Hoe is de filmserie 'Small Axe' van Amazon Prime gerelateerd aan Bob Marley?

Hoe is de filmserie 'Small Axe' van Amazon Prime gerelateerd aan Bob Marley?
Hoe is de filmserie 'Small Axe' van Amazon Prime gerelateerd aan Bob Marley?
Anonim

12 Years A Slave-regisseur Steve McQueen waagt zich net als iedereen in de streamingwereld. Hij werkt samen met Amazon Prime voor zijn anthologiefilmreeks Small Axe.

Maar wat heeft Small Axe met Bob Marley te maken? De titel van de serie verwijst eigenlijk naar een gezegde van Bob Marley: "Als jij de grote boom bent, zijn wij de kleine bijl."

Het spreekwoord werd populair in het lied van Marley dat dezelfde titel heeft als de filmreeks van McQueens.

Het nummer is geschreven door Marley voor zijn album Burnin' uit 1973. Marley schreef het nummer in een periode waarin de Jamaicaanse muziekindustrie werd gemonopoliseerd door slechts twee platenproducenten, Coxsone Dodd en Duke Reid.

Voor Marley vertegenwoordigden Dodd en Reid de grote boom en muzikanten moesten samenwerken als de kleine bijl om ze neer te halen.

De filmreeks van McQueen heeft dezelfde thema's als het lied van Marley. De serie Small Axe draait om verhalen uit de West-Indische gemeenschap van Londen. Het onderzoekt de ups en downs en de veerkracht van een gemeenschap tegen systematische onderdrukking.

De serie ging afgelopen zondag in première met Mangrove. Het is het waargebeurde verhaal van de Londenaren die bekend staan als de Mangrove 9.

De film ontleent zijn titel aan het West-Indische restaurant dat de in Trinidad geboren Frank Crichlow, gespeeld door Shaun Parkes, in 1968 opende in de wijk Notting Hill.

Het werd al snel een geliefde ontmoetingsplaats en een cultureel centrum voor intellectuelen, beroemdheden, artiesten en gemeenschapsactivisten - en werd net zo snel het frequente doelwit van gewelddadige, racistisch gemotiveerde politie-invallen.

Steve McQueen
Steve McQueen

Als protest tegen de aanhoudende pesterijen twee jaar later, behoorde Crichlow tot de negen zwarte mannen en vrouwen die ten onrechte werden gearresteerd en beschuldigd van het aanzetten tot oproer en ruzie. De arrestaties leidden tot een historische rechtszaak die systemisch racisme binnen de politie aan het licht bracht en de levens van generaties zwarte Britten beïnvloedde.

De tweede film in de serie, Lovers Rock, gaat vandaag in première op Amazon Prime en zorgt voor een lichtere stemming. Het gaat over een nacht in de jaren 80 waar een groep zwarte Londenaren samenkomt op een huisfeest om gewoon een avond vol plezier, liefde, bevrijding van frustratie, plezier en saamhorigheid te hebben.

McQueen zei dat Lovers Rock werd geïnspireerd door zijn eigen herinneringen aan het horen over deze epische feesten.

Hij zei in een interview met het tijdschrift Vulture dat, omdat veel West-Indiërs geen blanke nachtclubs mochten betreden, de gemeenschap hun eigen avonden zou plannen, waar ze konden dansen op hun eigen muziek en hun eigen eten konden eten.

Er wordt elke zondag een nieuwe film uit de serie uitgebracht op Amazon Prime. Het is een uniek formaat, waarbij vijf films aan elkaar worden gekoppeld om een serie te vormen.

Het is ook een passend eerbetoon aan een zanger en songwriter die een impact heeft gehad op de gemeenschap die centraal staat in deze serie.

Aanbevolen: