Dus 'Killing Eve' heeft een Aziatische hoofdrol, maar een geheel witte schrijfkamer

Inhoudsopgave:

Dus 'Killing Eve' heeft een Aziatische hoofdrol, maar een geheel witte schrijfkamer
Dus 'Killing Eve' heeft een Aziatische hoofdrol, maar een geheel witte schrijfkamer
Anonim

Geliefde Britse spionagethriller Killing Eve ligt onlangs onder vuur vanwege gebrek aan diversiteit in de schrijverskamer.

De serie, geïnspireerd op de romans van Luke Jennings, volgt MI5-agent Eve Polastri (Sandra Oh) terwijl ze een onofficiële baan bij MI6 aanneemt om de vrouwelijke huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) op te sporen. Naarmate de serie vordert, ontwikkelen de twee vrouwen een magnetische, obsessieve band die voorbestemd is om hen en hun dierbaren pijn te doen.

Het eerste seizoen werd exec geproduceerd en geschreven door Fleabag-bedenker Phoebe Waller-Bridge, terwijl in het tweede en derde seizoen respectievelijk Emerald Fennell en Suzanne Heathcote als showrunners speelden. Het schrijven voor een reeds bevestigd seizoen vier is kort na de derde seizoensfinale afgerond. Een van de schrijvers, Kayleigh Llewellyn, tweette op 12 juni een screenshot van een Zoom-bijeenkomst met de andere schrijvers voor seizoen vier. toch allemaal blanken.

‘Killing Eve’-fans sloegen de show dicht

Fans van Killing Eve gingen naar sociale media om hun zorgen te uiten en vroegen de show om het beter te doen door een van de hoofdrolspelers.

"Het lef om een AZIATISCHE hoofdrol te hebben… een ICONISCHE Aziatische actrice wiens bekendheid kwam door haar optreden in een waanzinnig populaire show geschreven door een ZWARTE vrouw…" twitterde een fan, deelde een screenshot van Llewellyn's foto en verwees naar Oh's eerdere werk aan de door Shonda Rhimes geleide show Grey's Anatomy.

‘Killing Eve’ heeft nog nooit een schrijver van kleur in dienst gehad

De show is erg populair gebleken onder de LGBTQ+-gemeenschap vanwege zijn queer-elementen en staat bekend om zijn voornamelijk vrouwelijke artistieke team. Het gebrek aan diversiteit in de schrijverskamer maakte echter zelfs de meest trouwe fans van streek, aangezien een van de twee hoofdrolspelers, Eve, gespeeld door de Canadees-Amerikaanse van Koreaanse afkomst Sandra Oh, een Aziatisch-Amerikaanse vrouw is. Velen dachten dat haar ervaringen als een vrouw van Aziatische afkomst niet nauwkeurig kunnen worden weergegeven door een volledig wit schrijfteam. De zorgen nemen toe omdat er tot nu toe geen niet-blanke scenarioschrijver is geweest voor een van de 24 afleveringen. Van de 16 blanke schrijvers is de meerderheid vrouw, maar er is geen enkele gekleurde persoon te bekennen.

"weet je hoeveel schrijvers ik in deze kamer ken? de volgende coole generatie + ze lijken er geen fuck om te geven, "repostte de Britse schrijver Rachel De-lahay de foto van Llewelyn.

“(ik retweet niet om te roeren - ik ken de exec v.well - ik ben gewoon moe van mensen die doen alsof ze om je gezicht geven), voegde ze eraan toe.

Sandra Oh werd buitenspel gezet in seizoen drie

Het derde seizoen portretteert een herstellende Eva die een baan aanneemt in een Koreaans restaurant terwijl ze de gebeurtenissen van seizoen twee probeert te verwerken. Het feit dat er geen Aziatische schrijver bij het seizoen betrokken was, versterkt de indruk van die specifieke restaurantverhaallijn als een vaag racistische karakterisering.

Sommige Killing Eve-liefhebbers uitten ook hun verontwaardiging over het feit dat Oh dit derde seizoen aan de kant werd gezet, met aanzienlijk meer schermtijd voor Comer. Beide acteurs hebben verschillende onderscheidingen ontvangen voor hun werk aan de show, waarbij Oh de eerste Aziatische vrouw was die in meer dan 40 jaar een TV Drama-prijs won bij de Golden Globes in 2019.

Terwijl BAFTA TV Awards vandaag de nominaties voor 2019 aankondigde, inclusief Comer voor hoofdrolspeelster maar afwijzend Oh, sommigen waren er snel bij om te wijzen op de verschillende behandeling die aan de twee acteurs is voorbehouden.

Mensen van kleur als secundaire personages in de show

Het gebrek aan diversiteit heeft een schisma veroorzaakt in de loyale Killing Eve-fandom, waarbij sommige fans onaangedaan bleven door het gebrek aan gekleurde mensen in de schrijverskamer.

Sommigen probeerden een compromis te sluiten en benadrukten hoe Killing Eve sinds seizoen één de grenzen heeft verlegd voor representatie. Een fan wees er met name op dat de serie niet toegeeft aan de gewone witte verlosser-trope en/of een blanke politiehoofdpersoon, zoals het geval is bij veel producties.

Voor één fan lijkt het feit dat een door Azië geleide show geen enkele gekleurde persoon in de schrijverskamer heeft, geen probleem te zijn.

De meeste reacties waren echter zeer afkeurend. In het bijzonder dacht een fan na over hoe, naast Sandra Oh, de show alleen POC in secundaire rollen heeft.

Volgens sommigen lijkt Killing Eve meer geïnteresseerd in het gebruik van POC als secundaire karakters dan in het streven naar daadwerkelijke representatie in hun verhaallijnen. Dit derde seizoen heeft een piek gezien in niet-blanke personages, met de introductie van MI6-agent Mo (Raj Bajaj) - gedood in de voorlaatste aflevering van het seizoen - evenals Bitter Pill-redacteur Jamie (Danny Sapani) en Kenny's vriendin en collega bij Bitter Pill, Audrey (Ayoola Smart).

Noch Llewelyn, noch producenten hebben verklaringen afgelegd op het moment dat dit werd geschreven.

Aanbevolen: