moeder er een was, zijn telepathisch en kunnen de gedachten van anderen beheersen.

Timothee Chalamet in Dune
Timothee Chalamet in Dune

Het verhaal komt uit de boeken

Paul groeide op op de planeet Caladan als zoon van een rijke en gerespecteerde familie. Zijn vader, hertog Leto Atreides, wordt gestuurd om de woestijnplaneet Arrakis (de Duin genoemd vanwege zijn eindeloze zandvlaktes) te leiden en Paul en de rest van de familie te ontwortelen.

Met vrijwel geen inheems water is Arrakis maar om één reden aantrekkelijk voor buitenstaanders: kruiden, ook wel kruidenmelange genoemd. Het Dune-universum, dat zich ver in de toekomst afspeelt, is geen industriële/digitale wereld zoals de moderne aarde, vooral niet als het gaat om medicijnen en transport.

Spice wordt alleen in Arrakis gedolven en biedt de sleutel tot het verlengen van mensenlevens, het verlenen van mind control en ook tot ruimtereizen. Het stelt mensen in staat om in wezen de ruimte op te vouwen en sneller te reizen dan de snelheid van het licht zonder fysieke gevolgen.

batista duin
batista duin

The Duke's posting is op het eerste gezicht een promotie voor Duke Atreides, maar het dompelt het gezin onder in een gevaarlijke omgeving waar criminele familieorganisaties zoals het Huis Harkonnen hun veiligheid en leven bedreigen. Was het allemaal een val?

Terwijl Leto vecht tegen de Harkonnens, laten Pauls door kruiden aangedreven paranormale gaven hem een toekomst zien die er steeds donkerder uitziet.

En – dan hebben we het nog niet eens over de gigantische en gevaarlijke zandwormen die onder de zandduinen rondzwerven.

Ondanks de sterrenkracht en speciale effecten is het script volgens Dave Bautista echter de remise. “Ik werd weggeblazen [door het script]. Ik werd weggeblazen", vertelde hij aan Collider. "Het is raar, want als ik Blade Runner lees, als ik Dune lees, is het moeilijk voor mij om te weten wat hun visioenen zijn. Vooral wat Denis' visie is, omdat de werelden die ze creëren zo enorm zijn. Ik denk niet dat ik ooit zo'n film zou kunnen regisseren. Mijn talent zou liggen in een zeer ingehouden drama, dat is wat ik zou willen doen, dat is wat ik ambieer te doen. Maar het creëren van deze - zelfs zoals James [Gunn] - deze universums, deze sterrenstelsels, ze zijn gewoon zo ver boven mijn hoofd. Dus ik las het en vond het prachtig, ik was emotioneel betrokken bij het script en de personages, maar ik denk niet dat mijn verbeeldingskracht zo ver reikt om deze werelden te creëren.”

Verwarring vrijgeven en vervolg

Speculatie was wijdverbreid voor de film. Op een gegeven moment, in mei 2021, meldde de doorgaans betrouwbare Deadline dat Dune in september in première zou gaan op het filmfestival van Venetië, gevolgd door een release in de bioscopen.

Dune Oscar Isaac bij Leto Atreides
Dune Oscar Isaac bij Leto Atreides

Dat werd neergeschoten door een verklaring van 18 mei van Johanna Fuentes, hoofd communicatie bij WarnerMedia Studios and Networks Group op sociale media: 'Dune' gaat in première in theaters en op HBO Max op dezelfde dag in de VS.”

Zowel Denis Villeneuve als Legendary, die 75 procent van de financiering van de film voor hun rekening neemt, zouden tegen de verhuizing zijn en in eerste instantie de voorkeur geven aan een bioscooprelease.

Er is al sprake van een vervolg, afhankelijk van geruchten dat het einde van Dune een cliffhanger is die smeekt om een tweede deel van het verhaal. Zeker, er is voldoende materiaal in de romans van Frank Herbert. Eric Roth, een van de schrijvers samen met Villeneuve en Jon Spaihts, heeft echter gezegd dat hij waarschijnlijk niet terug zal komen voor een tweede ronde.

Dune gaat op 1 oktober in de bioscoop en HBO Max in première.

Aanbevolen: