Welke 'MASH'-castleden leven vandaag nog?

Inhoudsopgave:

Welke 'MASH'-castleden leven vandaag nog?
Welke 'MASH'-castleden leven vandaag nog?
Anonim

MASH was ongetwijfeld een van de meest populaire sitcoms aller tijden. De show liep van 1972-1983, wat hem in elite gezelschap plaatst - tenslotte kunnen alleen de meest populaire shows tien seizoenen of langer duren. De seriefinale, die in 1983 werd uitgezonden, werd volgens de Nielson Company bekeken door 105,97 miljoen kijkers. Ondanks de populariteit van de show bleven echter slechts vier van de belangrijkste castleden alle elf seizoenen in de serie. Niettemin maakte MASH al zijn acteurs tot sterren, en zeven verschillende acteurs van MASH werden genomineerd voor Emmy Awards.

Helaas zijn in de 38 jaar sinds de show uit de lucht is gegaan, veel van de belangrijkste castleden overleden, waaronder William Christopher (Father Mulcahy), Wayne Rogers ("Trapper" John), Larry Linville (Major Frank Burns), Harry Morgan (Kolonel Potter) en McLean Stevenson (Lt. Kolonel Blake). Dit zijn de acteurs uit de serie die nog steeds in leven zijn.

Bijgewerkt op 2 maart 2022: MASH ging in première in 1972, en dus zal september 2022 officieel de vijftigste verjaardag van de populaire sitcom markeren. En hoewel de show al een lange tijd uit de lucht is, zal zijn invloed en erfenis nooit verdwijnen. Het wordt tot op de dag van vandaag in syndicatie uitgezonden en zoveel andere moderne sitcoms zijn schatplichtig aan MASH. Hoewel veel van de castleden helaas zijn overleden, leven velen nog tot ver in de tachtig. Verschillende van deze levende tv-legendes blijven tot op de dag van vandaag in film en tv werken, en misschien zullen ze in september samenkomen om de speciale verjaardag van de iconische show te vieren.

8 Alan Alda (“Hawkeye” Pierce) is 86 jaar oud

Alan Alda als Hawkeye Pierce in de CBS-sitcom MASH
Alan Alda als Hawkeye Pierce in de CBS-sitcom MASH

Alan Alda speelde Captain Benjamin Franklin "Hawkeye" Pierce gedurende alle elf seizoenen van MASH, en hij was de enige acteur die in alle 256 afleveringen verscheen. Hij won vijf Emmy Awards voor zijn werk aan de show, en hij is tot op de dag van vandaag een bekende en succesvolle acteur gebleven. Meest recent had hij een terugkerende rol in de voor een Emmy Award genomineerde tv-serie Ray Donovan en een ondersteunende rol in de Academy Award-genomineerde film A Marriage Story.

7 Loretta Swit (“Hot Lips” Houlihan) is 84 jaar oud

Margaret Hot Lips Houlihan van de CBS-sitcom MASH zit voor een spiegel
Margaret Hot Lips Houlihan van de CBS-sitcom MASH zit voor een spiegel

Loretta Swit speelde Margaret "Hot Lips" Houlihan, de enige vrouw in de hoofdcast van MASH. Swit speelde een gastrol in verschillende populaire tv-shows in de vroege jaren zeventig, waaronder Hawaii Five-O, Gunsmoke en Mission: Impossible, maar pas toen ze de rol van Houlihan kreeg, werd ze een begrip. Haar optreden werd alom geprezen en ze won twee Emmy Awards van de tien nominaties voor haar optreden op MASH. Tegenwoordig lijkt Swit grotendeels gestopt te zijn met acteren. Volgens IMDB heeft ze sinds de jaren negentig slechts één acteerrol gehad.

6 Jamie Farr (Maxwell Klinger) wordt in 2022 88 jaar

Jamie Farr als Maxwell Klinger in de populaire CBS-sitcom MASH
Jamie Farr als Maxwell Klinger in de populaire CBS-sitcom MASH

Jamie Farr speelde korporaal Maxwell Q. Klinger op MASH gedurende alle elf seizoenen, hoewel zijn personage slechts de eerste drie seizoenen in een terugkerende rol verscheen voordat hij werd verhoogd naar de reguliere status van de serie voor seizoen vier. Met 87 jaar is Farr het oudste nog levende hoofdcastlid van de show. Voordat Farr handelde op MASH, diende hij daadwerkelijk in Korea bij het Amerikaanse leger, en volgens een artikel dat Farr schreef voor het U. S. Naval Institute, droeg hij zijn "echte dog-tags op MA SH."

5 Gary Burghoff (“Radar” O’Reilly) wordt 79 in 2022

Gary Burghoff als Radar in de populaire CBS-sitcom MASH
Gary Burghoff als Radar in de populaire CBS-sitcom MASH

Gary Burghoff speelde het populaire personage W alter "Radar" O'Reilly op MASH gedurende de eerste acht seizoenen van de serie. Hij was de jongste van de hoofdpersonen in de show en hij is vandaag slechts 78 jaar oud. Burghoff is opmerkelijk omdat hij de enige acteur uit de film MASH (1970) is die zijn rol als hoofdrolspeler in de televisieserie opnieuw vertolkt. Hij verliet de show in 1979, maar keerde later dat jaar terug voor een tweedelige speciale aflevering genaamd "Goodbye Radar".

4 Mike Farrell (Captain Hunnicutt) werd 83 jaar oud in 83

Kapitein Hunnicut van de populaire CBS-sitcom MASH pronkt met zijn snor aan Hawkeye
Kapitein Hunnicut van de populaire CBS-sitcom MASH pronkt met zijn snor aan Hawkeye

Mike Farrell voegde zich in seizoen vier bij de cast van MASH als Captain B. J. Hunnicutt, een vervanger van Wayne Rogers' personage 'Trapper' John. De toenmalige vrouw van Farrell, Judy Farrell, speelde ook in MASH in de terugkerende rol van Nurse Able. De afgelopen jaren speelde hij gastrollen in populaire tv-drama's zoals NCIS en American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace.

3 George Morgan (Father Mulcahy - Pilot Episode Only) wordt 90 jaar in 2022

George Morgan als de originele Father Mulcahy (Pilot Episode Only) van de populaire CBS-sitcom MASH
George Morgan als de originele Father Mulcahy (Pilot Episode Only) van de populaire CBS-sitcom MASH

George Morgan speelde de rol van Father Mulcahy in de pilot-aflevering van MASH, maar toen het personage de volgende keer verscheen, werd hij gespeeld door een nieuwe acteur: William Christopher. Helaas voor Morgan kwam zijn carrière nooit echt van de grond nadat hij werd vervangen door MASH. Volgens IMDB heeft hij sindsdien slechts drie professionele acteerrollen gehad.

George Morgan is lang niet de enige sitcom-acteur die zijn rol verliest na de pilot-aflevering. Morgan's MASH co-ster Loretta Swit werd oorspronkelijk gecast als Cagney in het populaire CBS-politiedrama Cagney & Lacey, maar zoals Swit de Television Academy vertelde, werd ze gedwongen de rol op te geven vanwege haar contractuele verplichtingen voor het laatste seizoen van MASH. Andere prominente voorbeelden zijn Amanda Walsh, die oorspronkelijk werd gecast in The Big Bang Theory in plaats van Kaley Cuoco, en Lee Garlington, die de originele actrice was die het vrouwelijke personage op Seinfeld speelde.

2 Jeff Maxwell (Igor Straminsky) wordt 75 in 2022

Jeff Maxwell als Igor Straminsky in de populaire CBS-sitcom MASH
Jeff Maxwell als Igor Straminsky in de populaire CBS-sitcom MASH

Jeff Maxwell was nooit een serie regelmatig op MASH, maar hij verscheen tien jaar lang in de show in een terugkerende rol. Veel van zijn eerdere optredens in de show waren niet genoemd, maar naarmate de tijd verstreek, nam zijn rol in de show toe. Tegenwoordig host hij een podcast genaamd MASH Matters, waar hij samen met zijn co-host Ryan Patrick MASH en de film- en tv-industrie bespreekt.

1 Odessa Cleveland (Ginger Bayliss) werd 78 in 2022

Odessa Cleveland als Ginger Bayliss in de populaire CBS-sitcom MASH
Odessa Cleveland als Ginger Bayliss in de populaire CBS-sitcom MASH

Odessa Cleveland verscheen op MASH van 1972-1975 als Ginger Bayliss, een van de meest voorkomende verpleegsters in de eerste paar seizoenen. Ze speelde ook een gastrol in één aflevering van de MASH-spin-offserie Trapper John, M. D. in 1986. Verpleegster Bayliss was een van de weinige zwarte acteurs die als terugkerend personage in de show verscheen, en ze was prominent aanwezig in de aflevering "Dear Dad… Three" van seizoen twee, waarin ze gedwongen wordt een boze en racistische patiënt te behandelen.

Aanbevolen: