Alle films in de X-Men-franchise, gerangschikt op box-office-inkomsten

Inhoudsopgave:

Alle films in de X-Men-franchise, gerangschikt op box-office-inkomsten
Alle films in de X-Men-franchise, gerangschikt op box-office-inkomsten
Anonim

Lang voordat het Marvel Cinematic Universe ontstond, was misschien wel de grootste superheldenfilmfranchise ter wereld de X-Men-franchise. Geproduceerd door 20th Century Fox Studios, de originele X-Men-film, die in 2000 uitkwam, bracht twee directe sequels voort, een prequel-serie en ook verschillende andere gerelateerde films.

Op één na waren alle films in de X-Men-franchise kassucces, maar het is duidelijk dat sommige ervan veel succesvoller waren dan andere. Hier zijn alle dertien films in de franchise, gerangschikt op box-office-inkomsten.

13 'The New Mutants' (2020) - $ 47 miljoen

De meest recente film was ook de minst geslaagde. Het verdiende slechts $ 47 miljoen op een veel hoger budget. Ter verdediging van de film kwam hij uit in de zomer van 2020, toen vrijwel geen enkele film het goed deed aan de kassa dankzij de COVID-19-pandemie. De film, met Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton en Alice Braga in de hoofdrollen, werd geadverteerd als zowel een superheldenfilm als een horrorfilm.

12 'Dark Phoenix' (2019) - $ 252,4 miljoen

De volgende film met de laagste winst op deze lijst is Dark Phoenix, die in 2019 uitkwam. Meestal worden films steeds hoger, dus het is veelzeggend dat de twee meest recente X-Men-universums films zijn ook de twee laagste brutowinst. Het is geen wonder dat Marvel de X-Men opnieuw gaat opstarten als onderdeel van het Marvel Cinematic Universe. Het is extra verrassend dat Dark Phoenix het (relatief gezien) zo slecht deed, aangezien Sophie Turner op het hoogtepunt van haar roem speelde. De actrice was net klaar met de hoofdrol in Game of Thrones en haalde ook de krantenkoppen vanwege haar recente huwelijk met boybandster Joe Jonas.

11 'X-Men' (2000) - $ 296,3 miljoen

De eerste X-Men-film bracht $ 44 miljoen meer op dan Dark Phoenix, en dat is behoorlijk indrukwekkend als je bedenkt dat de eerste bijna twintig jaar eerder uitkwam. X-Men speelde een ongelooflijke cast van beroemde namen, waaronder Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berry, James Marsden en Anna Paquin. Met een budget van slechts $75 miljoen (wat weinig is voor een superheldenfilm) bracht de film bijna $300 miljoen op aan de kassa.

10 'X-Men: First Class' (2011) - $ 353,6 miljoen

X-Men: First Class was de eerste film in de prequel-franchise. Een hele nieuwe reeks beroemde acteurs werd gecast om de jongere versies van de personages uit de originele trilogie te spelen. James McAvoy nam de rol van Patrick Stewart als Profesor X op zich, Michael Fassbender nam de rol van Ian McKellan als Magneto op zich, Jennifer Lawrence nam de rol van Rebecca Romijn als Mystique op zich en Nicholas Hoult nam de rol van Kelsey Grammer als Beast op zich. De film was een groot financieel succes, meer dan een verdubbeling van het budget aan de kassa, en daarom bracht het drie directe sequels voort.

9 'X-Men Origins: Wolverine' (2009) - $ 373,1 miljoen

X-Men Origins: Wolverine was de eerste spin-offfilm in de X-Men-franchise. Hugh Jackman hernam zijn rol als Wolverine, en hij werd vergezeld door een getalenteerde ondersteunende cast, waaronder Troye Sivan, Liev Schreiber, Will.i.am en – met name – Ryan Reynolds in zijn debuut als Deadpool. De film was een enorm kassucces en verdiende $ 373,1 miljoen met een budget van $ 150 miljoen, maar ontving slechts lauwe recensies van filmrecensenten.

8 'X2' (2003) - $ 407,7 miljoen

De tweede film in de franchise was nog populairder dan de eerste. Het grootste deel van de hoofdcast kwam terug om hun rollen opnieuw te spelen, en de film verdiende meer dan $ 400 miljoen met een budget van meer dan $ 100 miljoen. De film kreeg ook over het algemeen goede recensies van filmrecensenten.

7 'The Wolverine' (2013) - $ 414,8 miljoen

Een andere spin-offfilm met in de hoofdrol het beroemde personage van Hugh Jackman werd uitgebracht in 2013 en was veel succesvoller dan de eerste. De film, waarin Wolverine van Hugh Jackman naar Japan vertrok, verdiende meer dan drie keer zijn budget aan de kassa, en in tegenstelling tot X-Men Origins: Wolverine, kreeg het behoorlijk solide recensies van de critici.

6 'X-Men: The Last Stand' (2006) - $ 460,4 miljoen

De laatste film in de originele trilogie was de meest succesvolle van allemaal. Het had echter ook een veel hoger budget dan de eerste twee films - $ 210 miljoen! Desalniettemin was het nog steeds in staat om meer dan het dubbele van zijn budget te verdienen aan de kassa, wat een teken is van een echt succesvolle film.

5 'X-Men: Apocalypse' (2016) - $ 543,9 miljoen

X-Men: Apocalypse ontving slechts zo-zo recensies van filmrecensenten, maar de kassa vertelde een ander verhaal. Het bracht meer dan $ 500 miljoen op aan de kassa, wat niet zoveel was als de vorige film X-Men: Days of Future Past, maar toch een enorm succes vertegenwoordigde.

4 'Logan' (2017) - $619 miljoen

De laatste Wolverine-solofilm wordt vaak als de beste van allemaal beschouwd. Het was evenzeer een drama als een typische superheldenactiefilm, en zowel fans als critici prezen de uitvoeringen van Hugh Jackman en Patrick Stewart. Het werd zelfs genomineerd voor Beste bewerkte scenario bij de Oscars. De film was ook een enorm financieel succes, een van de slechts vier films in de franchise met een brutowinst van meer dan $600 miljoen.

3 'X-Men: Days of Future Past' (2014) - $ 746 miljoen

Van de X-Men-prequelfilms was Days of Future Past veruit de meest succesvolle aan de kassa. Dat is logisch, aangezien veel van de acteurs uit de originele trilogie naast de acteurs uit de prequel-films in de hoofdrol speelden.

2 'Deadpool' (2016) - $782.6 miljoen

De twee beste films op deze lijst zijn beide Deadpool-films, wat waarschijnlijk niemand zou moeten verbazen als je bedenkt hoe populair die films waren. Ryan Reynolds bracht het personage nieuw leven in na zijn eerste optreden in X-Men Origins: Wolverine, en deze keer kreeg hij veel betere recensies.

1 'Deadpool 2' (2018) - $785 miljoen

Ten slotte is de financieel meest succesvolle film in de X-Men-franchise Deadpool 2, die meer dan zeven keer zijn budget verdiende aan de kassa. De verrassende cameo van superster Brad Pitt heeft daar waarschijnlijk een beetje bij geholpen.

Aanbevolen: