Wie was Linda Cardellini voordat ze Laura Barton werd in het MCU?

Inhoudsopgave:

Wie was Linda Cardellini voordat ze Laura Barton werd in het MCU?
Wie was Linda Cardellini voordat ze Laura Barton werd in het MCU?
Anonim

Vooral in de afgelopen jaren kennen fans Linda Cardellini het best als de actrice die de vrouw van Clint Barton (Jeremy Renner), Laura, heeft geportretteerd in het Marvel Cinematic Universe.

Fans ontmoetten Linda voor het eerst in Avengers: Age of Ultron. Sindsdien heeft ze een korte verschijning gemaakt in Avengers: Endgame. En nu speelt Cardellini opnieuw haar rol in de Disney+ serie Hawkeye.

Wat velen zich misschien niet realiseren, is dat Cardellini een ervaren actrice is wiens geweldige Hollywood-portfolio helemaal teruggaat tot de late jaren '90.

Gedurende haar hele carrière speelde Cardellini in verschillende tv-shows en films. Ze heeft in de loop der jaren zelfs in verschillende veelgeprezen films gespeeld. Bovendien is ze ook een behoorlijke Netflix-ster.

Linda Cardellini werd voor het eerst beroemd na haar hoofdrol in deze Emmy-winnende serie

Aan het begin van haar carrière werd Cardellini gecast als Lindsay Weir in de cultklassieker Freaks and Geeks. Lindsay was een goed presterende tiener die alles om haar heen in twijfel begon te trekken en dat sprak Cardellini aan.

“Het was zo anders. Veel van de meisjes die ik op het scherm zag…ik had met hen te maken als iemand die ik op de middelbare school kende, maar niet als iemand zoals ik', vertelde de actrice aan Rolling Stone.

“Ik had het gevoel dat Lindsay de strijd vertegenwoordigde die ik had, dat ze op een bepaalde manier volwassen wilde worden, maar nog een kind was. In tegenstelling tot deze andere relaties op het scherm, waar mensen sexy volwassen relaties hebben, waren ze nog tieners en de ongemakkelijkheid ervan voelde zo echt voor mij."

Helaas heeft NBC besloten Freaks and Geeks na slechts één seizoen te annuleren. En hoewel het voor de fans misschien als een verrassing kwam, waren Cardellini en de rest van de cast nogal voorbereid op het einde.

"De schrijvers schreven de finale die ze wilden, zodat het niet uitmaakt waar de show de stekker eruit trok, het altijd het einde zou hebben dat het heeft, wat ik zo briljant vind", onthulde de actrice.

“We hadden het in onze achterzak voor het geval ze ons zouden afzeggen. En dat deden ze.'

Linda Cardellini speelde in de daaropvolgende jaren in verschillende hitfilms en tv-shows

Nadat Freaks and Geeks was uitgeschakeld, verspilde Cardellini geen tijd om meer werk te krijgen. Ze verscheen al snel tegenover Reese Witherspoon in de hitfilm Legally Blonde.

In de film speelde ze de moorddadige Chutney Windham. Voor Cardellini kon ze haar acteerspieren spannen en iets heel anders proberen dan Lindsay spelen.

"Mijn agent zei: "Het is een kleine rol. Je hoeft het niet te doen." En omdat ik van Freaks and Geeks af zou komen, dacht ik: "Oh god, dit is zo anders. Wat leuk om van iemand als Lindsay een moordenaar te worden.” Dus dat was een deel van mijn reden om het te nemen.”

Naast Legally Blonde speelde Cardellini in films als Jiminy Glick in Lalawood, LolliLove, Grandma's Boy, The Unsaid en American Gun. Ze speelde de beroemde hoofdrol als Velma in de live-action-bewerking van Scooby-Doo die in 2002 werd uitgebracht.

Enkele jaren later speelde Cardellini de hoofdrol in de met een Oscar bekroonde film Brokeback Mountain.

Rond dezelfde tijd vervulde de actrice meerdere tv-rollen. Ze maakte haar debuut als verpleegster Samantha Taggart tijdens het tiende seizoen van het medische drama ER. Cardellini speelde vervolgens in shows zoals The Goode Family, Out There, New Girl, Gravity Falls en de hitshow Mad Men, waar ze een Emmy-nominatie verdiende voor haar optreden als Sylvia Rosen.

Rond de tijd dat Cardellini's tijd in de show eindigde (Mad Men werd geannuleerd in 2015), maakte ze haar MCU-debuut.

Rond dezelfde tijd dat ze haar debuut maakte in de MCU, kwam Linda Cardellini ook bij Netflix

In hetzelfde jaar dat Cardellini werd geïntroduceerd in Avengers: Age of Ultron, werd de actrice gecast in de met een Emmy bekroonde serie Bloodline. Hoewel Marvel berucht is omdat het geheimzinnig is, kende Cardellini vrijwel het hele plot van de show vanaf het begin.

“Ik ontmoette [showmakers] Glenn en Todd [Kessler] en Daniel [Zelman]. Ze waren in New York, dus we waren aan de telefoon en we hebben uren met elkaar gesproken voor onze eerste ontmoeting", vertelde Cardellini aan Collider. "Ze legden de hele boog van het verhaal uit in de 13 afleveringen, en zelfs ideeën voor als het verder ging dan dat."

De show duurde drie seizoenen. Kort daarna speelde Cardellini in verschillende films (waaronder A Simple Favor en natuurlijk Avengers: Endgame).

Na enige tijd keerde de actrice echter terug naar Netflix voor de duistere komedie Dead to Me, die draait om twee vrouwen (gespeeld door Cardellini en Christina Applegate) die vrienden worden na een ontmoeting in rouwondersteuning.

Voor Cardellini is de sleutel tot het slagen van de show het vinden van een delicaat evenwicht tussen verdriet en komedie. "Deze show, we noemen het een trauma", vertelde ze aan The New York Times.

"Omdat er zoveel traumatische dingen gebeuren, en dan is er humor om die spanning en stress te verlichten." Cardellini scoorde later haar tweede Emmy-knik voor haar optreden in de serie.

Vandaag lijkt de toekomst van Cardellini in de MCU zo veilig als maar kan (er zijn zelfs geruchten dat haar personage zichzelf uiteindelijk als een superheld zal onthullen).

Aanbevolen: