Michael B. Jordan's Rum Company Controverse, uitgelegd

Inhoudsopgave:

Michael B. Jordan's Rum Company Controverse, uitgelegd
Michael B. Jordan's Rum Company Controverse, uitgelegd
Anonim

In de afgelopen jaren is het voor beroemdheden steeds populairder geworden om zich in de alcoholindustrie te wagen. Om er maar een paar te noemen, George Clooney, Nick Jonas en Ryan Renolds hebben met succes hun tenen in deze zakelijke onderneming gestoken alsof ze het extra geld nodig hadden. Andere beroemdheden hebben echter niet zoveel geluk en worden betrapt op wat harde feedback voor hun alcoholmerk.

Kendal Jenner is niet meer de enige beroemdheid die kritiek krijgt op een drankmerk, dankzij acteur Michael B. Jordan, die onlangs controverse veroorzaakte over zijn rumbedrijf. Begin juni lanceerde de beroemde Creed en Black Panther ster zijn rummerk, J'Ouvert, die al snel de verkeerde aandacht kreeg. De 34-jarige acteur kreeg vooral kritiek op het noemen van zijn rum J'Ouvert vanwege zijn gebrek aan culturele connectie met de term. Lees hieronder meer details over deze specifieke controverse.

10 De betekenis

J'Ouvert is een term die wordt gebruikt om het traditionele festival te beschrijven dat wordt gevierd in Trinidad en andere Oost-Caribische eilanden tijdens het begin van hun jaarlijkse carnaval. De term zelf is afkomstig van de Creoolse Franse term "jour ouvert", wat het aanbreken van de dag of ochtend betekent, wat het begin van het carnaval symboliseert. Dit festival heeft een belangrijke culturele betekenis en staat voor de bevrijding van de slavernij, aangezien ze hun lichaam met kleurrijke verf bedekken als een uitdrukking van hun vrijheid.

9 J'Ouvert Verpakking

Afbeelding
Afbeelding

Tijdens het lanceringsfeest van Michael's rumlijn werden veel feestelijke Instagram-berichten geplaatst om zijn inspanningen te feliciteren. Zijn vriendin, Lori Harvey, vertelde die avond op haar Instagram-verhaal hoe trots ze was op Jordan. Een post, in het bijzonder, toonde de verpakking van de rum, waarop staat: "Afgeleid van de Antilliaanse Creoolse Franse term die 'dageraad' betekent, is J'OUVERT ontstaan in de pre-dawn straten van Trinidad, als een viering van emancipatie gecombineerd met het carnavalsseizoen om dienen als de informele start van het festival. J'OUVERT Rum is gemaakt op diezelfde eilanden en is een eerbetoon aan het begin van het feest."

8 Controverse

De controverse begon toen de foto's van het lanceringsfeest zich over de sociale media verspreidden. Ondanks de korte notitie en de geschiedenis van de term J'Ouvert die op de verpakking van de rum was gestempeld, namen mensen aanstoot aan het gebruik van zo'n cultureel belangrijke term als merknaam. Ze waren vooral boos dat het werd gebruikt door Michael, die geen connectie heeft met de Caribische cultuur, wat de vraag opriep of dit culturele toe-eigening was.

7 Het plot wordt dikker

Afbeelding
Afbeelding

Afgezien van de onmiddellijke reactie van Michael die een cultureel belangrijke term voor financieel gewin gebruikte, waren veel mensen ook boos dat hij probeerde de term J'ouvert voor zijn merk te handelsmerken. De woede is specifiek afgeleid van deze specifieke regel in de handelsmerkaanvraag waarin staat: "De bewoording "J'OUVERT" heeft geen betekenis in een vreemde taal", ondanks Michael's poging om de term op zijn verpakking van de rum te definiëren. Alleen al vanwege deze zin deelden veel mensen hun verontwaardiging op sociale media om de grote historische waarde van de term voor de Caribische cultuur te behouden.

6 Handelsmerkbedrijf

Michael heeft de officiële merkaanvraag niet rechtstreeks zelf ingediend. In het document dat voor het publiek toegankelijk is, kunt u zien dat een man genaamd Louis Ryan Shaffer de aanvraag heeft ingediend. Er is echter geen duidelijke informatie die verduidelijkt hoe Shaffer rechtstreeks verbonden is met Michael en het rummerk. We zullen nooit weten of hij een zakenpartner is of gewoon de man achter het gordijn, die al het belangrijke papierwerk invult.

5 Speling

Mensen waren niet bang om hun bezorgdheid en woede te uiten over Michael's poging om J'Ouvert te handelsmerken. Youtube-beïnvloeder Skinglo Nafro verklaarde in haar video: "Het absolute gebrek aan respect dat Caribische mensen dagelijks doormaken, en voor het handelsmerk om te zeggen dat J'Ouvert geen betekenis heeft in de vreemde taal van i, is zo respectloos. " Tegelijkertijd sprak de minister van Handel en Industrie, Paula Gopee-Scoon, met Newsday en verklaarde dat de kwestie "uiterst zorgwekkend was" met betrekking tot het intellectuele eigendom van een culturele term. De nieuwsbrief van Trinidad Express noemde zelfs een van hun artikelen, "J'Ouvert Rum Angers Trinis."

4 Nicki Minaj

Veel mensen gebruikten Twitter en Instagram als uitlaatklep om te laten zien hoe controversieel de naam van Michael's rummerk was. Een van de vele uitgesproken mensen is de beroemde rapper en zanger Nicki Minaj. Deze in Trinidad geboren kunstenaar sprak op haar Instagram als een platform om te laten zien hoe de naam van zijn merk aanstootgevend voor haar was. Ze verklaarde in een bericht: "Ik weet zeker dat MBJ niet opzettelijk iets heeft gedaan waarvan hij dacht dat het Caribisch gebied aanstootgevend zou zijn, maar nu je het weet, verander de naam en blijf bloeien en bloeien."

3 Petitie

Als reactie op de controverse heeft Jay Blessed, een inwoner van Trinidad, een petitie gemaakt op Change.org. De petitie heeft momenteel meer dan 14.000 handtekeningen, die allemaal oproepen om het handelsmerk van de term J'Ouvert te stoppen. Jay Blessed schetst duidelijk de geschiedenis en culturele betekenis van de term in de beschrijving van de petitie. Blessed beëindigt de petitie met de verklaring: "We zijn geen machteloos volk! We zijn mensen die rijk zijn aan cultuur, geschiedenis en liefde. Het wordt tijd dat we genoeg van onszelf houden om te stoppen met de verkoop van onze cultuur aan buitenlandse entiteiten die geen respect of waarde hebben onze wereldwijde bijdragen en die onze landen niet op respectvolle, langdurige, tastbare en verifieerbare manieren steunen en verdedigen."

2 Excuses

Afbeelding
Afbeelding

Sinds hij zo'n reactie van het publiek kreeg over de naam van zijn rummerk, plaatste Michael eind juni een verontschuldiging op zijn Instagram-verhaal. In zijn verontschuldigingspost verklaarde hij: "Ik wil namens mezelf en mijn partners zeggen dat het nooit onze bedoeling was om een cultuur te beledigen of te kwetsen (we houden van en respecteren) en hopen dit te vieren en een positief licht op te laten schijnen. De laatste Ik heb een paar dagen veel geluisterd. Veel geleerd en betrokken bij talloze gemeenschapsgesprekken." Hij vervolgde met: "We horen je. Ik hoor je en wil duidelijk maken dat we bezig zijn met het hernoemen. We bieden onze oprechte excuses aan en kijken ernaar uit om een merk te introduceren waar we allemaal trots op kunnen zijn."

1 Wat nu?

Het laatste dat we van Michael B. Jordan hoorden over zijn rummerk, was zijn verontschuldigingspost op Instagram eind juni. Het is nu iets meer dan een maand later en er is nog steeds geen nieuws over welke richting hij en zijn partners van plan zijn te nemen voor de nieuwe naam van zijn rum. Het officiële instagram en de website van J'Ouvert zijn sinds het begin van de controverse privé gebleven. Het lijdt geen twijfel dat het tijd zal kosten om de perfecte naam te kiezen, vooral na zo'n reactie op de voornaam.

Aanbevolen: