Hoe 'Beavis And Butt-Head' MTV's hitshow 'Daria' creëerde

Inhoudsopgave:

Hoe 'Beavis And Butt-Head' MTV's hitshow 'Daria' creëerde
Hoe 'Beavis And Butt-Head' MTV's hitshow 'Daria' creëerde
Anonim

Tegenwoordig is MTV vooral bekend om zijn realityshows zoals The Hills. Maar in de jaren negentig waren veel van hun beste shows gescripte animatie. Specifiek, Mike Judge's Beavis and Butt-Head en Daria waren de twee biggies die veel fans wensen dat ze vandaag een opknapbeurt of voortzetting zouden krijgen. Hoewel Beavis and Butt-Head buitengewoon succesvol was, had MTV echt een show nodig die zich op een iets andere fanbase richtte. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom Daria is gemaakt. Hoewel Beavis en Butt-Head veel invloedrijker waren op de show dan zelfs Daria's grootste fans misschien weten…

Beavis en Butt-Head werden verafschuwd door vrouwen

Mike Judge is een genie. Zijn HBO-show, Silicon Valley en Fox-show, de crimineel ondergewaardeerde King of The Hill, zijn twee van zijn meest opvallende series. Maar Beavis and Butt-Head was wat deze showrunner echt tot een begrip maakte. Maar de show was alleen populair bij jongens. Volgens een fascinerend artikel van Vice testte de show zelfs ZEER laag bij meisjes. Dit is de reden waarom het personage van Daria Morgendorffer in de serie is gemaakt. En deze jonge vrouw werd uiteindelijk de ster van haar eigen geanimeerde spin-off. Daria is gemaakt door Susie Lewis en Glenn Eichler, een schrijver over Beavis and Butt-Head die verantwoordelijk was voor de geboorte van het personage. Mike Judge wilde blijkbaar niets te maken hebben met de spin-off omdat hij al betrokken was bij andere projecten. Zelfs zonder hem werd Daria de langstlopende animatieshow op het MTV-netwerk. Maar dat zou niet zijn gebeurd zonder de twee metaalminnende doofuses, Beavis en Butt-Head.

Beavis and Butthead
Beavis and Butthead

Volgens Beavis and Butt-Head-schrijver, David Felton, en de oprichter van MTV Animation, Abby Terkuhle, hadden mensen constant kritiek op Mike's show omdat er geen slimme personages of vrouwen waren om over te praten. In feite werden Beavis en Butt-Head 'seksistisch' genoemd.

"Beavis en Butt-Head waren erg seksistisch", gaf David Felton toe. "Vrouwen hielden niet van de show omdat ze alleen maar over borsten spraken, hoewel [de personages] zo naïef waren dat ze helemaal geen seks hadden. Ik denk niet dat ze zouden hebben geweten wat ze moesten doen als ze de kans [om seks te hebben]."

Zelfs Susie Lewis (de mede-bedenker van Daria) zei niet dat ze naar Beavis and Butt-Head zou hebben gekeken als ze er niet wat werk voor had gedaan. Er waren zelfs vrouwelijke animators die weigerden aan de show te werken omdat ze dachten dat het overdreven was of van slechte smaak was.

De schepping van Daria Morgendorffer

"Op dat moment had Mike Judge niet zoveel vertrouwen in het tekenen van vrouwelijke personages", zei producer John Garrett Andrews. "Op een dag hadden we een ontmoeting met de studio en ik tekende een versie van Daria op een papieren bord."

"Ik was op dat moment de enige vrouwelijke schrijver in de Beavis-staf, dus ik was de standaardkeuze [voor Daria]", zei Tracy Grandstaff, de uiteindelijke stem van Daria Morgendorffer."Janeane Garofalo van de Ben Stiller Show [was zeker een Daria-invloed], evenals mijn eigen persoonlijke innerlijke dialoog van de middelbare en middelbare school in Kalamazoo, Michigan - en Sara Gilbert uit Roseanne, waarschijnlijk meer dan wie dan ook."

Voor Daria's rol in Beavis and Butt-Head schreef David Felton haar alsof ze geen seksueel object was voor de twee jongens om naar te lonken. In plaats daarvan kreeg ze de opdracht om met hen samen te werken aan een wetenschappelijk project en de twee jongens zouden haar gebruiken als een soort encyclopedie… Meestal voor seks. Maar ze werd er zelf niet door geobjectiveerd.

Daria en Jane
Daria en Jane

Rond 1994/1995 kreeg MTV echt veel kritiek vanwege een gebrek aan vrouwelijke vertegenwoordiging in hun shows. Dit zorgde ervoor dat ze wat geld staken in het ontwikkelen van ideeën voor door vrouwen geleide shows.

"We hebben vijf pilots gedaan met vrouwelijke hoofdrolspelers," zei John. "Er was er een die Sneeze Louise heette, een meisje dat zou niezen als mensen logen. Er was er nog een die Dracworld heette, een soort van voor de schemering. Er was er een die Missy het tweekoppige meisje heette, die twee persoonlijkheden in één lichaam was - en een die gewoon Cartoonmeisje heette. We hadden bijna geen pilotengeld meer nadat de eerste vier waren neergeschoten, en ik zei tegen Abby Terkuhle: 'Waarom draaien we Daria niet door naar haar eigen serie?' Hij stond ervoor open, dus belde ik Mike Judge, die zei: 'Ik vind het niet erg, zolang ik maar niets hoef te doen.' We hadden geld over voor een storyboard-opname op een nummer, wat genoeg was om het punt duidelijk te maken."

De Daria-piloot testte dat jaar de hoogste van alle MTV-piloten, maar ze waren bang dat de show een jongere fanbase zou aanspreken dan ze hadden bedoeld. Maar hun beslissing om het aan te houden wierp uiteindelijk zijn vruchten af.

Aanbevolen: