Waarom Disney dacht dat Lilo & Stitch een mislukking zou zijn

Inhoudsopgave:

Waarom Disney dacht dat Lilo & Stitch een mislukking zou zijn
Waarom Disney dacht dat Lilo & Stitch een mislukking zou zijn
Anonim

Veel millennials beschouwen Lilo & Stitch als een van hun favoriete kinderfilms. De Disney-film uit 2002 vertelt het verhaal van Lilo, een Hawaiiaans meisje dat na de dood van haar ouders bij haar oudere zus woont - nog een voorbeeld van een Disney-film waarin de hoofdpersoon een wees is.

Het verhaal begint wanneer Lilo een verbannen alien ontdekt die ze Stitch noemt en tegen alle verwachtingen in een vriendschap met hem ontwikkelt.

De film was destijds een hit onder publiek en critici, en velen prezen de boodschap van de film over het belang van familie. Het wordt 20 jaar later nog steeds aanbeden door het publiek, en naar verluidt is er een live-action remake in de maak.

Met al dat succes is het moeilijk te geloven dat Disney dacht dat Lilo & Stitch een mislukking zou zijn! Lees verder om erachter te komen waarom ze een risico namen met de nu iconische animatie.

Was 'Lilo &Stitch' een 'gutsy' film?

Lilo & Stitch verschilt in veel opzichten van een typische Disney-animatiefilm. De film speelt zich af op Hawaï en vertelt het verhaal van een klein meisje dat onder de hoede van haar zus v alt en bevriend raakt met een buitenaards wezen.

Volgens IGN beschouwde Disney - dat de gewoonte heeft om hun animaties tussen films te recyclen - Lilo & Stitch vanwege deze verschillen als een "gutsy" film en daarom geloofde het dat het een "groot risico" was om te produceren.

Eigenlijk hadden de filmmakers bijna verwacht dat Lilo & Stitch zou falen. Daarom kozen ze ervoor om er niet veel geld in te investeren, in de verwachting dat ze verlies zouden maken op alles wat ze erin stopten. De makers kregen een kleiner budget dan ze anders zouden hebben gekregen, evenals een kleinere bemanning en een kleinere deadline om het te halen.

De belangrijkste factor die ertoe leidde dat Lilo & Stitch een "risicovolle" film was om te maken, was de aanwezigheid van harde verhaallijnen. De ouders van Lilo en Nani stierven bijvoorbeeld realistisch (in plaats van op de typische Disney- of sprookjesachtige manier).

Enkele andere moeilijke verhaallijnen waarvan Disney verwachtte dat ze de film zouden doen mislukken, zijn Stitch's PTSD, het vooruitzicht dat Lilo van Nani wordt weggenomen, alleenstaand ouderschap, een buitenstaander zijn en identiteit. Hoewel relevant voor een jong publiek, waren deze verhaallijnen destijds meestal afwezig in andere Disney-producties.

Disney vond de film ook een risico omdat hij niet gebaseerd was op een sprookje, zoals zoveel andere animatiefilms zijn.

Is 'Lilo &Stitch' controversieel?

Sinds de release heeft Lilo & Stitch voor wat meer controverse gezorgd dan andere Disney-animatiefilms. Een van de meest recente publieke kritiek op de film mondde uit in een debat over ras.

In 2020, bijna 20 jaar na de release van Lilo & Stitch, beweerde animator Hailey Lain dat de film uit 2002 de 'slechtste Disney-film ooit' was.

Toen hem werd gevraagd om uit te leggen, legde Lain uit: "Lilo is van mening dat het Nani's taak is om op te ruimen na haar rotzooi, en neemt dat als vanzelfsprekend aan." Vervolgens voegde ze eraan toe dat ze de algemene boodschap van de film niet leuk vond.

“En de boodschap van de film, 'familie betekent dat niemand achterblijft', onderstreept dit en zegt zelfs dat het de taak van de familie is om de rotzooi van de leden op te lossen… zonder dat familielid verantwoordelijk of verantwoordelijk te houden."

Lain's kritiek kreeg vervolgens weerslag op Twitter, waarbij sommige gebruikers beweerden dat Lain onterecht hard was voor een kind van kleur. "Black & Brown Kids worden geen kinderen", twitterde schrijver Vita Ayala als reactie. "Ze worden gehouden aan volwassen normen die gedemoniseerd worden vanaf de sprong."

Was 'Lilo &Stitch' succesvol?

Ondanks de angsten van Disney was Lilo & Stitch zeker geen mislukking. Na de release in 2001 kreeg de film veel positieve recensies en werd hij zelfs genomineerd voor een Academy Award voor beste animatiefilm.

De film was zelfs zo succesvol dat er een franchise ontstond. Na de originele film werden drie sequels uitgebracht op een direct-to-video-basis. Er werden ook drie televisieseries uitgebracht, waaronder zowel sequels als spin-offs.

Hoewel sommige kijkers het niet eens waren met de centrale boodschap van Lilo & Stitch, dat familie een van de belangrijkste dingen in het leven is, prees het meeste publiek de film voor het opnemen van betekenisvolle thema's en moeilijke verhaallijnen die Disney aanvankelijk aarzelde over.

CBR heeft Lilo & Stitch zelfs uitgeroepen tot de beste Disney-animatiefilm van de jaren 2000. De publicatie noemt verschillende redenen voor de titel, waaronder de goed uitgewerkte karakters. Lilo wordt bijvoorbeeld beschreven als een unieke en herkenbare hoofdrolspeler en is een van de meest realistische portretten van een kind in een Disney-film.

De website prijst ook de bovengenoemde centrale boodschap van de film over het belang van familie: "Een goede familie laat niemand achter of vergeet ze niet, en dat is een les die we allemaal zouden kunnen onthouden."

Aanbevolen: