Het verrassende echte verhaal dat 'Michael Clayton' inspireerde, volgens George Clooney

Inhoudsopgave:

Het verrassende echte verhaal dat 'Michael Clayton' inspireerde, volgens George Clooney
Het verrassende echte verhaal dat 'Michael Clayton' inspireerde, volgens George Clooney
Anonim

Hoewel George Clooney bekend staat als de 'Pranking King of Hollywood', is hij ook een van de beste acteurs. Natuurlijk, hij is een echte filmster die mensen als Brad Pitt en Meryl Streep rondhangt (en grappen maakt), maar de due maakt veel geweldige films. Sommige van zijn hits bevatten de typische charmante, ietwat goofy en lafhartige karakters waar de "Cary Grant van vandaag" bekend om staat. Michael Clayton heeft echter zijn meest ondergewaardeerde en dynamische uitvoeringen van zijn carrière tot nu toe.

De film uit 2007, die werd geschreven en geregisseerd door Tony Gilroy, volgt het titulaire personage van George Clooney die onbedoeld verstrikt raakt in een zeer rommelige zaak die zijn advocatenkantoor verdedigt. Wanneer een van zijn collega's de klok blaast over wat het advocatenkantoor eigenlijk vertegenwoordigt, moet Michael beslissen of hij wil staan voor wat hij weet dat juist is of dat hij uit het bedrijf stapt dat het leven uit hem zuigt.

De zaak zelf is een class action-rechtszaak tegen een landbouwbedrijf dat schijnbaar wist dat een onkruidverdelger die ze gebruikten het water van gemeenschappen vergiftigde en leidde tot massale ziekte en de dood van meerdere mensen.

Klinkt als iets dat in het echte leven zou kunnen en zal gebeuren, toch?

Nou, er zit nogal wat waarheid in het verhaal van Michael Clayton. Hier is het waargebeurde verhaal achter dit briljante drama en juridische thriller…

George Clooney in Michael Clayton
George Clooney in Michael Clayton

Michael Clayton onderzocht wat we willen dat er gebeurt met grote bedrijven die hun macht misbruiken

In een recente GQ-retrospectieve over George's carrière, vlak voor de release van Netflix's Midnight Sky, ging de veelgeprezen acteur in detail over zijn ervaring met het filmen van Michael Clayton. Voordat hij inging op het waargebeurde verhaal dat de inspiratie vormde voor Tony Gilroy's Best Picture-genomineerde film, legde George uit hoe zwaar de film was om op te nemen. Zijn co-sterren, Tom Wilkinson en Tilda Swinton (die een Oscar won voor haar gemene rol) hielden het echter leuk, luchtiger en interessant. Dit was van vitaal belang gezien het feit dat Michael Clayton zoveel zware thema's behandelde. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het personage van George het grootste deel van de film emotioneel in elkaar geslagen wordt… Tot het einde, tenminste…

George Clooney in Michael Clayton-einde
George Clooney in Michael Clayton-einde

"Ik mag winnen in die [film]", zei George in het interview met GQ. "Als je naar mijn carrière kijkt, heb ik ontzettend veel boeven gespeeld. Of jongens die een soort van kromme dingen hebben gedaan, weet je wel. Deze man is een boef die zijn eigen ergste vijand is en die niet wint argumenten."

Maar aan het einde van de film heeft George's personage eindelijk 'de goederen' op een veel krommer karakter.

"En ze is eindelijk gepakt. Op de manier waarop we hopen dat we deze, je weet wel, de bedrijfsmisdrijf te pakken krijgen."

George zei verder dat het feit dat de film gaat over het betrappen van het grote bedrijf dat het slechte doet, hem naar het project trok en goed voelde om te spelen.

"Het is niet dat het ze geld gaat kosten. Het is niet dat ze een boete krijgen. Ze gaan naar de gevangenis. En dat is wat we willen. Je wilt deze mensen geboeid zien en weglopen."

Dit is precies wat de eisers van een echte zaak wilden dat er gebeurde met het grote bedrijf dat hen onrecht aandeed.

Het waargebeurde verhaal dat Michael Clayton inspireerde

"Ik vertel je iets interessants dat mensen niet weten", vertelde George de interviewer tijdens zijn GQ-retrospectief. "Het was gebaseerd op een onderzoek naar de Ford Pinto. Als je hem van achteren raakte, zou hij ontploffen. Deze auto… De afspraak was dat Ford hem uiteindelijk moest terugroepen. Er was echter een schandaal over dat er destijds een intern document van Ford was, waarin stond: 'Kijk, het gaat ons miljarden dollars kosten om al deze Ford Pinto's terug te roepen. 11 mensen per jaar sterven door van achteren geraakt te worden. Aanklagers zullen ons tweehonderd miljoen kosten. Onze gedachte is dat het goedkoper is om de 11 doden en de tweehonderd miljoen class-action-aanklacht op te vangen dan alle auto's terug te roepen.' Dat stuk papier kwam in handen van een rechter. En hij zei: 'Oké, nu zijn jullie allemaal dood.' En iedereen werd ontslagen. En een enorm, enorm class-action-pak."

George Clooney in Michael Clayton-regisseur Tony Gilroy
George Clooney in Michael Clayton-regisseur Tony Gilroy

George zei verder dat Tony dat verhaal niet kon doen, maar het idee voor Michael Clayton was erop gebaseerd.

"Het was altijd gebaseerd op dit bedrijfsmisdrijf. Het idee dat alles, en alle machines, de advocaten en al deze onderdelen die in het spel moeten komen om deze dingen te laten werken. Om ze met al deze dingen weg te laten komen. Het was dus gebaseerd op echt diepgaande, belangrijke onderwerpen. Maar het bleef fictie. Een fictief werk. Zodat je met de personages kunt spelen en je geen zorgen hoeft te maken over rechtszaken."

Aanbevolen: