Alles wat Wallace Shawn heeft gedaan behalve 'The Princess Bride

Inhoudsopgave:

Alles wat Wallace Shawn heeft gedaan behalve 'The Princess Bride
Alles wat Wallace Shawn heeft gedaan behalve 'The Princess Bride
Anonim

Iedereen kent Wallace Shawn als Vizzini, ook bekend als de "onvoorstelbare" man uit Rob Reiner's klassieke fanatsy-komedie The Princess Bride. Wallace Michael Shawn is echter zoveel meer dan dat ene personage. Shawn is ook een ervaren toneelschrijver, een ongelooflijk succesvolle werkende stem- en televisieacteur, een mensenrechtenactivist, een wereldberoemde intellectueel, en over het algemeen is hij gewoon een indrukwekkend artistiek individu.

Shawn begon zijn carrière halverwege de jaren zeventig met een reeks controversiële toneelstukken en heeft de wereld klassieke en tot nadenken stemmende films en theaterproducties gegeven. Hij schreef ook welsprekende stukken over zijn politieke overtuigingen en verrukte het publiek met een veelvoud aan rollen, zowel op het podium als op het scherm. Laten we de carrière van Wally Shawn eens nader bekijken en onthouden dat hij veel meer is dan de korte kale man die het publiek in vervoering bracht met zijn hoge, sluwe kreten van "INCONCEIVABLE!"

8 Wallace Shawn is een bekroonde toneelschrijver

Wallace Shawn begon zijn carrière oorspronkelijk als leraar Latijn, maar hij waagde zich al snel aan toneelschrijven. Halverwege de jaren zeventig begon hij bekendheid te verwerven met zijn off-beat en soms edgy toneelstukken. In 1978 behandelde zijn toneelstuk Marie en Bruce enkele controversiële onderwerpen die te maken hadden met seks en de samenleving. Shawn zei dat het stuk was hoe hij verzoende met wat hij zijn 'innerlijke demonen' noemde. Terwijl de kritieken gemengd waren, waarbij sommige critici zo ver gingen om Shawn aan te vallen vanwege zijn hoge stem en zijn uiterlijk, prezen andere critici Shawn als de volgende grote grote schrijver. Shawn werkte ook als acteur, voornamelijk in het theater. Eerder, in 1974, had hij een Obie-prijs ontvangen voor toneelschrijven voor Our Late Night. Tot op heden is Shawn een van de meest gerespecteerde toneelschrijvers in het Amerikaanse theater, samen met zijn tijdgenoten David Mamet en Annie Baker.

7 Wallace Shawn schreef en speelde mee in de klassieke film 'My Dinner With Andre'

Op basis van gesprekken die hij had met zijn vriend en hedendaagse, in Frankrijk geboren theateracteur Andre Gregory, waren Shawn en Gregory co-auteur van de film My Dinner With Andre. De film was anders dan al het andere van zijn tijd, omdat het letterlijk gewoon een film was van twee mannen die aan het eten waren en zichzelf verloren in een intens en provocerend gesprek. Tot op heden heeft de film uit 1981 een rating van 92% op Rotten Tomatoes. Regisseur Jim Jarmusch heeft aangegeven dat de film een van zijn inspiratiebronnen was voor zijn eetklassieker, Coffee And Cigarettes.

6 Wallace Shawn was de leraar in 'Clueless'

Naast The Princess Bride en My Dinner With Andre heeft Wallace Shawn een uitgebreide lijst met rollen in klassieke films en televisieshows. Een van zijn meest populaire was in 1995 Alicia Silverstone tienerkomedie Clueless als Mr. James Hall. Andere beroemde filmrollen van Shawn zijn Scenes From The Class Struggle In Beverly Hills, Vegas Vacation en The Haunted Mansion. Omstreden besloot Shawn ook om te schitteren in Woody Allen's 2020-film Rifkin's Festival.

5 Wallace Shawn was op 'Gossip Girl' en heeft aan verschillende tv-shows gewerkt

Shawns optredens op televisie zijn veel groter dan zijn filmrollen op het scherm. Hoewel fans van CW zich hem misschien het beste herinneren als Cyrus Rose uit Gossip Girl, had hij ook rollen in shows als Taxi, The Cosby Show, The Nanny, Law and Order SVU, The Good Wife, Mr. Robot en The Marvelous Mrs. Maisel. Dit is slechts een fractie van Shawns uitgebreide televisie-cv.

4 Wallace Shawn heeft meerdere onderscheidingen en kunstprijzen gewonnen

Naast zijn Obie-prijs voor toneelschrijven in 1974, won hij in 1986 nog een prijs voor zijn toneelstuk Aunt Dan and Lemon. Hij heeft onderscheidingen gewonnen van de Laura Pels International Foundation for Theatre als Master American Dramatist. In 1978 won hij de Guggenheim Fellowship for Creative Arts. Hij won nog een Obie in 1991 voor Best New American Play voor het schrijven van The Fever.

3 Wallace Shawn werkt vaak als stemacteur

Naast een succesvolle carrière als toneelschrijver en acteur, is Shawn al meer dan 30 jaar een van Hollywoods meest prominente stemartiesten. Het meest bekend zijn zijn rollen in Pixar-films, zoals Rex in de Toy Story-films en Gilbert Huph in The Incredibles. Hij speelt ook de aartsvijand Bertram van Stewie Griffin in Family Guy. Hij heeft verschillende andere animatiefilms, shows en zelfs een paar videogames gemaakt.

2 Het linkse activisme van Wallace Shawn

Shawn is een vocale activist en noemt zichzelf onbeschaamd een socialist. In 2009 bracht de socialistische boekuitgever Haymarket zijn eerste boek uit, Essays, met zijn stuk "Why I Call Myself a Socialist: Is All The World A Stage?" Joods van geboorte, hij is ook een uitgesproken pleitbezorger voor de rechten van Palestijnen en is een vooraanstaand lid van de organisatie Jewish Voices For Peace. Shawn heeft ook verschillende stukken geschreven voor het linkse tijdschrift The Nation.

1 Wallace Shawn speelt momenteel een natuurkundeprofessor op 'Young Sheldon'

Shawn, die nu bijna de tachtig nadert, blijft gestaag schrijven en werken. Haymarket publiceerde zijn tweede boek Night Thoughts in 2017 en sinds 2018 heeft Shawn een vaste rol als Dr. John Sturgis in de populaire sitcom Young Sheldon. Shawn heeft zijn publiek al bijna 50 jaar verrukt, en hij lijkt klaar om dat te blijven doen, ondanks zijn hoge leeftijd.

Aanbevolen: