De echte reden waarom niemand 'Shrek' wilde maken

Inhoudsopgave:

De echte reden waarom niemand 'Shrek' wilde maken
De echte reden waarom niemand 'Shrek' wilde maken
Anonim

Het is moeilijk te geloven dat Shrek al meer dan 20 jaar bestaat. Het voelt alsof het gisteren was dat we die boeman voor het eerst uit het portapotje zagen komen op een brullend Smash Mouth-nummer. Maar hier zijn we in 2021 en ze hebben het al over een vijfde Shrek-film. Dit moet voor sommige makers achter de film moeilijk voor te stellen zijn geweest, want het was allesbehalve een schot in de roos. In feite is het werken aan Shrek waar animators en verhalenvertellers naartoe werden gestuurd als ze niet aan de verwachtingen hadden voldaan. Kortom, niemand wilde Shrek maken… Dit is waarom…

Shrek was de film die DreamWorks niet wilde maken

Shrek had nooit een grote kaskraker, een franchisegenerator of zelfs een goede film moeten worden. Mike Meyers mocht niet eens de hoofdrol spelen als het titulaire personage. Weinig mensen weten dit, maar Shrek was eigenlijk gebaseerd op een kinderboek van William Steig, zij het heel grof. In 1991 verwierf Steven Spielberg de rechten op het boek en in 1995 kwam het onder de volledige controle van het bedrijf dat Steven hielp creëren, DreamWorks. En op dat moment werd besloten dat de film een aantal echt verschillende animatiestijlen zou krijgen, volgens een interview met MEL Magazine. Het was eigenlijk een beetje een proefpersoon voor een vorm van animatie die Toy Story en Pixar later een hoop geld zou opleveren.

Maar gezien het feit dat de animatiestijl van Shrek in de eerste versie was en niemand echt onder de indruk was van het verhaal, werd het volgens een artikel van de New York beschouwd als het 'lelijke stiefkind' van DreamWorks Na. Animators die bij andere projecten hadden 'gefaald', werden zelfs naar het Shrek-team gestuurd om te proberen de film te laten werken.

"Het stond bekend als de Goelag", vertelde een animator anoniem aan auteur Nicole Laporte voor zijn boek "The Men Who Would Be King: An Almost Epic Tale of Moguls, Movies and a Company Called DreamWorks"."Als je faalde in Prince of Egypt [een andere DreamWorks-film die enorm flopte aan de kassa], werd je naar de kerkers gestuurd om aan Shrek te werken."

Dit proces van het verplaatsen van animators van andere projecten werd liefkozend 'Shreked' genoemd.

De eerste pitch van het project zelf was ook minder dan vleiend in vergelijking met wat de film werd. Aanvankelijk zou het gaan over 'de lelijkste man' ter wereld die samenkomt met 'het lelijkste meisje' ter wereld om 'de lelijkste kinderen ter wereld' te krijgen.

Ja… niet bepaald de film die we kennen en waar we van houden.

DreamWorks had zo weinig vertrouwen in het verhaal dat Steven Spielberg voor hen heeft gekocht dat ze in wezen afgestudeerden inhuurden om toezicht te houden op de productie in een 'afschuwelijk' magazijn in Glendale, Californië.

Om de zaken nog ingewikkelder te maken, werden een aantal grote regisseurs, schrijvers en animators voortdurend vervangen voor het project totdat het in de handen van Andrew Adamson en Vicky Jenson viel… die geen van beiden eerder een project als dit hadden gedaan.

Bovendien stierf de originele stem van Shrek, wijlen Chris Farley. Zijn maniertjes en uiterlijk hadden grote invloed op het ontwerp van het Shrek-personage. Dit was echter niet bepaald een goede zaak in de ogen van executive Jeffrey Katzenberg. Volgens The New York Post was Jeffrey zelfs 'ontsteld' toen hij een vijf minuten durende test van de film zag. Hij vond dat de animatie er slordig uitzag en ging eraan vooraf om het project helemaal af te sluiten, waarbij hij 40 mensen ontsloeg en miljoenen dollars aan ontwikkeling wegblies.

Wat heeft Shrek van de afvalcontainer gered?

Ongeveer 18 maanden later, in 1997, besloot Jeffrey het project te nemen en het naar een computer-gegenereerde beeldwinkel in Californië te sturen. Rond deze tijd kwamen Mike Meyers en Eddie Murphy aan boord. Zowel Mike als Eddie waren enorm belangrijk voor het opnieuw vormgeven en verjongen van het project.

"Je zou [Eddie Murphy] een reeks pitchen en je zou hem de pagina's laten zien, en hij zou het heel rustig lezen, een beetje voor zichzelf. En dan zou hij voor de microfoon gaan staan en gewoon - bam! - meteen, het is Donkey, "zei regisseur Adamson tegen The New York Post. "Hij kwam met dingen die we ons nooit hadden voorgesteld. Hij zou een grap met één beat nemen en er een grap van drie beats van maken."

Niet lang daarna werd Cameron Diaz (die nog steeds geen enorme ster was) aangenomen en kregen alle drie de hoofdcast slechts $ 350.000 betaald voor hun werk. Het klinkt als veel geld voor de baan, maar dat is vrij laag voor een project als dit. DreamWorks had echter jarenlang geprobeerd om het goed te krijgen en veel geld verspild aan de eerdere incarnaties van de geanimeerde aanpassing.

Mike Meyers kreeg uiteindelijk echter nog eens $ 4 miljoen bovenop dit om de entiteit van zijn lijnen te verminderen. Nadat hij het had opgenomen met zijn Canadese accent, stond Mike erop het in het Schots te veranderen. Wat Jeffrey Katzenberg ECHT niet wilde, het bleek een van de beste creatieve beslissingen die hij had kunnen nemen. Kun je je tegenwoordig Shrek voorstellen met allesbehalve een Schots accent?

Zelfs nadat de film in Cannes debuteerde, was DreamWorks er niet zeker van. De reactie van het snotterige filmfestivalpubliek was verre van positief. Althans, de eerste tien minuten. Nadat het publiek had begrepen wat de film probeerde te zijn, veranderde de stemming in het theater drastisch.

"De eerste 10 minuten - niets", zei Jeffrey Katzenberg. "Mijn hart bonsde, mijn voorhoofd brak in het zweet. Ik zei tegen mezelf: 'Ze gaan de boel platbranden.'"

Aan het einde van de vertoning won de film een staande ovatie en werd de film de meest succesvolle DreamWorks-film van die tijd.

Shrek verdiende wereldwijd $ 484 miljoen en verdiende de Academy Award voor beste animatiefilm, een primeur voor DreamWorks. Natuurlijk lanceerde het ook een enorm succesvolle animatiefranchise die nog steeds aan de gang is.

Aanbevolen: