Hoe Harvey Weinstein 'The Lord of The Rings' bijna verpestte

Inhoudsopgave:

Hoe Harvey Weinstein 'The Lord of The Rings' bijna verpestte
Hoe Harvey Weinstein 'The Lord of The Rings' bijna verpestte
Anonim

Harvey Weinstein werd schuldig bevonden aan veel gruwelijke misdaden. Daar zijn geen 'als', 'en' of 'maar' aan. Er is echt geen gebrek aan de vreselijke dingen die deze man heeft gedaan. Ze variëren van ongelooflijk klein tot ongelooflijk onuitsprekelijk. Tegelijkertijd was Harvey ook verantwoordelijk voor het lanceren van de carrières van veel grote filmmakers, acteurs en artiesten. Hij had oog voor grote cinema. Hoewel Harvey's enorme ego er ook voor zorgde dat hij Bong Joon Ho's Academy Award-winnende film, Parasite, en zelfs The Lord of the Rings bijna verpestte.

Ja, Harvey Weinstein was betrokken bij Peter Jackson's Lord of the Rings-films, die waren gebaseerd op de boeken van J. RR Tolkien. Harvey verdiende ook veel geld aan de films en probeerde uiteindelijk meer geld uit The Hobbit-films te persen. Hoewel Harvey niet bepaald overdreven betrokken was bij het uiteindelijke resultaat van het met een Oscar bekroonde werk van Peter Jackson, was hij wel betrokken bij de vroege financiering. Het was gedurende deze tijd dat hij het project bijna volledig vernietigde. Hier is hoe hij het deed …

Harvey was de man die de bal aan het rollen kreeg in de film

Hoewel Peter Jackson ongelooflijk diplomatiek en vriendelijk was tijdens zijn interview in 2001 met de nu in ongenade gevallen Charlie Rose, suggereerde hij in dit interview dat Harvey Weinstein bijna The Lord of the Rings had vermoord.

In het interview, dat uitkwam na de release van The Fellowship of the Ring en voor de release van The Two Towers, ging regisseur Peter Jackson in detail over de gecompliceerde financiering van wat resulteerde in zijn baanbrekende werk. Uiteindelijk nam New Line Cinema een grote gok door alle drie deze films tegelijk te maken. Het was een enorme hoeveelheid geld voor hen en ze maakten het terug en toen nog wat… wat duidelijk een understatement is.

"Je had altijd al drie films tegelijk willen maken", zei Charlie Rose, Peter Jackson meeslepend in een verhaal over de financiering. "Maar je presenteerde het idee aan [New Line-producer] Bob Shaye om er 2 te doen, in de hoop dat hij zou bijten en zou zeggen 'Waarom niet drie?'."

De korte versie van een heel lang verhaal is dat niemand drie films wilde maken uit de drie Lord of the Rings-boeken. Ze hielden echter wel van het idee van één film… misschien drie.

"Mensen realiseren zich niet hoe dichtbij deze films kwamen om niet te gebeuren," legde Peter uit. "Het was oorspronkelijk een Miramax-productie [het bedrijf van Harvey Weinstein met zijn broer]."

In 1996 begonnen Peter en zijn partner Fran Walsh het project met Harvey en Miramax te ontwikkelen nadat ze in 1995 de rechten op de boeken hadden verworven. Peter had destijds een 'first-look'-project met Miramax. Dit betekende dat elk project dat de opkomende Nieuw-Zeelandse filmmaker had, door Harvey moest worden gezien voordat hij naar een ander productiebedrijf of een andere studio verhuisde. Hoewel Peter vond dat het goed was dat The Lord of the Rings door Harvey werd gemaakt, aangezien het Harvey was die een slimme manier vond om Peter en Fran de rechten op de boeken te geven.

"We hebben het idee van drie films gepitcht, maar Miramax wilde dat risico niet echt nemen. Dus zijn we het eens geworden over twee."

Dit zou hebben betekend dat de drie boeken in twee films zouden zijn gepropt, beide even lang op ongeveer 2 1/2 uur elk.

Harvey's verschrikkelijke vraag

Terwijl Peter en Fran de scripts schreven, gaven Harvey en Miramax veel geld uit aan de pre-productie, inclusief het maken van de kostuums en wezens. Gedurende deze tijd werd ongeveer $ 20 miljoen uitgegeven.

"Toen kwamen we echt een probleem tegen", zei Peter, die beweerde dat ze een meer definitief budget hadden bedacht dat duidelijk maakte dat ze 140 miljoen dollar nodig hadden om de twee films te maken. Harvey weigerde echter en beweerde dat hij er in totaal slechts $ 75 miljoen aan kon uitgeven.

"Harvey zat echt in de problemen", vervolgde Peter. "Hij zei tegen ons: 'Kijk, ik kan gewoon niet doorgaan met deze twee films. Dus waarom maken we er niet gewoon één?'"

Peter en Fran dachten dat Harvey bedoelde dat ze The Fellowship of the Ring moesten maken en dan kijken hoe het commercieel deed voordat ze de volgende twee maakten. Dit was logisch… Maar dat is niet wat Harvey bedoelde… Hij besloot dat Lord of the Rings, alle drie de boeken, slechts één film zou moeten zijn. Gecondenseerd. Uitgehold. Beknopt.

"We voelden ons daar niet echt prettig bij. Eigenlijk helemaal niet", zei Peter tegen Charlie. "We dachten dat het een recept voor een ramp was."

Peter beweert echter dat de nu in ongenade gevallen mogul vanwege de financiële betrokkenheid van Harvey geen andere keus had dan dit van hen te eisen.

"Op dat moment liepen we letterlijk weg van het project", gaf Peter toe, en zei ook dat de ontmoeting met Harvey 'gruwelijk' was, hoewel Harvey blijkbaar begreep waar ze vandaan kwamen. Peter was er zeker van dat het maken van slechts één film uit drie boeken voorbestemd was om een enorme mislukking te worden. Het zou de fans boos maken en het zou geen erg goede film zijn. Maar Harvey was bereid die gok te wagen.

Dus ze liepen gewoon weg.

Terwijl Peter en Fran 20 uur van New York terug naar Nieuw-Zeeland vlogen, in de veronderstelling dat hun project dood was en ze Harvey een hoop geld schuldig waren, belde hun agent de filmmagnaat. Uiteindelijk overtuigde hun agent Harvey om Peter en Fran The Lord of the Rings naar andere studio's te laten pitchen. Alleen moesten ze de films van $ 140 miljoen pitchen terwijl ze een extra $ 20 miljoen eisten om Harvey terug te betalen. Natuurlijk wees elke studio ze af.

Na een ongelooflijk vervelende en bloedstollende periode kwamen Peter en Fran terecht bij New Line Cinema, die dol waren op al het werk dat ze eerder hadden gedaan. Zij waren het die besloten Harvey uit te betalen en het enorme budget te besteden aan niet twee maar drie Lord of the Rings-films. Dus aan het eind van de dag kreeg Peter Jackson precies wat hij wilde en vermeed hij de potentiële ramp die Harvey Weinstein voor hem aan het opzetten was.

Aanbevolen: