It's All Happening: 'Almost Famous' viert zijn 20e verjaardag

Inhoudsopgave:

It's All Happening: 'Almost Famous' viert zijn 20e verjaardag
It's All Happening: 'Almost Famous' viert zijn 20e verjaardag
Anonim

Af en toe wordt er een verhaal geschreven en in sommige gevallen wordt dit omgezet in een verfilming en dit verhaal gaat niet alleen over het vastleggen van elementen van menselijke verbinding en raakt delen van de ziel in zo'n manier die zo perfect is, is het moeilijk te repliceren. Cameron Crowe is zich terdege bewust van deze gevoelens, omdat hij meerdere filmische kunstwerken heeft voortgebracht die zijn gericht op het vastleggen van de waanzinnig mooie periode van de adolescentie, waarbij hij veel zorg besteedde aan het vertalen van elk aspect van de kindertijd en de tienerjaren, die allemaal enorm resoneerden met film publiek gedurende zijn hele carrière.

Een van Crowe's meest opmerkelijke werken, die al die bovengenoemde gevoelens en nog veel meer vastlegt, viert dit jaar zijn 20e verjaardag. Bijna Beroemd is een verslag van het vinden van het enige in je leven dat je voortdurend drijft om vooruit te gaan, het element van de verbinding die zo sterk is tussen jou en dit ding dat je leven nooit voor altijd hetzelfde zal zijn. Bijna Beroemd is Crowe's liefdesbrief aan zijn diepe liefdesaffaire met muziek, gecementeerd toen hij een tiener was in de vroege jaren 1970, een "semi-autobiografisch" verslag van zijn tijd als muziekjournalist bij Rolling Stone, tijdens de betwistbare 'hoogtijdagen' van de publicatie. te midden van een vruchtbare periode in rock and roll.

De hoofdpersoon William Miller is een vroegrijp kind dat een extreem hechte band heeft met zijn moeder Elaine, gespeeld door Frances McDormand. William is de oogappel van zijn moeder en ze zal er alles aan doen om hem te beschermen tegen het idee van te snel opgroeien, zelfs als haar definitie van 'te snel' veel langzamer is dan die van iemand anders. William's zus Anita, gespeeld door Zooey Deschanel in een van haar vroege rollen, weet dat William een extra duwtje in de rug nodig zal hebben om zijn ware identiteit te vinden.

Anita's afscheidscadeau aan haar broer voordat ze op haar persoonlijke ontdekkingsreis gaat, is een stapel vinylplaten uit haar persoonlijke collectie. Elke plaat, een hoofdbestanddeel van rock-'n-roll uit de late jaren 60, werd uitgekozen door Anita, wetende dat elke titel een impact zou hebben op William's liefde voor muziek en persoonlijke ontwikkeling. Nadat een jonge William in een staat van vervoering door de platen bladert, flitst de film een paar jaar vooruit, waarin een tiener William, nu een professionele muziekjournalist, een van zijn rock-'n-roll-helden, Lester Bangs, ontmoet, geportretteerd in am uiterst aangrijpende uitvoering van wijlen Phillip Seymour-Hoffman, die probeert zijn hersens te kraken. Het is al vroeg in hun ontmoeting duidelijk dat Lester en William uit hetzelfde hout gesneden zijn; twee uncool rock and roll geeks, die eeuwig in vervoering zijn met de spanning van de muziek, niets meer en niets minder.

Het gebeurt allemaal, zelfs twee decennia later

Er zijn meerdere scènes in Bijna Beroemd die het gevoel van kameraadschap onder de cast illustreren, maar één scène in het bijzonder slaagt erin de magie vast te leggen die perfect is vertaald van Crowe's script naar het grote scherm; de iconische scène met Elton John's geliefde klassieker Tiny Dancer. Stillwater, de band die William moet profileren voor Rolling Stone, is op tournee, alle leden zijn uitgeput en gaan met elkaar op pad, en plotseling, terwijl het nummer op de tourbusradio speelt, barst er een vrolijke meezinger los. Elke persoon in de bus wordt plotseling herinnerd aan de euforie die door muziek wordt veroorzaakt, en elkaars gezelschap brengt hen.

Het gemeenschapsgevoel dat Stillwater samen voelde, en het persoonlijke gevoel van William dat hij weet dat hij tot 'zijn mensen' behoort, verta alt zich sterk naar de cast en crew in het echte leven, zoals blijkt uit de recente reünie die werd georganiseerd voor het 20-jarig jubileum van de film, door Rolling Stone. Kate Hudson, Billy Crudup en Patrick Fugit werden vergezeld door Cameron Crowe om herinneringen op te halen aan het succes van de film. Het is tijdens het hele interview buitengewoon duidelijk hoeveel het maken van de film betekende voor alle betrokkenen, en hoe instrumentaal de film was voor elk van hun carrières.

Het enorme gevoel van hart, zoals veel van Crowe's eerdere werken, blijft twintig jaar na de release van Almost Famous duidelijk; het gevoel van liefde dat aanwezig is voor elk element van het verhaal van de film is een zeldzaamheid. Vaak kunnen coming-of-age-verhalen, vooral verhalen uit een bepaald tijdperk, een gevoel van tijdloze aantrekkingskracht of herkenbare elementen voor het publiek verliezen. William's pure liefde voor rock-'n-roll, en voor zijn adoptiefamilie in de Stillwater-bubbel, is duidelijk voor de hele film en was een kwaliteit die de cast en crew vastbesloten waren te behouden voor een jonge Patrick Fugit achter de schermen; Fugit was slechts vijftien jaar oud op het moment dat de film werd opgenomen!

Het verbindende gevoel van verbondenheid dat gedurende de hele film op het scherm zichtbaar is, duidelijk vertaald voor het publiek na de release van Almost Famous in september 2000, waardoor de film een cultklassieker werd, maar er is één opmerkelijke naam die de film bijzonder vertederend vond: Elton John vond een hernieuwde liefde voor het uitvoeren van zijn hit Tiny Dancer live in concert nadat de film was uitgebracht. Cameron Crowe onthulde in de Rolling Stone rondetafel Elton "Always loved [Tiny Dancer]," en riep Crowe uit: "Je begrijpt dat nummer!"

Kate Hudson's personage Penny Lane leunt tijdens de Tiny Dancer-scène op beroemde wijze naar William en reageert "Je bent thuis" op zijn bezorgde gedachten over de noodzaak om terug te keren naar huis van de tour. Penny Lane's simpele maar aangrijpende reactie roept perfect de stemming van Almost Famous op; Het 'ding' dat je drijft, kan je voortstuwen naar een vreugdevol onbekende en je altijd verenigen met de persoon die je bedoeld bent te zijn, en je dichter bij degenen brengen van wie je houdt. Het gebeurt allemaal!

Aanbevolen: