Elle Woods & 9 andere feministische personages waar we van houden

Inhoudsopgave:

Elle Woods & 9 andere feministische personages waar we van houden
Elle Woods & 9 andere feministische personages waar we van houden
Anonim

Hoewel vrouwen altijd een plaats hebben gehad in films en televisie, waren hun rollen maar al te vaak klein of stereotiep. Ze waren vaak hilarisch aanmatigende moeders en echtgenotes en in het geval van vrouwelijke minderheidswerkers huishoudelijk personeel.

In de loop der jaren zijn afbeeldingen van vrouwen in films en op televisie echter begonnen te verschuiven. We hebben nu meer dan ooit een opkomst gezien van sterke vrouwelijke personages die niet bang zijn om hun mening te uiten en zich volledig in de actie te storten. We hebben ook een toename gezien van vrouwelijke personages die niet bang zijn om zichzelf te zijn en op te komen voor andere vrouwen en de doelen waarin ze geloven.

10 Elle Woods - Legaal blond

Reese Witherspoon als Elle Woods in Legally Blonde - staande in de rechtszaal
Reese Witherspoon als Elle Woods in Legally Blonde - staande in de rechtszaal

Een van de beste feministische filmpersonages aller tijden is ongetwijfeld niemand minder dan Elle Woods in Legally Blonde. Reese Witherspoon speelde Elle, het non-nonsense stereotiepe vrouwenclubmeisje dat solliciteerde en werd aangenomen bij Harvard Law in de hoop haar ex-vriend terug te winnen.

Hoewel dat misschien niet erg feministisch klinkt, is het wat Elle vervolgens weet te doen dat haar het feministische label oplevert. Elle werkt niet alleen hard, maar ze slaagt er ook in trouw te blijven aan zichzelf en haar vrouwelijkheid, ondanks dat iedereen denkt dat haar obsessie met roze haar een slechte advocaat zou maken.

9 Olivia Pope - Schandaal

Kerry Washington als Olive Pope in Scandal
Kerry Washington als Olive Pope in Scandal

Kerry Washington kreeg de rol van Olivia Pope in het Shondaland-drama Scandal in 2012 en bleef de rol spelen tot het einde van de show in 2018.

In die tijd hielp Kerry de feministische identiteit van Olivia Pope te verstevigen. In 2014 uitte Oliva Pope zelfs de woorden 'feministisch' in de uitzending nadat ze kritiek had geuit op de campagne van een voormalige senator waar ze nu de leiding over heeft. Maar het is niet alleen dat ze zichzelf als feministe bestempelt waardoor ze op deze lijst komt, het zijn haar acties in de hele serie, zoals het aan de kaak stellen van de verkrachtingscultuur en het opkomen voor de rechten van vrouwen.

8 Kat Stratford - 10 dingen die ik haat aan jou

Julia Stiles als Kat Stratford die leest in 10 Things I Hate About You
Julia Stiles als Kat Stratford die leest in 10 Things I Hate About You

Meestal zijn vrouwen in romantische komedies er gewoon om er mooi uit te zien en verliefd te worden, maar Kat Stratford gooit dit stereotype eruit in 10 Things I Hate About You. In plaats daarvan is Kat Stratford een meisje dat haar mening uitspreekt en zich door niemand laat pushen of de andere mensen in haar leven.

Hoewel de meeste personages in de film Kat zien als een stereotype 'mannenhatende' feministe, weet het publiek dat dat gewoon niet het geval is. Kat is eigenlijk gewoon een wilskrachtige vrouw die weet wanneer een man tegen haar liegt om in haar broek te kruipen.

7 Elena Alvarez - One Day At A Time

Isabella Gomez als Elena Alvaraz in één dag tegelijk
Isabella Gomez als Elena Alvaraz in één dag tegelijk

Een van de jongste feministische personages op televisie op dit moment en op deze lijst is Elena Alvarez, de Cubaans-Amerikaanse lesbische dochter uit de voormalige Netflix nu POP TV-serie One Day At A Time.

Elena is misschien jong, maar dat weerhoudt haar er niet van haar stem te gebruiken om zich uit te spreken over onrecht. Ze bewijst niet alleen snel dat vrouwen alles kunnen wat mannen kunnen doen, zoals sanitair en elektrische dingen in huis repareren, maar ze is er ook trots op dat ze haar traditionele Cubaans-Amerikaanse familie helpt op de hoogte te blijven en 'wakker' te worden.

6 Prinses Leia - Star Wars

Carrie Fisher als prinses Leia in Star Wars - omringd door Storm Troopers
Carrie Fisher als prinses Leia in Star Wars - omringd door Storm Troopers

Van een prinses tot een generaal van het verzet, het v alt niet te ontkennen dat prinses Leia een feministe is. Carrie Fisher zorgde ervoor dat iedereen die naar Star Wars keek, wist dat prinses Leia niemand met haar zou laten rotzooien.

Van opstaan tegen stormtroopers en vechten met Luke en Han Solo in de originelen, tot generaal van het verzet worden en het helpen van de nieuwste groep verzetsstrijders in de sequels, prinses Leia maakte duidelijk dat ze waarde hechtte aan gelijk en rechtvaardigheid over alles.

5 Mary Richards - The Mary Tyler Moore Show

Mary Tyler Moore als Mary Richards in een paarse jurk bij het nieuwsstation
Mary Tyler Moore als Mary Richards in een paarse jurk bij het nieuwsstation

Mary Richards is misschien wel een van de vroegste feministische iconen op televisie. Mary Richards, gespeeld door Mary Tyler Moore, is een ongehuwde jonge vrouw die in haar eentje naar een nieuwe stad verhuist en een positie als associate producer bij een lokaal nieuwsstation bemachtigt.

In de jaren zeventig kwalificeerden beide eigenschappen Mary absoluut als een radicale feministe. Zelfs nu wordt Mary nog steeds beschouwd als een ongelooflijk feministisch personage dat pleitte voor gelijke beloning, anticonceptie nam en een generatie vrouwen aanmoedigde om erop uit te trekken en te marcheren voor hun gelijke rechten.

4 Katherine Johnson - Verborgen figuren

Taraji P. Henson als Katherine Johnson in Hidden Figures
Taraji P. Henson als Katherine Johnson in Hidden Figures

Gebaseerd op het echte feministische icoon, kreeg Taraji P. Henson de taak om de legendarische Katherine Johnson tot leven te brengen in de voor een Academy Award genomineerde speelfilm Hidden Figures.

Katherine Johnson slaagde er in de jaren zestig als zwarte vrouw in het onmogelijke te doen door als wiskundige op te klimmen in de rangen bij NASA. Onderweg schiep Katherine niet alleen een ruimte voor vrouwen bij NASA, maar ze slaagde er ook in de segregatieregels te versoepelen. Uiteindelijk was het Johnsons vertrouwen dat ze erbij hoorde en haar bereidheid om nergens voor terug te komen die Amerika hielpen om op de maan te landen.

3 Leslie Knope - Parken en recreatie

Amy Poehler als Leslie Knope in Parks and Recreation
Amy Poehler als Leslie Knope in Parks and Recreation

Leslie Knope groeide uit tot de meest bekende feministische iconen van de televisie, grotendeels dankzij Amy Poehler's vertolking en betrokkenheid bij het schrijfproces van het geliefde personage.

Leslie Knope is het beste voorbeeld dat we een moderne feministe hebben. Ze is een sterke vrouw die vastbesloten is om van de wereld een betere plek te maken. Hoewel ze soms getrouwd is met haar werk, maakt ze er ook een punt van om liefde te vinden en een gezin te stichten - iets wat antifeministen graag opmerken is onmogelijk. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze optimistisch en grappig is en een schril contrast met het rigide feministische stereotype dat vaak op het etiket wordt gedrukt.

2 Hermelien Griffel - Harry Potter

Emma Watson als Hermione Granger in Harry Potter-franchise
Emma Watson als Hermione Granger in Harry Potter-franchise

Het publiek van de Harry Potter-franchise was misschien te jong om de feministische houding van Hermelien Griffel destijds te beseffen, maar haar feministische idealen zijn ons nu zeker niet ontgaan.

Ondanks dat ze een buitenstaander is in de tovenaarswereld, liet Hermelien zich nooit door iemand tegenhouden om zich op haar opleiding te concentreren. Ze was niet alleen de slimste heks van haar klas, maar Hermelien deinsde ook nooit terug voor een gevecht, zelfs niet als Heer Voldemort erbij betrokken was.

1 Kat Edison - Het gedurfde type

Aisha Dee bij Kat Edison in The Bold Type
Aisha Dee bij Kat Edison in The Bold Type

De hele cast van Freeform-hitdramaserie The Bold Type zijn feministen, maar Kat Edison is verreweg een van de meest inspirerende feministische personages van de hele klas.

In tegenstelling tot haar heteroseksuele, blanke beste vrienden, moest Kat twee keer zo hard werken om de felbegeerde rol van social media manager voor Scarlett Magazine te bemachtigen. Ze gebruikt haar platform voortdurend om te pleiten voor vrouwen en andere minderheidsgroepen, zelfs als dit betekent dat ze mogelijk haar baan verliest.

Aanbevolen: