Deze 'Sopranos'-ster ging volledig van het rooster toen de show eindigde

Inhoudsopgave:

Deze 'Sopranos'-ster ging volledig van het rooster toen de show eindigde
Deze 'Sopranos'-ster ging volledig van het rooster toen de show eindigde
Anonim

Aan het begin van het millennium hadden fans van het misdaaddrama-genre de traktatie van hun leven, toen David Chase's The Sopranos aan zijn tweede seizoen op HBO begon. De show had in 1999 een zeer succesvol eerste seizoen gehad en liep zelfs voorop bij de Primetime Emmy Awards van dat jaar - met in totaal 11 grote nominaties.

Daarvan won Edie Falco - die maffiavrouw Carmela Soprano speelde - voor Outstanding Lead Actress in een dramaserie. Chase en James Manos Jr. zegevierden ook in de categorie 'Outstanding Writing for a Drama Series' voor de vijfde aflevering van dat eerste seizoen, getiteld College.

The Sopranos liep in totaal zes seizoenen, waarvan de laatste aflevering op 10 juni 2007 werd uitgezonden. De meeste sterren van de show hebben een lange en bevredigende carrière in de industrie gehad, met de opmerkelijke uitzondering van ene Robert Iler. Nu 36 jaar oud, portretteerde hij het personage A. J., zoon van Carmela en Tony Soprano. Sinds de show eindigde, lijkt Iler volledig van de kaart te zijn gevallen.

Puur op zijn talent gegooid

De korte synopsis voor The Sopranos op Rotten Tomatoes luidt: 'Tony Soprano goochelt met de problemen van zijn ruige familie met die van een 'Familie' van een ander soort - de maffia. Hij ziet een therapeut voor zijn professionele en persoonlijke problemen, die paniekaanvallen veroorzaken.' Het verhaal werd oorspronkelijk door Chase geconceptualiseerd als een speelfilm, maar hij besloot uiteindelijk om het te ontwikkelen als een tv-show. HBO pakte het op nadat het door een aantal andere netwerken was afgewezen.

Een scène uit 'The Sopranos' met Tony Soprano in therapie
Een scène uit 'The Sopranos' met Tony Soprano in therapie

Zoals veel van zijn toekomstige collega's in de show, werd Iler puur gecast op basis van zijn talent en niet op een belangrijk portfolio van rollen vooraf. Een van zijn allereerste optredens was een cameo in de muziekvideo voor Marilyn Manson's Dope Hat in 1995. Toen hij zijn tienerjaren inging, begon de acteur meerdere audities tegelijk te doen, waarvan de meeste hem kleine filmrollen en een aantal opleverden. commercials.

Toen het telefoontje kwam om zijn casting als A. J. Sopraan, Iler zou waarschijnlijk het gevoel hebben gehad dat zijn grote doorbraak was aangebroken. Hij verscheen vervolgens in in totaal 76 afleveringen van de show.

Laatste schermrol van zijn carrière

Iler speelde wel in een aantal andere producties dan The Sopranos, voordat problemen in zijn persoonlijke leven hem helemaal uit het bedrijf leidden. Terwijl hij nog steeds A. J. in de HBO-serie belandde hij in aparte afleveringen van Law & Order: Special Victims Unit en The Dead Zone. Hij verscheen ook als zichzelf in Oz, een andere klassieke hit van hetzelfde kabelnetwerk.

Een poster voor HBO's 'Oz&39
Een poster voor HBO's 'Oz&39

Iler maakte deel uit van de cast van Four Kings, een sitcom die slechts zeven van de 13 geplande afleveringen uitzond, voordat hij halverwege het seizoen werd geannuleerd op NBC. Zijn filmografie omvat ook werk aan projecten op het grote scherm, zoals The Tic Code, Tadpole en Daredevil. Nadat hij klaar was met The Sopranos, verscheen hij in een aflevering van Law & Order, wat de laatste filmrol van zijn carrière bleek te zijn.

"Na Sopranos vertelde ik mijn manager dat ik zes maanden vrij wilde om te gaan pokeren en met mijn vrienden rond te hangen en gewoon wat dan ook te doen", vertelde Iler aan The Hollywood Reporter in een interview in 2020. Het blijkt dat zelfs het optreden van Law & Order was bedoeld om de juryplicht te ontwijken.

Begon in de problemen te komen

Iler begon al in de problemen te komen, zelfs tijdens zijn tijd bij The Sopranos. In juli 2001 werd hij gearresteerd op beschuldiging van 'overval met sterke armen' in de Upper East Side van New York. De politie betrok hem bij een incident waarbij ze samen met een paar van zijn vrienden met geweld $ 40 namen van twee 16-jarigen.

Iler met James Gandolfini als AJ en Tony Soprano
Iler met James Gandolfini als AJ en Tony Soprano

De arrestatie ging zelfs zover dat het de aandacht trok van de toenmalige burgemeester Rudy Giuliani, die hem 'een jonge man met een grote toekomst' had genoemd. "Het is een schande dat zoiets een jongere overkomt", zei de burgemeester. "Ik heb medelijden met hem en zijn familie, en ik heb ook medelijden met de mensen die blijkbaar het slachtoffer zijn geworden, wat ook behoorlijk rot is."

Na het einde van The Sopranos raakte Iler verstrikt in drink- en gokgewoonten, hoewel hij volhoudt dat hij sinds 2013 nuchter is. En hoewel hij nog steeds aanbiedingen krijgt om weer te gaan acteren, is hij daar niet zo zeker van. over het. "Er zijn momenten dat ik denk 'nee, nooit'", zei hij. "En dan zijn er momenten waarop… zoals vorige week, toen ik in deze quarantaine zat, waar ik naar Ozark keek… en ik kon zien hoe ik zoiets deed."

Aanbevolen: