10 Box Office-flops die cultklassiekers werden

Inhoudsopgave:

10 Box Office-flops die cultklassiekers werden
10 Box Office-flops die cultklassiekers werden
Anonim

Hoewel er niets mis is met het genieten van honderden miljoenen dollars aan wereldwijde brutowinst van een film, zijn grote aantallen niet altijd gelijk aan kwaliteit. Soms zakt een film zo hard naar de kassa en presteert hij niet commercieel, maar het wordt een cultklassieker of een slaaphit voor jaren en jaren.

Dat gezegd hebbende, het beoordelen van kassacijfers mag niet het enige bewijs zijn van de kwaliteit van een film. Van The Room, de slechtste film ooit gemaakt waar we ironisch genoeg van genieten, tot The Shawshank Redemption, een film die bijna faalde vanwege zijn "onmemorabele" titel, hier zijn enkele flops aan de kassa die cultklassiekers werden.

10 'De Kamer'

De Kamer
De Kamer

The Room is een goed voorbeeld van hoe een low-budget Z-film zo slecht kan zijn dat hij goed is. De film bracht nauwelijks meer dan $ 2.000 op toen hij uitkwam, maar nadat het bekend werd, werd het een cultklassieker vanwege zijn bizarre, chaotische en onconventionele scenarioschrijven en verhalen vertellen. De acteur zelf, Tommy Wiseau, heeft zijn verhaal geschreven in een boek, The Disaster Artist: My Life Inside The Room, the Greatest Bad Movie Ever Made.

9 'Donnie Darko'

Donnie Darko
Donnie Darko

Nostalgie speelt ook een sterk element bij het verkrijgen van een cultstatus, en dat is waar Donnie Darko in uitblonk. De retro-esthetiek en nostalgische pastiche, plus controversiële reclame met een neerstortend vliegtuig te midden van het hoogtepunt van de aanslag van 9/11, hadden een grote invloed op de commerciële prestaties.

Na de release op homevideo in maart 2002 trok Donnie Darko echter al snel een toegewijde fanbase aan en werd een van de meest bekende voorbeelden van cultklassieker.

8 'The Warriors'

De Krijger
De Krijger

The Warriors neemt je mee op een reis van een New York City-bende die 48 km van de Bronx naar hun thuisbasis moet reizen nadat ze beschuldigd zijn van een moord die ze niet hebben gepleegd. De reclame voor de film werd stopgezet na berichten over vandalisme en geweld die er naar verluidt door waren geïnspireerd.

Jaren later ontpopten The Warriors zich tot een cultklassieker en kregen ze zelfs een videogame-adaptatie van Rockstar, de ontwikkelaars van de beruchte Grand Theft Auto-franchise.

7 'Vechtclub'

Vechtclub
Vechtclub

Hoewel Fight Club de carrière van David Fincher en Brad Pitt naar een heel nieuw niveau heeft getild, is het niet zo begonnen. De reden dat het zo hard flopte, waren de creatieve verschillen in reclame tussen Fincher, de regisseur, en 20th Century Fox als uitgever. Voor $ 65 miljoen uitgegeven aan de film, opende Fight Club slechts $ 11 miljoen aan de Amerikaanse kassa. Door de dvd-release werd de film een cultklassieker.

6 'Kantoorruimte'

Kantoor ruimte
Kantoor ruimte

Office Space's transformatie van een middernachtelijke zwarte komedie naar een cultklassieker is geïnspireerd door hoe de regisseur de limiet verlegde in het satiriseren van het dagelijkse werk van bedienden in een typisch softwarebedrijf van midden tot eind jaren negentig. De film, die in de loop der jaren ook een aantal internetmemes heeft gegenereerd, met in de hoofdrol Jennifer Aniston, Roy Livingston, Gary Cole en nog veel meer.

5 'Cry-Baby'

Huilebalk
Huilebalk

Er is ook de term 'B-film' die wordt gebruikt om films met een laag budget te beschrijven. De term is de afgelopen jaren echter gewoon vervaagd met C- en Z-films. Een van de belangrijkste voorbeelden is Johnny Depp's Cry-Baby in 1990, dat slechts $ 8 miljoen opbracht van een budget van $ 12 miljoen. Het is een slappe hit en een cultklassieker geworden en heeft zelfs een Broadway-musical voortgebracht die vier Tony Awards-nominaties kreeg.

4 'Cannibal Holocaust'

Kannibaal Holocaust
Kannibaal Holocaust

Het genre van uitbuitend kannibalisme kreeg zijn bekendheid in de jaren zeventig en tachtig. Een van de meest prominente titels die in die periode zijn uitgebracht, is Cannibal Holocaust van de Italiaanse filmmaker Ruggero Deodato. De film vertelt het verhaal van een reddingsteam dat op zoek is naar een crew van filmmakers die vermist was geraakt tijdens het filmen van een lokale kannibaalstam.

Dankzij zijn bekendheid en zijn grafische geweld, trok Cannibal Holocaust tegelijkertijd controverses en cult-aanhang van horrorfans aan. De regisseur kreeg zelfs verschillende aanklachten wegens een gerucht dat de sterfgevallen van de acteurs voor de camera echt waren.

3 'The Shawshank Redemption'

De Shawshank-verlossing
De Shawshank-verlossing

The Shawshank Redemption mag nu worden gezien als een van de beste films aller tijden, maar dat was 20 jaar geleden niet het geval. Het was misschien geen enorme kaskraker, ondanks de met sterren bezaaide cast, maar de culturele impact van de film was onmiskenbaar. In 2015 plaatste de Library of Congress van de Verenigde Staten de film zelfs in de National Film Registry omdat hij "cultureel, historisch of esthetisch significant" was.

2 'De menselijke duizendpoot'

De menselijke duizendpoot
De menselijke duizendpoot

Een andere film die bekendheid verwierf vanwege zijn over-the-top gewelddadige scènes, de door Tom Six geregisseerde The Human Centipede (First Sequel) kreeg in 2009 en 2010 een cultstatus nadat verschillende clips van de film online opdoken.

1 'Birdemic: Shock and Terror'

Birdemic
Birdemic

Ten slotte is er Birdemic: Shock and Terror, een andere slecht gemonteerde film "zo slecht dat het zo goed is". Zoals de titel van de film suggereert, draait het om twee geliefden te midden van het catastrofe-incident waarbij vogels hun stad aanvallen. De saaie dialoog, het amateuristische geluid en de montage en de fysiek onhandige lichaamsbewegingen maken de film zo gedenkwaardig. Het is een culthit die je gezien moet hebben voor liefhebbers van slechte films.

Aanbevolen: