Van RocknRolla tot Capone, Tom Hardy is een meester in het spelen van gangsters

Inhoudsopgave:

Van RocknRolla tot Capone, Tom Hardy is een meester in het spelen van gangsters
Van RocknRolla tot Capone, Tom Hardy is een meester in het spelen van gangsters
Anonim

De transformerende acteur die het gezicht van een klassiek genre verandert

Het gangstergenre in Hollywood heeft in de loop der jaren verschillende wedergeboorten gekend. Na een kleine dip in de late jaren 1990, werd het genre nieuw leven ingeblazen door de HBO-televisieserie The Sopranos, en het heeft zichzelf uitgebreid naar het kleine scherm via series zoals Boardwalk Empire en Ray Donovan.

Gedurende zijn bestaan als een genre in Hollywood heeft het de carrières van vele acteurs gemaakt. Grote acteurs als Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, John Turturro, James Gandolfini en James Caan hebben allemaal geweldige carrières gemaakt in het gangstergenre. In recentere tijden is Tom Hardy de afgelopen twee decennia een van de belangrijkste leidende mannen geweest in gangsterfilms. Hardy's kijk op gangsters was uniek en atypisch ten opzichte van zijn voorgangers.

Zijn meest recente rol was de meest beruchte van allemaal in Capone, waar hij Al Capone speelt. Velen hebben in het verleden de beruchte gangster uit Chicago gespeeld, van Robert De Niro in The Untouchables, Stephen Graham in Boardwalk Empire en Murray Abraham in Dillinger en Capone.

Hardy had grote schoenen te vullen en de huidige recensies van de nieuwste aflevering van Capone waren niet gunstig, maar veel critici prezen nog steeds Hardy's uitvoering van Capone. Hij was echt transformerend in de rol. Het is niet verwonderlijk, omdat hij uit eerdere uitvoeringen heeft bewezen meer dan in staat te zijn om de psyche en het leven van gangsters te belichamen.

Van RocknRolla tot Lawless

Tom Hardy's kijk op gangsters door de jaren heen is altijd uniek geweest en biedt kijkers complexe en volledig gerealiseerde, maar gebrekkige personages. In het verleden waren gangsterrollen vaak voorbehouden aan Amerikaanse acteurs, maar Hardy's talent om een transformerende acteur te zijn heeft dat omzeild.

Hij speelde voor het eerst een gangster in de Guy Ritchie-film RocknRolla. De film was een kritische succesfactor in 2008. Hij speelde Knappe Bob die lid was van de Wild Bunch Gang. Zijn karakter was uniek omdat hij een gesloten homo-gangster was die in het geheim verliefd was op een van de andere bendeleden. Het speelde heel subtiel in de film, maar het was een ontsnapping aan de vorige typische macho-gangsterportretten.

Tom Hardy Lawless
Tom Hardy Lawless

In 2012 nam Hardy een meer typische gangsterfiguur aan in het gangsterverhaal Lawless uit het Prohibition Era. Lawless vertelde het verhaal van de Bondurant Brothers die smokkelaars waren in Virginia die streden tegen corrupte wetshandhavers. Hardy transformeerde zichzelf fysiek en vocaal en ontwikkelde een Zuid-Virginiaans accent. Hoewel Lawless nooit een epische status als film verwierf, werd Hardy's optreden als Forrest Bondurant alom geprezen.

Legend To Peaky Blinders

Hardy speelde vervolgens de identieke tweelingmobsters Ronald en Reginald Kray in de Britse gangsterfilm Legend in 2015. Hardy's uitvoering van de echte tweelingmobsters was zoals de titel van de film legendarisch was. De film zelf was geen kritische succesfactor, maar Hardy slaagde erin om twee verschillende tweelingen te spelen die psychologisch heel verschillend waren, maar op hun eigen manier even gewelddadig. De uitbeelding van tweelingbendes was een andere unieke kijk en uitvoering van Hardy in vergelijking met de typische losse kanonnen die met wapens zwaaien uit eerdere gangsterfilms.

Legende
Legende

Voordat Hardy begon met het maken van de Kray Twins op het grote scherm, portretteerde hij de excentrieke Joodse gangster Alfie Solomons in de populaire televisieserie Peaky Blinders. Nogmaals, Hardy bracht een nieuwe en frisse kijk op een gangsterportret. Deze keer bracht hij excentriciteit naar de fictieve Alfie Solomons. Hoewel Solomons slechts een terugkerende rol was, was het, zoals alle Tom Hardy-uitvoeringen, memorabel. Solomon wordt zelden gewelddadig gezien op Peaky Blinders, maar alleen al de aanwezigheid van hem roept een ongezien gevaar en subtiele humor op.

Hoewel Capone geen lovende kritieken kreeg, werd Hardy's uitvoering van Al Capone alom geprezen. Het is een waar bewijs van een acteur die een echte meester is in zijn vak. Hardy is een van de weinige acteurs van vandaag die zichzelf vocaal en fysiek echt transformeert om een rol te spelen. Wat Tom Hardy echt onderscheidt, is de uniciteit van zijn keuzes die hij maakt wanneer hij een personage aanneemt.

Al Capone opnemen is geen sinecure, zelfs niet voor een acteur als Hardy. Al Capone is door de jaren heen overspeeld en recentelijk is zijn vertolking karikaturaal gemaakt. Het is een gedurfde zet om een berucht alfamannelijk personage aan te nemen in een tijd waarin films en televisie zulke verhalen en figuren achterwege blijven.

Als je naar de aftiteling van Hardy kijkt sinds RocknRolla, heeft hij gedurfde keuzes gemaakt in de personages die hij heeft geportretteerd en hoe goed of hoe slecht de film ook is. Eén zekerheid is dat de uitvoeringen van Tom Hardy opvallen omdat ze uitzonderlijk zijn.

Het gangstergenre is het afgelopen decennium drastisch veranderd. Voorbij zijn de dagen van Tommy gun-zwaaiende antihelden met sigaren in hun mond. In een generatie waar er wordt opgeroepen tot minder grafisch geweld, is er nog steeds ruimte om complexe menselijke karakters te portretteren, zelfs in het gangstergenre. Acteurs zoals Tom Hardy bieden die weg in een klassiek filmgenre dat moet evolueren om relevant te blijven.

Aanbevolen: