Is Troy Kotsur aan het improviseren tijdens zijn rol in 'CODA'?

Inhoudsopgave:

Is Troy Kotsur aan het improviseren tijdens zijn rol in 'CODA'?
Is Troy Kotsur aan het improviseren tijdens zijn rol in 'CODA'?
Anonim

In termen van de hoogste erkenningen in de branche kan Troy Kotsur niet zeggen dat hij een spectaculaire carrière als acteur en regisseur heeft gehad. De Arizonan zit al sinds het begin van de jaren 2000 in de industrie, toen hij te zien was in een aflevering van het medische drama van Lifetime Network, Strong Medicine.

Daarvoor had Kotsur sinds 1987 zijn vak ontwikkeld in toneelproducties. In 2021 werd CODA, een film waarin hij speelde, uitgebracht in beperkte theaters in de Verenigde Staten en op Apple TV+.

De film kreeg al snel veel bijval en presteerde uitstekend samen met de Netflix-hitserie Squid Game tijdens de SAG Awards van dit jaar in februari. De coming of age-komedie-dramafilm heeft sindsdien drie Oscar-nominaties ontvangen, waaronder één voor Beste Film.

Kotsur is ook in de lijst voor een Academy Award, voor Beste Mannelijke Bijrol. Net als het personage dat hij in CODA speelt, is Kotsur doof, en dat al sinds zijn geboorte. Zoals het geval was met John Krasinki's A Quiet Place, lieten de producenten van CODA meestal dove acteurs de dove personages in de film vertolken.

Buiten het scherm ziet Kotsur zichzelf als een vrij grappige kerel, een dimensie die hij in de film bracht, terwijl hij zich een weg door de productie improviseerde.

Wie zit er nog meer in de cast van 'CODA'?

Een online synopsis van de film CODA luidt: 'Ruby [Rossi] is het enige horende lid van een dove familie uit Gloucester, Massachusetts. Op haar zeventiende werkt ze 's ochtends voor school om haar ouders [Frank en Jackie Rossi] en broer [Leo] te helpen hun visserijbedrijf overeind te houden. Maar door lid te worden van de koorclub van haar middelbare school, voelt Ruby zich aangetrokken tot zowel haar duetpartner als haar latente passie voor zingen.'

Kotsur speelt de familiepatriarch, Frank, met de Engelse actrice Emilia Jones (Doctor Who, Locke & Key) die de hoofdpersoon, Ruby, speelt. Jones is zelf niet doof of slechthorend, maar ze heeft negen maanden besteed aan het leren communiceren in American Sign Language (ASL) om zich voor te bereiden op de rol.

Marlee Matlin speelt Ruby's moeder, Jackie. Matlin is doof sinds ze 18 maanden oud was en staat bekend om het portretteren van slechthorende personages in producties zoals Switched at Birth en het romantische drama uit 1986, Children of a Lesser God. Voor de laatste won Matlin een Oscar en een Golden Globe Award voor Beste Actrice.

Heeft Troy Kotsur lijnen geïmproviseerd in 'CODA'?

Een van de noemers in de meeste positieve recensies die CODA tot nu toe heeft ontvangen, is de erkenning van een hilarische kant in het verhaal. Een recensie noemde de film 'hilarisch en emotioneel', waarbij de schrijver volhield dat CODA 'hun hart had aangetrokken, terwijl het zo grappig was'.'

In een gesprek met NBC News werd Kotsur door de interviewer gecrediteerd als verantwoordelijk voor de meeste komische momenten van de film. Op de vraag of al deze hilariteit in het script zat of slechts spontane uitdrukkingen van hem, legde de acteur uit dat het een beetje een mix van beide was.

"De dialoog [in het script] was in het Engels, maar ik spreek niet echt op die manier, dus we moesten het in ASL vertalen", zei Kotsur. "Soms gaan de grappen [in ASL] nog verder dan wat er in druk staat. Ik vond het belangrijk dat we een paar opties gaven in ASL, zolang het maar dezelfde betekenis of bedoeling had. Het was leuk om te improviseren."

Kotsur ging ook door met het naast elkaar plaatsen van zijn levensechte gedrag en dat van Frank in de film.

Hoe is de kritieke reactie op 'CODA' geweest?

"Ik ben makkelijk in de omgang als Troy Kotsur", zei de vader van een van hen. "In het echte leven heb ik de neiging om een sterk gevoel voor humor te hebben. Ik hou van grapjes maken. Ik hou ervan om ironisch te zijn. [Aan de andere kant] is Frank een beetje gefrustreerd over alle horende mensen die misbruik maken van zijn visserijbedrijf."

Desalniettemin zag Kotsur overeenkomsten tussen hem en Frank, met als belangrijkste dat ze allebei gezinsgericht zijn. "[Frank] heeft een goed hart en hij is een familieman", vervolgde hij. "Ik ben zelf een familieman, [maar] mijn vrouw zei: 'Ik wil Frank niet in huis!'"

CODA is over het algemeen zeer goed ontvangen, zowel door critici als het publiek, maar ook door de dovengemeenschap. Een van de belangrijkste lof die de foto in dit opzicht heeft gekregen, is de positiviteit waarmee doofheid wordt afgebeeld.

Sam Raini's 2021-horrorfilm The Unholy is een voorbeeld van de omgekeerde benadering, waarbij handicap op de een of andere manier wordt afgeschilderd als iets dat moet worden opgelost. Gelukkig was dit een valkuil die CODA en Kotsur wisten te ontwijken; zijn Oscar-nominatie is er gewoon een beloning voor.

Aanbevolen: