5 tv-programma's die beter werden naarmate ze vorderden (& 5 die slechter werden)

Inhoudsopgave:

5 tv-programma's die beter werden naarmate ze vorderden (& 5 die slechter werden)
5 tv-programma's die beter werden naarmate ze vorderden (& 5 die slechter werden)
Anonim

Tv-shows zijn een lastige zaak. Schrijvers moeten ongelooflijk getalenteerd zijn om gedurende vele uren en seizoenen hun interesse te behouden. Ze maken in wezen epische verhalen - romans voor het scherm. Gelukkig kunnen sommige schrijvers dit voor elkaar krijgen en elegante en aanhoudend interessante verhalen maken. Maar de meeste shows verkwisten hun potentieel en raken na verloop van tijd uitgeput, hun ideeën raken op en hun verbeeldingskracht wordt steeds meer gespannen.

In dit opzicht helpt het om een vooraf gepland verhaal te hebben met alle verhaalbeats en karakterontwikkeling ruim van tevoren gepland. Als het op tv aankomt, is "het verzinnen van wat we doen" niet vaak een succes.

10 Beter: Breaking Bad (2008-13)

Breaking Bad op Netflix
Breaking Bad op Netflix

Breaking Bad weet hoe hij het voor elkaar moet krijgen: stap binnen, vermaak het publiek, vertel een geweldig verhaal en ga naar buiten. De meeste mensen zijn het erover eens dat het eerste seizoen van Breaking Bad het zwakste is, maar zelfs een "zwak" seizoen van Breaking Bad is beter dan de meeste tv. En terwijl 5A een beetje verkwistte, bracht 5B het allemaal naar huis in een enorm bevredigende conclusie - compleet met wat misschien wel de beste aflevering van tv is die ooit in Ozymandias is geproduceerd. Het is zeker het meest opwindende.

9 Erger: Game Of Thrones (2011-19)

Afbeelding
Afbeelding

Daar was Game of Thrones een tijdje het beste op televisie. De eerste vier seizoenen was het moeilijk om te argumenteren tegen de ongelooflijke schrijf-, regie- en productiewaarden van de show. Het was anders dan al het andere op tv. Helaas begon de show de plot te verliezen toen het de romans van Martin omzeilde. Seizoen 5 begon wat slijtage te vertonen, en hoewel 6 behoorlijk sterk was, eindigde 7 & 8 het verhaal op een zwakke, gehaaste manier vol met plotgaten die bijna iedereen teleurstelde.

8 Beter: The Shield (2002-08)

Afbeelding
Afbeelding

The Shield krijgt niet vaak de liefde die het zo hard verdient. Dit politiedrama werd in 2002 uitgezonden op FX, maar het eerste seizoen is verreweg het zwakste. Het gaf de voorkeur aan een meer "episodische" vorm van verhalen vertellen in overeenstemming met traditionele netwerkpolitiedrama's. Maar het overkoepelende verhaal kwam uiteindelijk tot zijn recht en het werd alleen maar beter met de tijd. Het is een van die zeldzame shows die met elk seizoen beter wordt, waardoor een rijke progressie van verhaal en spanning ontstaat.

7 Erger: The Walking Dead (2010-)

Andrew Lincoln in The Walking Dead
Andrew Lincoln in The Walking Dead

The Walking Dead is wat er gebeurt zonder een solide plan. Dit zou het ergste geval kunnen zijn van "ongelooflijke populariteit" tot "ongelooflijke mislukking" in de geschiedenis van de televisie. De eerste zeven seizoenen waren verbazingwekkend populair en boeiden een wereldwijd publiek met sterke karakters en schokkende verhalen.

Maar mensen begonnen ziek te worden van alle goedkope verha altrucs en vervalsingen, om nog maar te zwijgen van de schijnbaar eindeloze herhaling van het 'vind heiligdom, verknoei het, zoek ergens anders'-plot. Het aantal kijkers en de reputatie namen af, en The Walking Dead is nu een zombified lijk van zijn vroegere levendige zelf.

6 Better: Avatar: The Last Airbender (2005-08)

Afbeelding
Afbeelding

Aan de andere kant van het spectrum is er Avatar, een strak geplot verhaal dat in slechts 61 korte afleveringen binnenkomt en uitkomt. Avatar is misschien wel de beste kindershow aller tijden, omdat het kinderamusement op schitterende wijze combineert met volwassen thema's en rijke verhalen voor een volwassen publiek. Net als The Shield wordt Avatar alleen maar beter naarmate het verder gaat, met het Peabody-winnende derde seizoen dat een handig vertoon van opwinding, wonderbaarlijk spektakel en complex karakterwerk bewijst.

5 Erger: het kantoor (2005-13)

Afbeelding
Afbeelding

Niemand weet precies wanneer The Office ontspoorde, maar iedereen kan het erover eens zijn dat het ontspoord is. Sommige kijkers begonnen scheuren op te merken rond seizoen 5, toen de show de voorkeur begon te geven aan gekke komedie, bizarre verhalen en ongelukkige flanderisering. De meeste mensen zijn het erover eens dat alles bergafwaarts ging met het vertrek van Steve Carell, waarbij seizoen 8 een bijzonder vreselijk televisieseizoen was. Ze probeerden verder te gaan zonder hem, maar het lukte gewoon niet.

4 Beter: The Sopranos (1999-2007)

De Sopranos-cast
De Sopranos-cast

The Sopranos liet iedereen zien hoe het moest. De show was een revolutionair succes en veranderde in wezen de manier waarop televisie werd gemaakt. Het eerste seizoen lijkt tegenwoordig een beetje gedateerd en cliché, en neemt vaak zijn toevlucht tot typische maffia-verhaallijnen.

Maar naarmate de serie vorderde, begon het te experimenteren. Het liet vaak de maffia-dingen vallen ten gunste van meer persoonlijke verhalen, en het omvatte veel bredere en filosofische thema's. Het was een ongelooflijk riskante maar enorm lonende richting voor de show.

3 Erger: Verloren (2004-10)

Afbeelding
Afbeelding

Een seizoen of twee lang was Lost het ding om naar te kijken op tv. Niets anders dan de opwinding van het kijken naar Lost en erover praten op internet, maar het "verloor" iets met seizoen 3 en is nooit echt hersteld. Seizoen 3 had een beruchte trage start, en hoewel het herstelde met een zeer sterke achterste helft en een ongelooflijk seizoen 4, verloor de show opnieuw de plot met het complexe, tijdhoppende seizoen 5. Veel mensen hielden niet van de openlijke wetenschap. de richting waarin de show was gegaan, en het beruchte einde maakte het alleen maar erger.

2 Beter: parken en recreatie (2009-15)

andy knuffelt nick offerman in parken en rec
andy knuffelt nick offerman in parken en rec

Parks and Recreation heeft geleerd van de fouten van The Office. Net als The Office leed de show onder een wankel eerste seizoen. Gelukkig vond het zijn stem met seizoen twee en keek het nooit meer achterom. In tegenstelling tot The Office, heeft Parks and Recreation nooit een tegenslag gehad en is het nooit "slechter" geworden. Het was constant sterk en hilarisch van seizoen 2-7, wat bewijst dat komedies niet halverwege hoeven te zuigen.

1 Erger: Helden (2006-10)

Heroes - TV Show - Promo Shot
Heroes - TV Show - Promo Shot

Heroes had voor een zeer sterke miniserie kunnen zorgen. Het eerste seizoen van Heroes was op dat moment misschien wel het beste op netwerk-tv, en het bracht miljoenen mensen in vervoering met zijn ongelooflijke mix van opwindend, escalerend verhaal en ontroerend karakterwerk. Maar zodra seizoen 2 begon, was het alsof er een knop werd omgedraaid. Alles was ineens saai en, eerlijk gezegd, verschrikkelijk. Helden zijn nooit hersteld en het verdween snel in het geheugen en het 'wat had kunnen zijn'.

Aanbevolen: