American Idol Star Clay Aiken ging de politiek in, hoe is dat gelukt?

Inhoudsopgave:

American Idol Star Clay Aiken ging de politiek in, hoe is dat gelukt?
American Idol Star Clay Aiken ging de politiek in, hoe is dat gelukt?
Anonim

Clay Aiken won American Idol niet, maar misschien was dat een goede gewoonte voor hem om een gracieuze verliezer te zijn. Sinds zijn tijd bij de zangwedstrijdshow heeft Aiken shows op Broadway en verschillende tours gedaan. Hij is ook in de ruige wereld gestapt die de politieke arena is.

Aiken is twee keer kandidaat geweest en heeft net als American Idol beide keren verloren. Het verliezen van een race of twee betekent echter niet dat iemand niets effectief heeft gedaan. Aiken heeft, hoewel hij geen verkiezingen heeft gewonnen, toch indrukwekkend werk voor de wereld gedaan.

8 Clay Aiken was een activist jaren voordat hij beroemd werd

Opgemerkt moet worden dat Clay Aiken politiek betrokken was lang voordat hij op het podium van American Idol stapte. Hij deed al in 1995 vrijwilligerswerk en begon met werken voor de YMCA. Op 19-jarige leeftijd werkte hij met kinderen met autisme. In 2004, na zijn succes op televisie, begon hij meer spraakmakend werk te doen met organisaties zoals Toys for Tots en Ronald McDonald House Charities om er maar een paar te noemen. Zijn werk was vooral gericht op belangenbehartiging voor autisten en gehandicapten en voor sociale doelen zoals armoede en LGBTQIA+-rechten

7 Clay Aiken ontving een presidentiële benoeming in 2006

Aikens werk leverde hem de aandacht op van de toenmalige president George W. Bush. Bush benoemde Aiken in 2006 tot lid van het presidentieel comité voor mensen met een verstandelijke beperking vanwege zijn werk met kinderen met autisme. Hij was twee jaar lid van de commissie die pleitte voor kinderen met autisme en leerproblemen. Wat interessant is, is dat Bush, een Republikein, Aiken, een uitgesproken democraat, vertrouwde met de functie. Bush benoemde zelden Democraten terwijl hij in functie was.

6 Clay Aiken kwam uit als homo in 2008

Na jaren van geruchten die de ronde deden, kwam Aiken in 2008 uit de kast als homoseksuele man nadat North Carolina en Californië het homohuwelijk hadden verboden. Vervolgens gebruikte hij zijn beroemdheidsstatus om te pleiten voor homorechten en voor doelen zoals hiv- en aidsfondsen. Terwijl hij de Monty Python-musical Spamalot op Broadway deed, zamelde hij geld in voor The Broadway Cares en Equity Fights AIDS Foundations. Hij heeft ook gewerkt voor Human Rights Campaign, een pro-homo-organisatie.

5 Clay Aiken deed belangenbehartiging voor UNICEF en andere organisaties

Aiken bleef zijn cv van openbare belangenbehartiging uitbreiden. Naast alles wat al genoemd is, werkt hij sinds 2004 samen met UNICEF. Een van zijn eerste projecten was om geld in te zamelen voor tsunami-overlevenden in Zuidoost-Azië. Hij werkt ook sinds 2004 samen met het National Inclusion Project, dat mensen met een handicap wil integreren in dezelfde omgeving als niet-gehandicapte mensen.

4 Clay Aiken deed voor het eerst mee aan het congres in 2014

Met zijn uitgebreide cv in openbare dienst en met de status van beroemdheid die hij verwierf van American Idol en Broadway, maakte Aiken zijn eerste sprong voor het ambt in 2014. Hij stelde zich kandidaat voor het congres in zijn thuisstaat North Carolina als democraat tegen de zittende Renee Elmers. Aiken verloor de race 59% tot 41%, maar hij had een zware strijd. Zijn district, het 2e district van North Carolina, heeft sinds de jaren zeventig geen democraat op het congres gekozen.

3 Clay Aiken had een aantal zeer impopulaire posities

Tijdens het hardlopen kreeg Aiken veel kritiek te verduren, vooral door voorstanders van het homohuwelijk. Hoewel hij de gelijkheid van het huwelijk ondersteunt en een homoseksuele man is, maakte Aiken opmerkingen over het homohuwelijk die supporters van streek maakten. Aiken zei dat hij geen campagne voerde over de kwestie van het homohuwelijk, wat volgens sommigen een uitvlucht was voor een kwestie waar hij, gezien zijn status, over zou moeten praten. Aiken weerlegde deze kritiek door te zeggen dat hij geen enkele kandidaat wilde zijn en dat zijn agenda meer was dan zijn seksualiteit. Toch waren critici zoals Bill Maher die het homohuwelijk steunden niet onder de indruk.

2 Clay Aiken verdedigde ooit Donald Trump

Aiken zou zijn politieke vooruitzichten bij de Democraten in 2016 misschien opnieuw hebben geschaad toen hij Donald Trump verdedigde in zijn race tegen Hillary Clinton. Aiken steunde Trump niet, maar hij zei wel dat Trump geen racist was, ook al denken de meeste Democraten dat hij dat wel is. Aiken beweerde dat hij Trump nooit iets racistisch had zien doen toen hij deelnam aan Trumps realityshow The Celebrity Apprentice. Aiken trok zijn opmerkingen in 2017 in nadat aanhangers van Trump een betoging hielden in Charlottesville, Virginia waarbij bekende blanke supremacisten betrokken waren en resulteerde in de dood van een aanhanger van Black Lives Matter, Heather Hayer. "I'm a fking dumbass," waren zijn exacte woorden.

1 Clay Aiken liep opnieuw in 2022

Aiken besloot dat het tijd was om het in 2022 opnieuw te proberen, opnieuw als Democraat voor het congres, dit keer voor het vierde district van North Carolina. Echter, in tegenstelling tot de eerste keer dat hij zich kandidaat stelde, zou Aiken de algemene verkiezingen niet halen. Hij werd verslagen in de Democratische voorverkiezingen en kwam alleen op de derde plaats, wat enigszins ironisch is omdat Aiken beroemd is omdat hij altijd op de tweede plaats komt, zoals hij deed bij American Idol. Aiken kreeg slechts 7% van de democratische stemmen, ondanks enkele steunbetuigingen van beroemdheden, zoals die van Twisted Sister's Dee Snider.

Aanbevolen: