Vrouwen die winnen op Netflix: een kijkje in de top van vrouwelijke filmmakers

Inhoudsopgave:

Vrouwen die winnen op Netflix: een kijkje in de top van vrouwelijke filmmakers
Vrouwen die winnen op Netflix: een kijkje in de top van vrouwelijke filmmakers
Anonim

Hoewel er een recente opwaartse trend is in vrouwelijke filmmakers, is de overgrote meerderheid van filmmakers over de hele wereld mannen. Vrouwen van kleur vormen een nog kleiner percentage regisseurs en scenarioschrijvers, wat aangeeft hoe moeilijk het is voor vrouwen en mensen van kleur om in de industrie door te breken.

In de robuuste hoek van de streamingwereld van Netflix hebben echter verschillende vrouwen hun eigen weg naar succes uitgestippeld, waaronder Natasha Lyonne en Amy Poehler (Russian Doll) en Mindy Kaling en Lang Fisher (Never Have I Ever.) Deze vrouwen treden op als regisseurs, scenarioschrijvers, uitvoerende producenten, acteurs en meer, vertellen verhalen over sterke vrouwelijke hoofdrolspelers en krijgen landelijke erkenning voor hun werk.

Het succes van "Russische pop"

Sommige van de populairste series van Netflix, waaronder Russian Doll en Never Have I Ever, zijn gemaakt door vrouwen. Van geestverruimend tot hartverwarmend, deze series hebben voor meer seizoenen gezorgd en veel fans gevraagd.

Russian Doll, het komische, drama-mysterie gecreëerd door Leslye Headland, Amy Poehler en Natasha Lyonne, is geprezen als "de eerste echte tv-hit van 2019". Als je het zonder spoilers aan een vriend beschrijft, klinkt het als een moderne Groundhog Day. Na slechts één aflevering ontvouwt zich echter een bizar, griezelig en fascinerend verhaal. Centraal staat de grungy, sarcastische en onbezonnen Nadia Vulvokov, gespeeld door Natasha Lyonne.

Op de Today Show in 2019 bespraken Poehler en Lyonne het belang van hun volledig vrouwelijke filmteam, inclusief regisseurs, schrijvers en producenten.

"We kennen gewoon zoveel getalenteerde vrouwen, we waren enthousiast om met hen samen te werken", legde Poehler uit."Bovendien ben ik echt trots op het feit dat Natasha zo'n ongelooflijk complex vrouwelijk personage speelt. Het idee is eigenlijk ontstaan omdat we in veel opzichten klaagden over het gebrek aan mogelijkheden en wegen die vrouwelijke personages in een serie kunnen ontdekken."

"En ik denk dat als gevolg van alle dames," voegde Lyonne eraan toe, "gender bijna op deze manier verdwijnt, waardoor het veel meer een menselijke ervaring en een menselijk verhaal wordt, zonder de historische stijlfiguren van wat het betekent om een vrouw te zijn die deze ervaring doormaakt.”

Het baanbrekende werk in "Nooit heb ik ooit"

De gloednieuwe serie Never Have I Ever van Mindy Kaling en Lang Fisher werd ook geleid door vrouwelijke filmmakers en had een sterke vrouwelijke hoofdrol. De coming-of-age-komedie draait om Devi Vishwakumar (Maitreyi Ramakrishnan), een Indiaas-Amerikaanse tiener wiens doel voor het tweede jaar is om een vriendje te krijgen en de aandacht af te leiden van haar recente trauma; haar vader stierf onverwacht het jaar daarvoor.

In een interview met de New York Times besprak Kaling het belang van vrouwen en mensen van kleur in haar creatieve team en in de cast.

"Voor ons allemaal in de schrijverskamer, vooral degenen onder ons die de kinderen waren van immigranten, waar het grootste deel van mijn personeel uit bestond, ging het om het delen van die verhalen over het voelen van 'anders'," legde Kaling uit. “Een van de leukste dingen aan het zijn in die kamer was het besef dat ze zoveel van dezelfde dingen voelden als ik, en het was zo’n opluchting. Het gaf me het gevoel: 'OK, ik ben, zoals, normaal.'”

In reactie op het succes van Never Have I Ever, ging Ramakrishnan onlangs naar Instagram om uit te leggen hoe belangrijk de show is voor vrouwelijke Zuid-Aziatische vertegenwoordiging.

“Nu meer dan ooit realiseer ik me hoe belangrijk realistische weergave is,” zei ze. “Vooral als Tamil-Canadees zelf. Ik ben blij om deel uit te maken van een show die één verhaal vertelt uit de vele verhalen uit de Zuid-Aziatische gemeenschap. Maar toch, het is maar één verhaal … het is tijd dat we onze Aziatische gemeenschappen vieren, ruimte innemen en, als je dat nog niet hebt gedaan, je cultuur omarmen op je eigen voorwaarden.”

Het blijkt dat Mindy Kaling, Lang Fisher, Amy Poehler en Natasha Lyonne formules voor succes hebben gevonden. Never Have I Ever staat in de top 10 van Netflix' meest bekeken shows en heeft een rating van 96 procent op Rotten Tomatoes. Russian Doll heeft een 'Tomatometer'-beoordeling van 97 procent en de belofte van een tweede seizoen. Hoewel deze shows heel verschillende benaderingen hadden bij het aanpakken van de kwestie van vrouwelijke representatie bij het maken van films, openden ze allebei deuren voor vrouwelijke makers in Hollywood.

Aanbevolen: