De waarheid over hoe 'The Witcher' werd gemaakt

Inhoudsopgave:

De waarheid over hoe 'The Witcher' werd gemaakt
De waarheid over hoe 'The Witcher' werd gemaakt
Anonim

The Witcher is de afgelopen jaren een van de meest succesvolle tv-shows van Netflix geweest. De serie is gemaakt door schrijver en producent Lauren Schmidt Hissrich (The West Wing, The Umbrella Academy), uit de boekenreeks The Witcher van de Poolse romanschrijver Andrzej Sapkowski.

Het maakte zijn streamingdebuut in december 2019. Netflix zou later aankondigen dat binnen de eerste maand ongeveer 76 miljoen huishoudens de show hadden bekeken, waardoor het in wezen hun best presterende originele tv-serie tot nu toe was.

Maar hoe kwam deze wereldwijd populaire show tot stand? Er is in sommige kringen gespeculeerd dat de primaire verhaallijnen en personages zijn gebaseerd op echte, historische gebeurtenissen, alleen met de meer fantastische elementen van de show.

Hoewel dit absoluut niet het geval is, leunde Sapkowski wel op bestaande folklore - uit de Slavische, Noordse en Keltische mythologieën van Europa toen hij de verhalenwereld vormde voor zijn boeken.

'The Witcher' was bedoeld als een op zichzelf staand kort verhaal

Sapkowski's fantasy-romanserie bestaat uit in totaal zes boeken. De eerste - The Last Wish - verscheen in 1993. Dit volgde op een reeks korte verhalen die de auteur in zijn moedertaal had geschreven. De eerste daarvan was eigenlijk bedoeld als een op zichzelf staand verhaal, voor een wedstrijd in een Pools tijdschrift genaamd Fantastyka. Na de populariteit van de korte verhalen en de eerste roman, schreef Sapkowski nog vijf romans - met als hoogtepunt The Lady of the Lake uit 1999.

Nieuwe serie 'The Witcher' van Andrzej Sapkowski
Nieuwe serie 'The Witcher' van Andrzej Sapkowski

Hij keerde terug met een toegift - Season of Storms - in 2013, een prequel op de romans, en v alt ergens tussen de gebeurtenissen in de korte verhalen in. Netflix toonde al in het begin tot het midden van de jaren 2010 interesse om het verhaal voor het scherm te gebruiken. Het oorspronkelijke idee was om slechts één 'Witcher'-film te maken, maar de leidinggevenden heroverwogen, aangezien het materiaal te omvangrijk is om in één speelfilm van twee uur te worden samengevat.

Toen dat geregeld was, werd Schmidt Hissrich opgeroepen om als showrunner binnen te komen en kreeg hij de taak om de pilot te schrijven. Ze bereikte dit in april 2018 en de opnames begonnen zes maanden later in Boedapest.

Henry Cavill speelt de hoofdrol

Volgens IMDb volgt 'The Witcher het verhaal van Ger alt of Rivia, een eenzame monsterjager, die worstelt om zijn plek te vinden in een wereld waar mensen vaak slechter blijken te zijn dan monsters en beesten. Ger alt of Rivia is een hekser - een mutant met speciale krachten die monsters doodt voor geld.'

Henry Cavill als Ger alt van Rivia in 'The Witcher&39
Henry Cavill als Ger alt van Rivia in 'The Witcher&39

Superman-acteur Henry Cavill speelt de hoofdrol van Ger alt of Rivia. Hij kreeg de rol officieel in september 2018, uit een pool van meer dan 200 acteurs die er auditie voor deden. Zodra de acteur lucht had gekregen van het project dat in ontwikkeling was bij Netflix, had hij actief campagne gevoerd om in de show te worden gecast, omdat hij een sentimentele gehechtheid aan het verhaal had.

Naast de boeken en nu de tv-serie, bevat het universum van The Witcher ook een trilogie van videogames (The Witcher, The Witcher 2: Assassins of Kings en The Witcher 3: Wild Hunt). Een film en een 13 afleveringen lange tv-show - beide getiteld The Hexer - werden begin jaren 2000 ook ontwikkeld en uitgezonden in Polen. Het is uit de serie videogames dat Cavill zijn liefde voor het verhaal ontwikkelde - en voor Ger alt of Rivia.

Andrzej Sapkowski is een 'creatief adviseur' voor 'The Witcher'

Cavill werd kort daarna toegevoegd aan de cast door Freya Allan als Cintran-prinses Ciri, door het lot voor haar geboorte aan hem gebonden. Eamon Farren, Anya Chalotra, Joey Batey en MyAnna Buring behoren tot de andere leden van de hoofdcast van The Witcher.

Freya Allan en Henry Cavill, de twee hoofdrolspelers van Netflix' The Witcher
Freya Allan en Henry Cavill, de twee hoofdrolspelers van Netflix' The Witcher

Sapkowski is geen directe producent of coproducent van de show, maar hij is in het verleden gedefinieerd als een 'creatief adviseur'. Het is een soortgelijke rol als die gespeeld door George R. R. Martin in HBO's klassieker, Game of Thrones, en de aanstaande prequel, The House of the Dragon. Hoewel geen van beiden betrokken is bij de dagelijkse productieprocessen, is hun inzicht waardevol voor de respectievelijke creatieve teams.

Toen Sapkowski in 1985 ging zitten om het originele korte verhaal te schrijven, had hij niet het universele succes voor ogen dat hij ermee heeft bereikt. Evenmin deed hij de enorme uitbreiding die hij zou maken naar de wereld van het verhaal terwijl hij de romans schreef. "Je creëert geen universums in korte verhalen, er is - letterlijk en figuurlijk - geen plaats voor", vertelde hij aan Audible blog in 2020. "Later, toen mijn verhalen begonnen te evolueren tot volledige romans, werd de noodzaak van een coherente achtergrond dreigend."

Aanbevolen: