Wayne Brady reflecteert op de tijd dat 'Whose Line Is It Anyway' schokkend echt werd over racisme

Inhoudsopgave:

Wayne Brady reflecteert op de tijd dat 'Whose Line Is It Anyway' schokkend echt werd over racisme
Wayne Brady reflecteert op de tijd dat 'Whose Line Is It Anyway' schokkend echt werd over racisme
Anonim

In 1988, een show genaamd Whose Line Is It Anyway? debuteerde op het Britse televisienetwerk Channel 4. Op dat moment kon niemand weten hoe populair de show uiteindelijk zou worden. De show zou immers niet alleen verschillende comedyartiesten beroemd maken, het zou ook een Amerikaanse versie voortbrengen die al vele, vele jaren in de lucht is.

Nadat hij slechts in drie afleveringen van Channel 4's Whose Line Is It Anyway? verscheen, begon Wayne Brady de hoofdrol te spelen in de Amerikaanse versie van de show. In de afgelopen twintig jaar verscheen Brady in meer dan 150 afleveringen van Whose Line Is It Anyway en liet hij de show elke keer lachen. Bovendien won Brady het tweede seizoen van The Masked Singer door het publiek te laten bezwijmen over zijn verbazingwekkende vocale vaardigheden. Op basis van al het succes dat Brady heeft genoten, staat hij bekend om zijn glimlach en gelach. Tijdens een noodlottige aflevering van Whose Line Is It Anyway?, speelde Brady echter een cruciale rol in de show die racisme aanpakte.

Wanneer wiens lijn het eigenlijk is over racisme

Door de jaren heen zijn de sterren van Whose Line Is It Anyway? hebben vaak bewezen dat ze bereid zijn behoorlijk ver te gaan om te lachen. Zo ging het internet in 2021 los toen werd gemeld dat Whose Line Is It Anyway? ster Colin Mochrie sloeg een ventilator op het hoofd met een videoband. Later bleek dat het incident allemaal deel uitmaakte van een schets voor een nog niet uitgezonden tv-piloot waar Mochrie aan werkte. Als gevolg van hoe toegewijd ze zijn aan hun komedie, de meest populaire Whose Line Is It Anyway? artiesten hebben veel geld verzameld.

Ook al zijn de sterren van Whose Line Is It Anyway? het publiek graag aan het lachen lijken te maken, betekent dat niet dat humor het enige is waar ze om geven. Wayne Brady plaatste bijvoorbeeld een clip uit een oude aflevering van Whose Line Is It Anyway? tijdens het hoogtepunt van de George Floyd-protesten. Hoewel het in die omstandigheden misschien heel vreemd lijkt om een clip van een comedyshow te posten, draaide de video die Brady plaatste om racisme en was schokkend relevant voor de situatie.

Tijdens de bovengenoemde video zijn Wayne Brady, Colin Mochrie en een derde blanke mannelijke artiest in een rij te zien. Ryan Stiles staat voor het trio als hij zegt: "Kun je de man uitzoeken die je heeft beroofd?". Mochrie en de andere artiest kunnen vervolgens worden gezien terwijl ze naar Brady gebaren in verwijzing naar racisme in het strafrechtsysteem.

Toen de twee blanke artiesten in de bovengenoemde clip naar Wayne Brady begonnen te gebaren, was het publiek en Aisha Tyler duidelijk te horen lachen. Hoewel het heel duidelijk was dat het moment bedoeld was om onschuldig te lachen, bleef Brady even achter om commentaar te geven op de grap."Jullie weten allemaal dat dat verneukt is toch?" Voor iedereen die denkt dat Brady de grap alleen maar verder ging toen hij dat zei, is het de moeite waard om op te merken wat Wayne op Instagram schreef toen hij de video plaatste. “Als je een grapje maakt, maar niet echt. Wanneer komedie en de waarheid elkaar ontmoeten…”

Momenten na de eerste Wiens regel is het eigenlijk? grap over zijn race, Wayne Brady en gastheer Aisha Tyler werkten samen om de rollen om te draaien en iets heel belangrijks over de samenleving te zeggen. Na alle drie de blanke man Wiens lijn is het eigenlijk? artiesten die deel uitmaakten van die aflevering line-up, Tyler doet zich voor als een wetshandhaver en stelt een veelzeggende vraag.

"Meneer, kunt u de mannen uitzoeken die honderden miljoenen dollars van de Amerikaanse economie hebben verduisterd en u er vervolgens voor hebben laten betalen?" Brady antwoordt dan: "je bedoelt na systematisch mijn opleiding te hebben gedevalueerd en me naar bepaalde buurten te degraderen, terwijl ik niet echt de opleiding zou kunnen volgen die me in staat zou stellen om een bepaalde fiscale status in dit land te bereiken?". Ten slotte zegt Tyler dan "en ook om te voorkomen dat u leningen verstrekt voor huizen, banen of bedrijven, of een autolease krijgt".

Wayne Brady's race was op andere momenten een punt van spanning voor hem

Zoals iedereen die Wayne Brady heeft zien optreden, moet kunnen bevestigen, is hij op zijn zachtst gezegd een buitengewoon getalenteerd persoon. Dat betekent helaas niet dat Brady altijd met respect wordt behandeld. Tijdens een aflevering van Chappelle's Show bijvoorbeeld, maakte de legendarische komiek Paul Mooney een barst op Brady's kosten. Blanke mensen houden van Wayne Brady omdat hij Bryant Gumbel op Malcolm X laat lijken.

Enkele jaren later, in 2021, ging Wayne Brady naar de Breakfast Club waar hem werd gevraagd naar de grap van Mooney en de Whose Line Is It Anyway? ster nam geen blad voor de mond. “De grap was maf. Het is geen grappige grap. Bovendien merkte Brady op dat hij vastgehouden wordt aan stereotypen over hoe zwarte mensen zouden moeten handelen.

“Hij maakte die grap gebaseerd op het feit dat hij voelde dat de zwarte cultuur zou lachen om Bryant Gumbel en Wayne Brady, … deze woorden hebben culturele macht. Je zou twee mensen neerhalen die pioniers zijn in hun eigen ding om duidelijk te maken dat ze niet zwart genoeg zijn. Jij bent niet de eigenaar van mijn Black card, Paul. Niemand bezit mijn zwarte kaart.”

Aanbevolen: