Hoe waar is de Elvis-film en hoeveel is verzonnen?

Inhoudsopgave:

Hoe waar is de Elvis-film en hoeveel is verzonnen?
Hoe waar is de Elvis-film en hoeveel is verzonnen?
Anonim

In 2022 kwam Baz Luhrmanns langverwachte biopic Elvis, genoemd naar het legendarische onderwerp, in de bioscoop. Met Austin Butler in de hoofdrol, die zijn Elvis Presley-stem perfectioneerde door religieus oude spraakfragmenten van de zanger te bestuderen, vertelt de film het verhaal van Elvis' leven van een arme jongen geboren in Tupelo, Mississippi, tot de meest gevierde ster ter wereld.

Interessant is dat voormalig One Direction-ster Harry Styles naar verluidt in de race was om Elvis te spelen, maar Luhrmann koos uiteindelijk voor Butler omdat Styles al een ster was en zou afleiden van de focus op het verhaal van Elvis.

Na bijna drie uur bevat de film eindeloze details over Elvis, zijn weg naar het sterrendom en zijn uiteindelijke vroegtijdige dood als gevolg van een hartaanval. Het richt zich in het bijzonder op zijn relatie met kolonel Tom Parker, zijn opportunistische en beledigende manager gespeeld door Tom Hanks.

Hoewel de film veel goed deed, vergde het ook een paar creatieve vrijheden.

Wat heeft de Elvis-film goed gedaan?

Eén element dat Elvis goed deed, was dat de ster enorm werd geïnspireerd door zwarte artiesten. Hij reisde echt naar Beale Street in Memphis en clubs in Mississippi, waar hij waarschijnlijk de muziek heeft gehoord van artiesten als B. B. King, Arthur 'Big Bot' Crudup en Little Richard.

De kolonel was echt financieel net zo ambitieus als hij wordt getoond, en had knoppen bedrukt met de woorden "I Hate Elvis" erop geschreven, zodat hij kon profiteren wanneer Elvis onvermijdelijke perioden van impopulariteit doormaakte.

Helaas voor Elvis liet Steve Allen hem echt een smoking dragen en zingen voor een echte bassethond in zijn talkshow - een moment dat Elvis' opstandige besluit om door te gaan met ronddraaien begon, zelfs als de toenmalige conservatieve samenleving dat had gedaan er een probleem mee.

Elvis schaamde zich echt voor het optreden in de talkshow, wat leidde tot een komische sketch die de spot dreef met Elvis' zuidelijke roots.

Hierna kwam Elvis echt op het podium in Memphis en zei tegen het publiek: Weet je, die mensen in New York gaan me niets veranderen. Ik ga je vanavond laten zien hoe de echte Elvis is.'

Elvis ontmoette zijn toekomstige vrouw Priscilla echt in Duitsland in 1959, toen ze nog maar 14 jaar oud was, en hij reisde echt naar het buitenland als onderdeel van het Amerikaanse leger.

De kolonel is echt geboren als Andreas Cornelis van Kuijk in Nederland en emigreerde naar de Verenigde Staten zonder de juiste documentatie voordat hij beweerde uit West Virginia te komen.

Wat was er onjuist aan de Elvis-film?

In de film Elvis reist kolonel Tom Parker naar de Louisiana Hayride om een jonge Elvis te zien optreden in wat wordt beschouwd als de eerste keer dat hij zijn kenmerkende ronddraaien voor een publiek uitvoert.

Maar in het echte leven had Elvis zijn beroemde bewegingen al vóór de Hayride uitgevoerd. The Wrap legt ook uit dat Tom Parker het eerste optreden van Elvis niet heeft gezien tijdens de Hayride, die plaatsvond in oktober 1954.

Een van de grootste creatieve vrijheden van de film is dat Elvis en de kolonel een exclusieve managementdeal sluiten voor een carnavals reuzenrad, wat niet echt is gebeurd.

Hoewel Elvis de menigte in Memphis echt vertelde dat hij toegewijd was om de 'echte Elvis' te zijn na zijn gênante optreden als bassethound, verfraaide de film de gebeurtenissen serieus. Het concert leidde niet echt tot een rel en Elvis hoefde niet van het podium te worden gehaald, hoewel het publiek opgewonden was. Hij zong ook niet het nummer ‘Trouble’.

De film heeft wel goed begrepen dat de kolonel een Nederlander was (en niet echt een kolonel), maar er wordt aangenomen dat Tom Hanks zijn accent enorm heeft overdreven. Hoewel Tom Parker een buitenlander was, was zijn echte Nederlandse accent veel subtieler.

Een grote bron van spanning in de film vindt plaats wanneer Elvis, Steve Binder en Bones Howe liegen tegen de kolonel en uiteindelijk een compleet andere comeback-special maken dan hij had gepland.

In het echte leven wist de kolonel echter twee maanden van tevoren dat Elvis geen kerstliederen zou spelen tijdens de NBC-special. Ook vond de moord op Robert Kennedy plaats tijdens de pre-productie, niet tijdens het opnemen van de special.

Ten slotte, hoewel Elvis de kolonel ontsloeg voordat hij hem terugnam na ontvangst van een gespecificeerde rekening, beëindigde hij hun zakelijke relatie niet tijdens een tirade op het podium, zoals de film suggereert. In plaats daarvan werd de kolonel in 1973 particulier ontslagen.

Wat heeft ‘Elvis’ gemist?

Digital Spy meldt dat er verschillende delen van het leven van Elvis Presley waren die begrijpelijkerwijs zijn weggelaten uit de biopic, die al 159 minuten duurt.

De relatie tussen Elvis en Priscilla werd grotendeels verdoezeld, zonder te vermelden dat ze pas 14 was toen ze elkaar ontmoetten, of dat Priscilla in 1963 naar Memphis verhuisde om bij Elvis te zijn, waar hij bij zijn vader en stiefmoeder woonde. Hoewel er in de film wordt gezinspeeld op de affaires van Elvis, wordt er niet vermeld dat Priscilla haar eigen affaires had.

De film maakt ook geen melding van Elvis' relatie met president Nixon, die hij in 1970 ontmoette om zorgen over de staat Amerika te bespreken. Baz Luhrmann heeft oorspronkelijk beeldmateriaal van Elvis en de president toegevoegd voordat hij het tijdens de montage uitsneed.

Aanbevolen: