Hier is hoe 'Fight Club' werd beïnvloed door het bloedbad van Columbine en andere BTS-geheimen

Inhoudsopgave:

Hier is hoe 'Fight Club' werd beïnvloed door het bloedbad van Columbine en andere BTS-geheimen
Hier is hoe 'Fight Club' werd beïnvloed door het bloedbad van Columbine en andere BTS-geheimen
Anonim

Hoewel de film sindsdien een cultfavoriet is geworden, was Fight Club een blindganger toen het in 1999 werd uitgebracht. Het was de dvd-verkoop die het tot een hit maakte en zorgde voor zijn erfenis bij het maken van films wereld.

Met zijn duistere verhaal en ingebouwde kritiek op de moderne samenleving, is het een favoriet geworden van zowel fans als filmcritici. Samen met de impact van de film zelf, zorgde Fight Club voor iconische rollen voor Brad Pitt als Tyler Durden, samen met Helena Bonham Carter, die van Marla's vuile puinhoop naar de koninklijke familie is gegaan in The Crown.

Zoals bij elk filmproject, is het verhaal van hoe het gemaakt is vol verrassingen. Hier is een kijkje achter de schermen van Fight Club.

Het Columbine-effect

De oorspronkelijke releasedatum van Fight Club werd uitgesteld vanwege de gevolgen van de beruchte schietpartij op de Columbine-school, waarbij het publiek zich afkeerde van gewelddadige films. Het is een van de redenen waarom de film bij de eerste release flopte.

In feite probeerde 20th Century Fox Fincher onder druk te zetten om de scène te verwijderen waarin de baas van de verteller een kopie van de Fight Club-regels heeft gevonden. De verteller heeft een regel waarin hij hem vertelt dat degene die de regels heeft geschreven een gevaarlijk persoon was die met een pistool zou komen werken en iedereen zou neerschieten - een regel die volgens de studio te dicht bij de actualiteit kwam. Fincher verzette zich echter, omdat de scène cruciaal is voor het verhaal en voor wat volgt.

Casting geruchten

Fight Club Tyler en Verteller
Fight Club Tyler en Verteller

Nu lijkt het onmogelijk om Fight Club te overwegen zonder Brad Pitt, maar in het begin was er een mogelijkheid dat Russell Crowe in plaats daarvan zou worden gecast. Volgens Men's Journal wilde producer Ross Grayson Bell Crowe, maar co-producer Art Lindon speelde zich af op Pitt.

Sean Penn kwam in aanmerking voor de rol van Edward Norton als verteller, en onder andere Winona Ryder en Jeaneane Garofalo kwamen in aanmerking voor de rol van Marla Singer die uiteindelijk naar Helena Bonham Carter ging. Garofalo beweert dat het Edward Norton was die haar de duimen naar beneden gaf.

Wat er op de set gebeurt… blijft niet altijd op de set

David Fincher regisseert Fight Club
David Fincher regisseert Fight Club

Het budget voor de film was vastgesteld op $ 50 miljoen. Maar naarmate de opnames vorderden, steeg dat bedrag tot $ 67 miljoen. Regency Enterprises, een van de financiers, ging er bijna vandoor, maar ze werden weer naar binnen gelokt door leidinggevenden van 20th Century Fox zodat de film kon worden afgemaakt.

Hoewel de beloning een gruizige en gedenkwaardige film was, waren de maanden die op de set van regisseur David Fincher werden doorgebracht, volgens rapporten niet altijd zo aangenaam. Fincher staat erom bekend dat hij realisme eist van zijn cast. Hij is ook berucht om het filmen van vele, vele opnames van hetzelfde shot. Het betekende dat Carter echt sigaretten moest roken om die iconische foto's van de rook rond haar gezicht te krijgen. Ze kreeg er bronchitis door en ze gaf Fincher een röntgenfoto van haar longen toen de shoot voorbij was als afscheidsschot.

Pitt had destijds net een relatie met Jennifer Aniston. Ze hielp door zijn hoofd kaal te scheren voor de shoot. In de geest van realisme brak Brad zelfs zijn eigen oh-zo-perfecte tanden af voor de film.

Het eerste gevecht tussen Tyler en de verteller was niet gechoreografeerd. David Fincher fluisterde Norton net voordat ze het schoten, en zei hem dat hij een echt schot op Brad Pitt moest nemen zonder hem te waarschuwen. Norton sloeg Pitt in het oor en Brad's "You hit me in the ear!" was een ad-libbed reactie.

De details: make-up, licht en geluid

Helena Bonham Carter als Marla in Fight Club
Helena Bonham Carter als Marla in Fight Club

Helena Bonham Carter had moeite om Marla's blik te vatten, dus vroeg ze Micheal Kaplan, kostuumontwerper voor de film, om advies. "Denk aan Judy Garland voor het millennium. Niet de actrice in The Wizard of Oz - denk aan Judy Garland later, toen ze een beetje een puinhoop was, dronk en drugs gebruikte terwijl haar leven instortte," vertelde hij haar, volgens Looper. Om het effect nog te versterken, zei ze tegen de visagist dat ze haar cosmetica met haar linkerhand moest aanbrengen.

Volgens een interview in Filmsound experimenteerde geluidsontwerper Ren Klyce met een heleboel verschillende materialen om dat bevredigende geluid van een stootlanding te creëren, inclusief kippenkarkassen gevuld met walnoten, en het gebruik van varkenspoten om plakken vlees te smakken.

Pitt en Bonham Carter brachten drie dagen door in een opnamestudio om hun lading gekreun te perfectioneren voor de seksscènes buiten het scherm in de film.

Jeff Cronenweth, de Director of Photography, gebruikte heliumlampen voor nachtelijke buitenscènes. Volgens rapporten kreeg de set op een gegeven moment bezoek van het Lomita Sheriff's Department nadat buren hadden gebeld om te melden dat ze UFO's in het gebied hadden gezien.

Fight Club Easter Eggs

Bij het einde van de film probeert de verteller zichzelf aan te geven bij de politie. De agenten die hij uiteindelijk ziet, heten rechercheur Andrew, rechercheur Kevin en rechercheur Walker. Het verhaal daarachter is dat Andrew Kevin Walker een scenarioschrijver is die wat heeft geschreven voor Fight Club. De Writers Guild of America besloot echter dat hij niet genoeg had gedaan om de film te waarderen. Fincher noemde de politie naar hem om ervoor te zorgen dat zijn naam toch in de film verscheen.

Misschien het meest verrassende feitje achter de schermen: regisseur David Fincher vindt Fight Club een komedie, zo vertelde hij aan Entertainment Weekly. "Ik heb altijd gedacht dat mensen de film grappig zouden vinden. Het zou satire moeten zijn. Een duistere komedie. Ik vind het grappig."

Aanbevolen: