Roy Scheider wees 'Deer Hunter' af om te schitteren in dit gehate vervolg

Inhoudsopgave:

Roy Scheider wees 'Deer Hunter' af om te schitteren in dit gehate vervolg
Roy Scheider wees 'Deer Hunter' af om te schitteren in dit gehate vervolg
Anonim

Soms loont het om er voor de lange termijn in te zitten. Zelfs als iets niet zo geweldig lijkt te zijn als het zou kunnen zijn, kan een beetje werk en toewijding een lange weg gaan. Dit is uiteindelijk de moraal van dit artikel en wat de veelgeprezen acteur Roy Scheider volledig negeerde te erkennen. In plaats van Robert De Niro's rol te spelen in het met een Academy Award bekroonde meesterwerk, The Deer Hunter, kwam Roy vast te zitten in een rol die hij ECHT niet wilde.

Hier is de waarheid over waarom Roy Scheider afstand nam van een van de meest geprezen films van de jaren 70 om vast te zitten met acteren in…

Jaws 2 was een absolute nachtmerrie waar Roy in moest zijn

Steven Spielbergs haaienavonturenthriller uit 1975 was baanbrekend. Het was de eerste film die ooit een miljoen dollar verdiende aan de kassa van het openingsweekend en luidde het tijdperk van zomerkaskrakers in. Niet alleen dat, maar de met een Oscar bekroonde film veranderde permanent de manier waarop mensen naar de oceaan kijken. Tot op de dag van vandaag wordt het beschouwd als een van de meest effectieve, plezierige en langdurige filmprestaties aller tijden.

Het zijn vervolgen… niet zozeer.

Om eerlijk te zijn, Steven Spielberg wilde absoluut GEEN vervolg op Jaws maken, laat staan drie. Destijds vertelde hij op het San Francisco Film Festival dat "het maken van een vervolg op wat dan ook slechts een goedkope grap is". Natuurlijk, dit is iets waar hij later van gedachten zou veranderen. Maar Universal zou daar niets van hebben. Jaws was een van hun grootste successen ooit en ze moesten een manier vinden om er verder van te profiteren zonder de tussenkomst van Steven.

Het is niet verrassend dat Jaws 2 werd geplaagd door productieproblemen, waaronder problemen met de cast en de regisseur die niet de toon nagelde die ze wilden. Uiteindelijk hebben ze het vervolg verpest, maar ze bleven het nog slechter doen met het origineel door er nog twee te maken, Jaws 3-D en de slechtste film van Michael Caine, Jaws: The Revenge.

Het is duidelijk dat Steven gelijk had dat hij Jaws met rust wilde laten. De film had immers een B-horrorfilm kunnen zijn. In plaats daarvan was het een meesterwerk van spanning dat tegelijkertijd een beetje komedie, horror en een buddy-avonturenfilm op subtiele wijze in evenwicht bracht. Dan is er de score van John Williams, die onmiskenbaar een van de beste aller tijden is en het feit dat het een ster op de A-lijst van Roy Scheider heeft gemaakt.

Voor de release van Jaws was wijlen Roy Scheider een werkende acteur. Hoewel hij een heleboel credits op zijn naam had staan, was het Jaws dat hem tot een ster maakte en uiteindelijk wat Universal ertoe bracht hem op te sluiten in een deal met meerdere foto's. Dit betekent dat Roy een bepaald aantal films met hen moest maken.

Direct na Jaws werd Roy gecast in The Marathon Man en toen kruiste een ander veelgeprezen script zijn bureau… The Deer Hunter.

Roy's geheime problemen met The Deer Hunter

Universal Studios wilde dat Roy het hoofdpersonage van Staff Sergeant Michael Vronsky zou spelen. En Roy was heel lang bij de productie betrokken. Het script zag er immers goed uit en het talent dat erbij betrokken was, was onmiskenbaar. Roy bevond zich ook op die goede plek in zijn carrière waar de goede rollen bleven binnenstromen. Maar uiteindelijk moest hij er een paar nemen, omdat hij contractueel verplicht was om dit te doen door Universal Studios, die er alles aan deden om dat goede Roy Scheider-geld te verdienen.

Er is heel weinig bekend over wat Roy ertoe bracht de Deer Hunter te verlaten. Maar we weten wel dat hij dat op het allerlaatste moment deed… ongeveer twee weken voordat de film naar de camera ging. Dit betekende dat de regisseur en het filmteam er alles aan moesten doen om een geschikte acteur te vinden om Roy te vervangen… Uiteindelijk gingen ze voor Robert De Niro, wat een van de beste beslissingen bleek te zijn die ze ooit konden nemen. Het was ook de allereerste keer dat Robert De Niro meer dan een miljoen dollar verdiende voor een rol.

Jammer voor Roy.

Acteurs zoals Mark Wahlberg hebben om verschillende vreselijke redenen belangrijke rollen gemist, maar de enige die Roy gaf waren 'creatieve verschillen'. Meestal komt dit neer op persoonlijkheidsbotsingen. Maar in plaats van ze uit te werken, of creatieve problemen op te lossen die Roy met het script had, sprong hij van boord… en dit bracht hem op een zinkend exemplaar.

Roy's contractuele verplichting aan Universal Studios betekende dat hij eigenlijk het volgende project op de koffiebrander van de studio moest nemen… en dat bleek Jaws 2 uit 1978 te zijn.

Gelukkig voor Roy slaagde hij erin zijn carrière niet op de helling te zetten door onmiddellijk na Jaws 2 in een aantal veelgeprezen films te worden gecast. Dit leek de enorme fout die hij duidelijk maakte uit te wissen.

Aanbevolen: