Fans begonnen Marilyn Manson lang voor zijn recente schandalen te haten, hier is waarom

Inhoudsopgave:

Fans begonnen Marilyn Manson lang voor zijn recente schandalen te haten, hier is waarom
Fans begonnen Marilyn Manson lang voor zijn recente schandalen te haten, hier is waarom
Anonim

Door de naam Marilyn Manson te kiezen, een combinatie van twee van Amerika's meest beruchte iconen, Marilyn Monroe en Charles Manson, zette Brian Hugh Warner een controversiële toon voor zijn carrière. Maar hij had waarschijnlijk nooit gedacht dat hij zo vroeg de schuld zou krijgen van zoiets gruwelijks.

Er zijn veel controversiële momenten geweest in de dertig jaar van Manson in de muziekindustrie. Hij wordt momenteel geconfronteerd met een van de grootste controverses in zijn carrière. Vorig jaar begonnen fans Mansons muziek te boycotten na beschuldigingen van aanranding die nog steeds naar buiten komen. Nu wordt hij beschuldigd van seksuele uitbuiting en psychologisch misbruik. Hij heeft wel supporters in zijn beste vrienden, waaronder Johnny Depp, maar dit kan zijn carrière echt voorgoed breken.

Maar hoewel dit misschien het einde van Manson lijkt, was er een tijd in zijn vroege carrière dat hij dacht dat het allemaal voorbij was, lang voordat er beschuldigingen tegen hem naar buiten kwamen. Het kwam allemaal neer op een bloedbad.

De media gebruikten hem als zondebok

Onmiddellijk na de aanval van Eric Harris en Dylan Klebold op hun school, Columbine High School, op 20 april 1999, waarbij ze 12 studenten vermoordden en een leraar, mensen en de pers een zondebok nodig hadden om de schuld te geven. Manson was die zondebok.

Er gingen geruchten dat de twee studenten Manson-fans waren, zijn T-shirts droegen terwijl ze hun gruwelijke daad uitvoerden en dat zijn liedjes hen hadden geïnspireerd om iedereen op hun school te vermoorden.

"Killers Worshiped Rock Freak Manson" was de kop van The Sun en The Daily Star schreef: "Nutters hield van Evil Pop Hero." The Times profileerde Manson in een artikel genaamd "Cult Following Of Rock Star Who Aped Serial Killer", en journalist Elizabeth Judge (ironische achternaam) schreef: "Niemand zegt dat het de schuld van Marilyn Manson is, maar mensen moeten weten wie hij is."

Het werd serieus toen 10 Amerikaanse senatoren Seagrams, het bedrijf dat eigenaar was van Mansons platenlabel, Interscope, schreven met het verzoek de banden met Manson en 'muziek die geweld verheerlijkt' te verbreken. Ondertussen vroeg The Guardian: "Heeft de gothiccultuur twee tieners tot moordenaars gemaakt?"

Manson gaf commentaar op de beschuldigingen en ondernam juridische stappen

Dit alles spoorde Manson aan om te spreken. "Het is tragisch en walgelijk elke keer dat het leven van jonge mensen wordt genomen in een daad van zinloos geweld. Mijn condoleances gaan uit naar de studenten en hun families", zei hij in zijn verklaring waarin hij ook het uitstel van vijf data van zijn Amerikaanse tournee aankondigde. "Mensen proberen hun verliezen te verwerken. Het is geen geweldige sfeer om rock'n'roll-shows te spelen voor ons of de fans.

"De media hebben de muziekindustrie en zogenaamde goth-kinderen onterecht tot zondebok gemaakt en hebben gespeculeerd - zonder enige basis in waarheid - dat artiesten zoals ik op de een of andere manier de schuld hebben. Deze tragedie was een product van onwetendheid, haat, en toegang tot wapens. Ik hoop dat het onverantwoordelijke vingerwijzen van de media niet leidt tot meer discriminatie van kinderen die er anders uitzien."

Manson schreef ook een brief met de naam "Columbine: Whose Fault Is It?" voor Rolling Stone. "Als het erop aankomt wie de schuldige is voor de moorden op de middelbare school in Littleton, Colorado, gooi dan een steen en je raakt iemand die schuldig is", schreef hij. Hij noemde het hypocrisie dat de samenleving kinderen met wapens tolereert en toch "op de hoogte blijft van wat ze ermee doen".

Het was ondenkbaar dat deze kinderen geen simpele zwart-wit reden hadden voor hun acties. En dus was er een zondebok nodig. Ik herinner me dat ik de eerste berichten van Littleton hoorde, dat Harris en Klebold make-up droegen en gekleed waren als Marilyn Manson, die ze uiteraard moesten aanbidden, aangezien ze in het zwart gekleed waren. Natuurlijk zorgde de speculatie ervoor dat ik de posterjongen werd voor alles wat slecht is in de wereld. Deze twee idioten droegen geen make-up en waren niet gekleed zoals ik of gothics. Omdat Midden-Amerika nog nooit had gehoord van de muziek waarnaar ze luisterden (onder andere KMFDM en Rammstein), kozen de media iets waarvan ze dachten dat het vergelijkbaar was.

Verantwoordelijke journalisten hebben met minder publiciteit gemeld dat Harris en Klebold geen fans van Marilyn Manson waren - dat ze zelfs een hekel aan mijn muziek hadden. Amerika vindt het heerlijk om een icoon te vinden om zijn schuld aan op te hangen. Maar toegegeven, ik heb de rol van de antichrist op me genomen; ik ben de stem van de individualiteit uit de jaren negentig, en mensen hebben de neiging om iedereen die er anders uitziet en zich anders gedraagt te associëren met illegale of immorele activiteiten.

Manson zei dat hij destijds geen interviews wilde geven omdat "ik niet wilde bijdragen aan deze roemzoekende journalisten en opportunisten die hun kerken wilden vullen of verkozen wilden worden vanwege hun zelfingenomen vinger- wijzend."

"Dit soort controverse helpt me niet om platen of tickets te verkopen, en dat zou ik ook niet willen. Ik ben een controversiële artiest, iemand die een mening durft te hebben en de moeite neemt om muziek en video's te maken die daag de ideeën van mensen uit in een wereld die verwaterd en hol is. In mijn werk onderzoek ik het Amerika waarin we leven, en ik heb altijd geprobeerd mensen te laten zien dat de duivel aan wie we onze gruweldaden de schuld geven, eigenlijk ieder van ons is. Verwacht dus niet dat het einde van de wereld op een dag uit de lucht komt vallen - het gebeurt al heel lang elke dag."

In 1999 registreerde hij handelsmerken voor "Marilyn Manson" om bevelen op te schorten aan de media die hem de schuld gaven van het bloedbad. Maar de schade was al toegebracht aan de carrière en het algehele welzijn van Manson.

Hij vertelde het aan Kerrang! "het was erg zwaar. Maar uiteindelijk heb ik het gevoel dat ik meer dan ooit geïnspireerd ben om het nieuwe album te maken." Maar toen bleef doodsbedreigingen ontvangen.

In 2017 vertelde Manson aan The Guardian: "Eerlijk gezegd heeft het Columbine-tijdperk destijds mijn hele carrière verwoest. Columbine heeft mijn leven stilgelegd, maar ik ben niet bang om te doen wat ik doe." Wat hartverwarmend is aan de situatie, is dat een student Manson een Columbine-trui gaf en hem vertelde dat het verkeerd was dat iedereen hem de schuld gaf van de schietpartij. Wat je mening over Manson ook is, hij had niet de schuld mogen krijgen van zijn muziek door de 'mooie mensen'.

Aanbevolen: