Dit is de echte oorsprong van 'Clerks: The Animated Series

Inhoudsopgave:

Dit is de echte oorsprong van 'Clerks: The Animated Series
Dit is de echte oorsprong van 'Clerks: The Animated Series
Anonim

Hoe Kevin Smith Clerks maakte, de populaire indiefilm die zijn carrière echt lanceerde, is ronduit geweldig. Maar hoe hij de geanimeerde Clerks TV-show maakte, is behoorlijk ontmoedigend. Ook al komt er een derde Clerks-film aan, er was een tijd in het midden van de jaren negentig dat de franchise een beetje dood leek. Nou ja, meer alsof je je nauwelijks aan het leven vastklampt…

Er was tenslotte een live-action Clerks TV-show in ontwikkeling, een waar de maker Kevin Smith niet echt bij betrokken was. De rechten voor het project waren elders eigendom en daarom bleef hij in de kou staan. Wat echter uit deze vreselijke ervaring kwam, was een van de meest kortstondige projecten uit zijn hele carrière, Clerks: The Animated Series. De geanimeerde sitcom voor volwassenen werd in 2000 uitgezonden op ABC en duurde slechts twee afleveringen voordat hij werd geannuleerd, maar er werden er toch zes gemaakt. De ervaring was enigszins martelend, nog moeilijker gemaakt door de in ongenade gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein, die vroeger een frequente medewerker van Kevin was, ondanks het feit dat ze vaak een verbroken relatie hadden. Toch probeerde Kevin zijn visie echt om te zetten in animatie. Hier is hoe hij werd gedwongen en waarom het allemaal zo spectaculair mislukte …

De echte oorsprong van de animatieserie Clerks kwam van een mislukte live-actieshow

Kevin was geschokt toen hij ontdekte dat zijn project werd aangepast voor televisie zonder zijn betrokkenheid of die van productiepartner en schrijver Scott Mosier. Volgens een fascinerend artikel van Conseqeucce.net hoorde Kevin over de show van Mallrats' Renee Humphries, die Kevin vroeg om een goed woordje voor haar te doen tijdens de auditie. De show is geschreven door Richard Day, die dol was op de film en echt een minder glamoureuze sitcom wilde maken en werd verkocht aan WB. Ver in het proces had hij een ontmoeting met Kevin Smith, maar het ging nergens heen. Kevin was beledigd door de hele beproeving, vooral omdat hij jaren eerder van Clerks een tv-show wilde maken.

Gelukkig voor hem was de live-action Clerks tv-show een regelrechte ramp en werd snel geannuleerd voordat deze werd uitgezonden. Een paar jaar later ontstond de discussie over een andere Clerks-show.

"Ik kan me niet herinneren of ik de man was die zei: 'Ik wil een Clerks-cartoon maken.' Ik denk niet dat ik zo visionair ben", zegt Kevin Smith tegen Consequence.net. "Het is zo raar. Ik denk vaak aan de jonge Kevin Smith en ik kan mijn hoofd niet om die man heen krijgen, 'Ja, een tekenfilm.'"

Toen Kevin van bureau wisselde (CAA naar WME), begon het idee wat meer grip te krijgen. Het trok zelfs de aandacht van schrijver David Mandel van Seinfeld en de bekendheid van Saturday Night Live.

"We waren allemaal grote Simpsons-fans. Dus het idee was om een universum te bouwen - een Springfield-achtig universum - voor deze personages", legde Kevin uit."Omdat we niet konden vloeken, omdat het op netwerk-tv zou komen, moesten we dat waargenomen tekort compenseren door iets anders op tafel te leggen. En Dave zei: 'Als het een tekenfilm is, kunnen we alles doen We kunnen elk verhaal vertellen dat we willen. Sky is the limit. Er is geen budget. Je zou zoiets kunnen doen alsof iemand een veel grotere Quick Stop aan de overkant van de straat heeft gebouwd.'"

Hoe Harvey Weinstein de geanimeerde show tot zijn graf veroordeelt op een mainstream netwerk

Als je nadenkt over het concept en de uitvoering van de Clerks-film, en ook over de creatieve gevoeligheden van Kevin Smith in het algemeen, zou je aannemen dat een mainstream netwerk dat verplicht is voor adverteerders niet de plek voor hem zou zijn. Harvey Weinstein was het daar echter niet mee eens. Volgens David Mandel was hij enorm geïnteresseerd in de animatieserie. Terwijl de show werd aangeboden aan verschillende netwerken die flexibeler waren met de inhoud van de show en volledig geïnteresseerd waren, was Harvey er zeker van dat ABC het netwerk voor hen was.

"Harvey vertelt ons: 'Kijk, dit is waar we willen zijn. Ik weet dat Dean Valentine dat UPN-aanbod heeft gedaan en zo, maar ABC, dit is waar we willen zijn. Dit is een echt netwerk. Dus laten we dit goed doen. En ik zal ervoor zorgen dat het werkt. Ik heb dit.'" legde Kevin Smith uit. "Weet je, hij gaat 'de dag redden' alsof er een dag was die gered moest worden. We hadden al een aanbod van een geweldig bedrijf op tafel."

"Ik heb vanaf het begin tegen Harvey gezegd: 'Het probleem met ABC is dat de verwachtingen hoger zullen zijn. Dus het zal moeilijk voor ons worden om die verwachtingen waar te maken met dit soort projecten,'" Billy Campbell, zei het voormalige hoofd van de televisie bij Miramax, het bedrijf van Harvey Weinstein. "Waar ik me echt zorgen over maakte, was dat ABC destijds de strengste afdeling Broadcast Standards and Practices had, wat echt betekende dat taal, inhoud, bijna alle echt grappige dingen die Dave en Kevin en het team bedachten, we ofwel moesten we het eruit halen, we moesten het dempen, of we moesten het verdunnen. En helaas was dat voor mij de grootste teleurstelling."

Natuurlijk was het allemaal precies dat. De show werkte niet onder de vlag van ABC of landde niet echt bij het publiek. Zes afleveringen werden geproduceerd, twee werden uitgezonden, en de rest ging verloren. Hoewel het niet bekend is hoe goed of slecht de geanimeerde show het bij een ander netwerk zou hebben gedaan, is het waarschijnlijk dat de keuze van Harvey uiteindelijk de show heeft verdoemd. In ieder geval, al die jaren later, heeft Kevin zijn wereld niet opgegeven en fans zullen zeer, zeer binnenkort meer Clerks krijgen.

Aanbevolen: