David Harbor leeft met een bipolaire stoornis, hier is hoe de acteur ermee omgaat

Inhoudsopgave:

David Harbor leeft met een bipolaire stoornis, hier is hoe de acteur ermee omgaat
David Harbor leeft met een bipolaire stoornis, hier is hoe de acteur ermee omgaat
Anonim

Stranger Things-ster David Harbor heeft openlijk gesproken over zijn gevechten met een psychische aandoening.

De 47-jarige acteur werd door NPR geïnterviewd over het onderwerp en hij dacht terug aan zijn vroege jaren als acteur en de factoren die bijdragen aan zijn psychische aandoening.

Leven met een psychische aandoening op het hoogtepunt van zijn succes

David Harbor en Winona Ryder als Hopper en Joyce op Stranger Things tv-show
David Harbor en Winona Ryder als Hopper en Joyce op Stranger Things tv-show

De originele Netflix-hitshow Stranger Things heeft zijn cast naar een supersterrendom gekatapulteerd. De uitzending van seizoen 4 leverde maar liefst 286.790.000 uur wereldwijd op, waarmee het de 3e meest bekeken show op Netflix is, achter Bridgerton seizoen 2 en Bridgerton seizoen 1, respectievelijk. Te midden van het succes vond een van de belangrijkste castleden, David Harbour, dat het zijn persoonlijke verantwoordelijkheid was om openhartig over zijn geestesziekte te spreken om alle vooropgezette stigma's tegen anderen zoals hijzelf te verdrijven.

Volgens NPR dacht Harbor terug aan hoe zijn leven is beïnvloed sinds zijn diagnose en hoe ver hij is gekomen op zijn geestelijke gezondheidsreis sinds het succes van Stranger Things. In de beginjaren van zijn carrière, lang voordat hij rollen begon te spelen die de meeste mensen zouden herkennen, legde hij uit hoe het rondkomen een factor was die bijdroeg aan zijn bipolaire stoornis. "Psychisch ziek zijn is een natuurlijke toestand van armoede. Als je niet kunt deelnemen aan de samenleving door lunch te kopen en naar een winkel te gaan en zo, wordt je gek." Bezorgdheid over het feit dat ze niet genoeg geld hebben om van te leven, is herkenbaar voor veel Amerikanen, aangezien in 2022 het armoedepercentage is gestegen tot 14,4% na 5 opeenvolgende jaarlijkse dalingen. Harbor sprak ook zijn dankbaarheid uit voor het niet bezwijken voor armoede door een goed ondersteuningssysteem te hebben."Ik ben zeker in en uit het systeem geweest. En er waren tijden in mijn leven waar ik heel gemakkelijk op straat had kunnen komen, maar ik had gelukkig een familie die me kon steunen in die magere en zeer moeilijke tijden."

David Harbor is een pleitbezorger voor het helpen van anderen met geestelijke gezondheid

Harbour bleef in de jaren die volgden een pleitbezorger voor geesteszieken. In 2019, na de massale schietpartijen in Dayton, Ohio en El Paso, Texas, legde voormalig president Donald Trump een verklaring af waarin hij geesteszieken de schuld gaf van wapengeweld. Niet lang daarna verspilde Harbor geen tijd om via Twitter overal ter verdediging van geesteszieken te springen. Zoals hij het stelt: "De 'geesteszieken' (dit willekeurig maatschappelijk overeengekomen veemerk om 'ons' te onderscheiden van 'hen' re: pijn) zijn overweldigend ONDERWORPEN aan geweld, niet aan daders. Ik ben een kaartdragend lid en degenen die ik die ik in gestichten heb ontmoet, zijn enkele van de aardigste, verloren mensen die ik ken."

Te midden van reacties van zowel steun als kritiek, bleef hij tweeten: "Ik heb genoeg van deze archaïsche branding van een subset van de soort (die niet lijdt), maar zeker in tijden van culturele strijd om woede, haat te concentreren en diepe onzekerheid over een zwakke, al beschaamde en verstoten groep lijkt op zijn best laf, en in het slechtste geval berekend kwaad." Door openhartig te zijn over het onderwerp, is hij een moedige en bewonderenswaardige pleitbezorger geworden van veel van zijn fans die met psychische aandoeningen leven.

David Harbour's liefdesleven

Afbeelding
Afbeelding

Sommige critici hebben zijn felle pleidooi in twijfel getrokken, maar hij zou niet anders willen, want het heeft ook het hart veroverd van de Britse popster Lily Allen, die ook heel open is geweest over haar eigen geestelijke gezondheid en verslavingsstrijd.

Volgens The Daily Mail heeft ze naar verluidt een bipolaire stoornis en PTSS na de doodgeboorte van haar zoon met toenmalig echtgenoot Sam Cooper in 2010.

De onthulling maakte haar helaas het doelwit van honderden trollen en haatreacties die haar en haar geestesziekte de schuld gaven van het tragische verlies. Het werd zo erg voor haar dat ze uiteindelijk een pauze nam van Twitter. Sindsdien is ze echter verliefd geworden op Harbor en de twee trouwden in 2020 en ze lijken net zo gelukkig te zijn als altijd.

Het lijdt geen twijfel dat David Harbor ondanks zijn geestelijke gezondheidsproblemen naam heeft gemaakt. Seizoen 4 van Stranger Things werd uitgezonden op 27 mei 2022 en kreeg lovende kritieken en hielp Harbor bewijzen dat je buitengewone dingen kunt bereiken als je hard werkt en je zinnen op iets zet.

Met enkele bemoedigende woorden voor jongere generaties, zei hij tegen NPR: "Als je een kind bent en je, weet je, woont in Oklahoma en je bent 10 jaar oud en je hebt net de diagnose OCS of ADHD gekregen of, je weet wel, bipolair… Ik wil dat je weet dat je een krachtig, sterk, succesvol - zelfs een sterke culturele stem in deze wereld kunt zijn met dit label aan je gehecht. Het definieert je niet, en het is zeker geen doodvonnis."

Aanbevolen: