Dune'-regisseur Denis Villeneuve verwerpt Marvel-films door te zeggen dat ze 'niets meer zijn dan knippen en plakken

Dune'-regisseur Denis Villeneuve verwerpt Marvel-films door te zeggen dat ze 'niets meer zijn dan knippen en plakken
Dune'-regisseur Denis Villeneuve verwerpt Marvel-films door te zeggen dat ze 'niets meer zijn dan knippen en plakken
Anonim

De veelgeprezen Frans-Canadese regisseur Denis Villeneuve haalde onlangs de krantenkoppen omdat hij erop stond dat zijn nieuwe film, een ambitieuze bewerking van Frank Herberts sci-fi-epos Dune, alleen in de bioscoop mag worden bekeken. De regisseur werd bekritiseerd vanwege de ongevoeligheid van zijn opmerkingen tijdens een wereldwijde pandemie, maar Villeneuve lijkt niet doorgebroken te zijn met het uiten van zijn provocerende opvattingen over cinema.

In de voetsporen van Martin Scorsese, heeft Villeneuve onlangs zijn ongenoegen geuit over franchise-releases met een groot budget, zoals de MCU-films. In een gesprek met de Spaanse krant El Mundo zei Villeneuve: "Er zijn te veel Marvel-films die niets meer zijn dan knippen en plakken van anderen."

De regisseur en schrijver maakte naam met de hitfilms Blade Runner 2049 en Arrival, en zijn meest recente passieproject Dune, met in de hoofdrol Timothée Chalamet en Zendaya, ging onlangs in première op het Filmfestival van Venetië en kreeg lovende recensies. Een vijfsterrenrecensie beschreef het als "blockbuster-cinema op zijn duizelingwekkend, oogverblindend best."

Met al dit gepraat en het voorlopige startsein om aan een vervolg op Dune te beginnen, is het geen wonder dat Villeneuve vindt dat hij het recht heeft verdiend om kritiek te leveren op de kwaliteit van kassareuzen Marvel, die vaak te maken hebben gehad met beschuldigingen dat hun superheldenfilms formeel zijn.

De opmerkingen van de regisseur, net zoals die van Scorsese toen hij zich in 2019 uitsprak tegen de MCU-franchise, hebben zeer gemengde reacties opgeleverd. Terwijl sommige fans toegeven dat Marvel's big-budget producties het filmische equivalent zijn van "fast food" en vaak "dezelfde sjabloon" volgen, hebben anderen zich afgevraagd of de regisseur gewoon op de kar sprong door de superheldenserie te bekritiseren. Eentje schreef: "Zeg me dat je nog nooit een MCU-film hebt gezien zonder me echt te vertellen dat je de MCU niet hebt gezien".

Een andere fan vroeg zich af of de opmerkingen van Villeneuve een ongemakkelijke sfeer zouden creëren op het Dune-perscircuit, aangezien de sterren Zendaya, Dave Bautista en Josh Brolin in het verleden allemaal in Marvel-films zijn verschenen.

In tegenstelling tot Scorsese's vernietigende degradatie van de superheldenfranchise naar 'pretpark'-cinema, lijken de opmerkingen van Villeneuve echter slechts kritiek te leveren op enkele van de releases van de MCU. Zoals een Twitter-gebruiker opmerkte: "Hij heeft een beetje gelijk als we het hebben over de eerste paar films. Maar je kunt niet zeggen dat Eternals een 'copy-paste' van Black Widow is. Je kunt ook niet zeggen dat Shang-Chi een 'copy-paste' is van NWH". De regisseur is onlangs in het nieuws geweest omdat hij zijn oorspronkelijke wens uitte om beide delen van Dune, waarvan het oorspronkelijke bronmateriaal omwille van het filmgemak in tweeën was gedeeld, tegelijkertijd te filmen.

Dune komt op 22 oktober wereldwijd in de bioscoop en de streamingdienst HBO Max.

Aanbevolen: