De beroemdste filmmakers die de prestigieuze Palme D'Or winnen

Inhoudsopgave:

De beroemdste filmmakers die de prestigieuze Palme D'Or winnen
De beroemdste filmmakers die de prestigieuze Palme D'Or winnen
Anonim

Gedurende de geschiedenis van het filmmaken heeft de filmindustrie plaats gemaakt voor ongetwijfeld briljante creatievelingen om te bloeien. Van iconen als Martin Scorsese en Alan Parker tot recentere toevoegingen aan de regiewereld, de industrie en haar leden hebben tientallen jaren van groot succes gekend. Hoewel zelfs de meest prestigieuze regisseurs vatbaar zijn voor een of twee filmische ongelukken, spreekt hun indrukwekkende reeks lofbetuigingen echt tot hun talenten.

De Palme D'Or, ontvangen tijdens het filmfestival van Cannes, is een voorbeeld van een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de filmindustrie, toegekend aan mensen aan de top van hun branche. Na meer dan 6 decennia van de uitreiking van de jaarlijkse prijs, heeft de lijst met ontvangers niet verwonderlijk enkele van de meest geprezen namen in de film gezien. Laten we dus eens kijken naar de topregisseurs en filmmakers die de prijs hebben ontvangen.

10 Bong Joon-Ho voor 'Parasite'

In 2019 veroverde het Zuid-Koreaanse drama Parasite de wereld stormenderhand. De film behandeld thema's van klassenstrijd en de klim naar hogere sociale lagen. Het meermaals bekroonde drama vertelde het verhaal van een gezin met een lager inkomen in het hart van Seoul, Zuid-Korea, terwijl ze langzaam verweven raakten met een gezin van hogere klasse door middel van arbeid en bedrog. Regisseur Bong Joon-Ho werd wereldwijd geprezen voor zijn werk aan de film en ontving verschillende grote industriële onderscheidingen, zoals een Academy Award voor Beste Film en de Palme D'Or-prijs van 2019.

9 Ken Loach voor 'I, Daniel Blake' en 'The Wind That Shakes The Barley'

Daarna hebben we de Britse regisseur en industriegigant Ken Loach. De 85-jarige filmmaker heeft tijdens zijn lange carrière verschillende onderscheidingen ontvangen, zoals een BAFTA-award voor Outstanding British Film en een BIFA-award voor Best British Independent Film. De socialistische filmmaker staat bekend om zijn kritische filmstijl en zijn succes tijdens de prestigieuze ceremonie in Cannes. In 2016 en 2006 ontving Loach de Palme D'Or voor zijn werk aan I, Daniel Blake en The Wind That Shakes The Barley.

8 Michael Haneke voor 'Amour' en 'The White Ribbon'

Een ander filmicoon dat tweemaal de prestigieuze prijs van het Filmfestival van Cannes heeft gewonnen, is de in München geboren regisseur en scenarioschrijver Michael Haneke. De 80-jarige legende, die bekend staat om zijn sociale commentaarstijl van filmmaken, is misschien het best bekend om zijn drama Caché (Hidden) uit 2005. Het waren echter zijn films Amour en The White Ribbon die Haneke in 2012 en 2009 zijn Palme D'Or Awards opleverden.

7 Roman Polanski Voor ‘The Pianist’

Als volgende hebben we de Pools-Franse regisseur Roman Polanski. Ondanks zijn gecompliceerde geschiedenis van controverse, was Polanski ooit een van Hollywood's grootste iconen voor zijn werk in een aantal veelgeprezen speelfilms zoals Rosemary's Baby en An Officer And A Spy. Zijn film uit 2002, The Pianist, leverde hem de Palme D'Or op. The Pianist verdiende ook een aantal Academy Awards, waaronder die voor beste regisseur en beste acteur voor de hoofdrol van de film, Adrien Brody.

6 Quentin Tarrantino voor 'Pulp Fiction'

Een andere controversiële regisseur die de prijs voor het filmfestival van Cannes heeft ontvangen, is de Hollywood-legende Quentin Tarantino. Zijn iconische film Pulp Fiction uit 1994 bracht een nieuwe en opwindende weergave van meerdere verhalen die met elkaar verbonden waren en tegelijkertijd op zichzelf stonden, op het scherm. Met verschillende gezichten op de A-lijst die de cast vormen, zoals Uma Thurman, Samuel L. Jackson, John Travolta en Bruce Willis, is het gemakkelijk te zien hoe de film door de jaren heen een cultklassieker werd. In 1994 werd de film bekroond met de Palme D'Or.

5 Jane Campion voor 'The Piano'

Als volgende komen we bij de winnaar van de prestigieuze prijs uit 1993, Jane Campion. De in Nieuw-Zeeland geboren regisseur werd in 1989 voor het eerst beroemd door haar werk aan het Australische familiedrama Sweetie. Het was echter Campion's film The Piano uit 1993 die de veelzijdige regisseur een Palme D'Or-prijs opleverde. Onlangs had Campion veel succes met haar nieuwste project, The Power Of The Dog, met in de hoofdrol Doctor Strange-ster Benedict Cumberbatch. De film uit 2021 leverde Campion zelfs haar tweede Academy Award op, dit keer voor Beste Regisseur, nadat ze in 1994 het Beste Originele Scenario had gewonnen voor The Piano.

4 The Coen Brothers voor ‘Barton Fink’

Daarna hebben we de legendarische Hollywood-broers en zussen Ethan en Joel Coen. Het iconische duo maakte voor het eerst indruk in de industrie tijdens de vroege jaren 80 met hun eerste gezamenlijke productie, Blood Simple. Sindsdien hebben de broers Coen een behoorlijk indrukwekkende carrière opgebouwd van meerdere jaren. Bekend om hun brede scala aan stijlen en genres, ontvingen de Hollywood-broers en zussen de Palme D'Or uit 1991 voor hun komische psychologische thriller uit de periode, Barton Fink met in de hoofdrol de legendarische John Turturro als het titulaire personage.

3 David Lynch voor 'Wild At Heart'

Als volgende hebben we de koning van Hollywood-thriller en psychologisch drama, David Lynch. Bekend om zijn geestverruimende speelfilms, is het belangrijkste oeuvre van de regisseur algemeen herkenbaar. Twin Peaks, Eraser Head en Mulholland Drive zijn slechts enkele van de iconische projecten die uit de wonderbaarlijk gecompliceerde geest van Lynch zijn voortgekomen. Het was echter de zwarte romantische komedie uit 1990 van de in Missoula geboren regisseur, Wild At Heart, die hem de Palme D'Or-prijs opleverde.

2 Francis Ford Coppola voor ‘Apocalypse Now’

Daarnaast hebben we een van de meest prestigieuze Hollywood-filmmakers van de jaren 60 en 70, Francis Ford Coppola. Misschien wel het best bekend om zijn iconische maffia-trilogie, The Godfather, heeft de 83-jarige regisseur verschillende grote successen gezien gedurende zijn uitgebreide carrière. Andere opmerkelijke films van Coppola zijn The Outsiders en Bram Stoker's Dracula. De film van het icoon uit 1979, Apocalypse Now, een andere van zijn meer herkenbare films, was de film die hem de Palme D'Or opleverde.

1 Martin Scorsese voor 'Taxichauffeur'

En tot slot hebben we nog een filmlegende van de maffia, Martin Scorsese. Scorsese staat bekend om zijn gangsterdrama's zoals The Irishman en Goodfellas en wordt algemeen erkend als een van Hollywoods meest prestigieuze en succesvolle filmmakers aller tijden. Zijn misdaaddrama Taxi Driver uit 1976, met de iconische Robert De Niro in de hoofdrol, leverde de filmmaker een reeks lofbetuigingen en lovende kritieken op, waaronder de 1976 Palme D'Or en 3 Academy Award-nominaties.

Aanbevolen: