Waarom werd Jussie Smollett naar de gevangenis gestuurd? Details over zijn zaak uitgelegd

Inhoudsopgave:

Waarom werd Jussie Smollett naar de gevangenis gestuurd? Details over zijn zaak uitgelegd
Waarom werd Jussie Smollett naar de gevangenis gestuurd? Details over zijn zaak uitgelegd
Anonim

Acteur Jussie Smollett werd onlangs veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf en werd veroordeeld tot het betalen van een boete van $ 145.000 voor het liegen tegen de politie over het slachtoffer zijn van een haatmisdrijf.

Deze lange zaak heeft veel wendingen gehad, allemaal uitgespeeld in de publieke belangstelling. Het incident gebeurde in 2019 toen de Empire-acteur melding maakte van een racistische en homofobe aanslag in Chicago. De hele wereld was geschokt en ontzet door het incident, slechts een van de vele racistisch gemotiveerde aanvallen die op dit moment in Amerika plaatsvinden.

Kort daarna begonnen mensen te merken dat er iets niet klopte met het verhaal van Jussie Smollet. In de loop van de volgende drie jaar werd dit verhaal over misdaad, Hollywood en geheime cheques minder een gruwelijke haatmisdaad en meer een opzet door een acteur die de krantenkoppen wilde halen.

Dus, wat is er gebeurd met Jussie Smollett waardoor deze ooit succesvolle tv-acteur in de gevangenis belandde?

7 Jussie Smollett doet aangifte van misdaad in 2019

Jussie Smollett meldde bij de politie van Chicago dat hij op 29 januari om 2 uur 's nachts was aangevallen door twee gemaskerde mannen. De acteur meldde dat hij in het gezicht was geslagen, een "onbekende chemische substantie" op hem had gegoten en een touw om zijn nek had gewikkeld. Smollett vertelde de politie ook dat de twee aanvallers verwezen naar MAGA - de slogan die vaak werd gebruikt door voormalig president Donald Trump en zijn aanhangers.

Deze schokkende aanval leverde een stortvloed van liefde op van beroemdheden en collega's. Empire-maker Lee Daniels plaatste een emotionele video op Instagram en zei: "Houd je hoofd omhoog Jussie. Ik ben bij je."

De eerste hint dat er iets niet klopte was toen Smollett tijdens het onderzoek weigerde zijn telefoon aan de politie te overhandigen.

6 Jussie Smollett spreekt zich uit

De acteur onthulde in een verklaring van februari: "De uitstorting van liefde en steun uit mijn dorp heeft meer betekend dan ik ooit echt onder woorden zal kunnen brengen… Ik werk samen met autoriteiten en ben 100 procent feitelijk geweest en consistent op elk niveau."

Tijdens een concert de dag na de verklaring zei Jussie Smollett: "Ik ben nog niet volledig genezen, maar ik ga… Gewoon omdat er veel dingen over mij zijn gezegd die absoluut niet waar zijn."

"Ik ben de homoseksuele Tupac," eindigde hij, een opmerking die controversieel werd.

5 Smollett geeft telefoon over en verdachten gevonden

Een maand na het incident gaf Jussie Smollett de politie een pdf-bestand van zijn telefoongegevens, maar de bestanden zijn geredigeerd - sommige delen waren verborgen. De politie verklaarde echter dat er geen reden was om enig vergrijp van de acteur te vermoeden, en ze keken "niet eens naar beschuldigingen met betrekking tot het indienen van een valse aangifte."

Obabinjo (Ola) en Abimbola (Abel) Osundairo, twee Nigeriaanse broers die als figuranten aan Empire werkten, werden door de politie verhoord maar niet gearresteerd. Hun advocaten onthulden dat ze met de acteur naar de sportschool gingen.

Op dezelfde dag dat ze werden geïnterviewd, verscheen Jussie Smollett op Good Morning America en onthulde dat zijn aanvallers blank waren. Hij legde ook uit dat hij weigerde zijn telefoon af te staan: "Ik heb privéfoto's en video's en nummers… mijn privé-e-mails, mijn privénummers, mijn privé-spraakmemo's." De politie van Chicago verklaarde dat ze "geen bewijs om te ondersteunen" rapporten hadden dat de aanval in scène was gezet toen geruchten online begonnen te circuleren.

4 Jussie Smollett werd gearresteerd

Op 21 februari 2019 werd de acteur door de politie van Chicago beschuldigd van "wanordelijk gedrag/het indienen van een vals politierapport". Eerder op de dag bemachtigde een verslaggever beelden waaruit blijkt dat de gebroeders Osundairo materialen kopen die naar verluidt zijn gedragen door de mensen die de acteur hebben aangevallen.

Smolletts advocaten zeiden dat ze "een grondig onderzoek zouden doen en een agressieve verdediging zouden opzetten".

Op een persconferentie de volgende dag legde politiecommissaris Eddie Johnson uit dat Smollett 'misbruik maakte van de pijn en woede van racisme om zijn carrière te promoten'. Hij voegde eraan toe dat de acteur het deed omdat hij "niet tevreden was met zijn salaris".

De politie beweerde dat hij ook een racistische brief naar zichzelf schreef en stuurde in een Fox-studio, voordat hij de Osundairo-broers een cheque van $ 3.500 betaalde om de aanval te organiseren. De advocaten van Smollett legden na de hoorzitting een krachtig geformuleerde verklaring af en noemden het een 'georganiseerd spektakel van wetshandhaving'.

De studio's achter zijn show, Empire, gaven kort daarna een verklaring uit, waarin ze zeiden: "We begrijpen de ernst van deze zaak en we respecteren het juridische proces. We evalueren de situatie en overwegen onze opties."

Donald Trump tweette over het incident en noemde de opmerkingen van de acteur 'racistisch en gevaarlijk'.

3 Jussie Smollett verloor zijn 'imperium'-baan

Empire's uitvoerende producenten hebben een verklaring vrijgegeven waarin wordt onthuld dat de acteur niet in de laatste twee afleveringen van het vijfde seizoen zou zijn. Ze voegden eraan toe dat de beschuldigingen tegen hem "verontrustend" waren. Lee Daniels sprak in een Instagram-video over de "pijn en woede" die hij voelde over Jussie Smollett.

Hij verklaarde dat Empire "is gemaakt om Amerika samen te brengen" en om "te praten over de gruweldaden die nu op straat plaatsvinden". Toen de show zijn zesde seizoen aankondigde, keerde het personage van Jussie Smollett, Jamal, nooit terug.

In een verklaring zei Fox Network: "In onderling overleg heeft de studio onderhandeld over een verlenging van Jussie Smollett's optie voor seizoen zes, maar op dit moment zijn er geen plannen voor het karakter van Jamal om terug te keren naar Empire."

2 Jussie Smollett werd voor het eerst uitgebracht in maart 2019

Na een spoedverschijning op 26 maart 2019 werden alle aanklachten tegen Jussie Smollett ingetrokken. In een verklaring zei zijn advocaat: "Hij was een slachtoffer dat werd belasterd en werd voorgehouden als dader."

Maar de politie van Chicago en de burgemeester van de stad stonden achter hun arrestatie van Jussie Smollett. Hoofdinspecteur Eddie Johnson zegt: "Uiteindelijk is het meneer Smollett die deze hoax heeft gepleegd, punt uit."

Een paar dagen later beval de politie van Chicago Jussie om $ 130.000 te betalen om de kosten van politieagenten te dekken, inclusief overuren die aan de zaak werden gewerkt. Nadat Jussie Smollett weigerde de door de politie van Chicago geëiste vergoedingen te betalen, werd hij aangeklaagd voor "drie keer" de betaling.

1 Jussie Smollet's nieuwe aanklachten en gevangenisstraf 11 maanden later

In februari 2020 werd de acteur beschuldigd van zes keer liegen tegen de politie. Hij ging in november 2021 voor de rechter, de zaak werd aanvankelijk gepauzeerd vanwege de wereldwijde pandemie. De autoriteiten beweerden dat de nu 39-jarige Smollett de broers Osundairo betaalde om de aanval uit te voeren om zijn carrière te promoten, omdat hij "niet tevreden was met zijn salaris".

Speciale aanklager Dan Webb voerde aan dat de acteur "een geheim plan had ontwikkeld waardoor het zou lijken alsof er daadwerkelijk een haatmisdaad tegen hem is gepleegd door aanhangers van Donald Trump".

Tijdens het proces verklaarde Smollett dat de cheque van $ 3.500, naar verluidt betaald aan Abel Osundairo voor de aanval, eigenlijk was voor een ma altijd en een trainingsplan van Abel. Hij onthult ook dat hij betrokken was bij een seksuele relatie Osundairo vóór de vermeende aanval.

Smollett ontkende herhaaldelijk in de rechtbank dat de aanval een "hoax" was geweest, en legde uit dat hij de politie niet had gebeld omdat "ik als zwarte man in Amerika de politie niet vertrouw, het spijt me."

In december 2021 vond de jury Smollett schuldig aan vijf van de zes aanklachten van wanordelijk gedrag. Drie jaar nadat de aanval voor het eerst bij de politie was gemeld, werd Jussie Smollett veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf en moest ze $ 145.000 betalen en een proeftijd van 30 maanden uitzitten. Hij diende slechts 6 dagen van zijn straf van 150 dagen. Hij is inmiddels vrijgelaten uit de gevangenis in afwachting van een hoger beroep. Zijn advocaten gaan in beroep tegen zijn vonnis wegens "meerdere veroordelingen voor wanordelijk gedrag".

Tijdens het proces beweerde de acteur altijd dat hij het slachtoffer was geworden van een misdrijf. "Er is niets dat ik hier vandaag kan doen dat in de buurt komt van de schade die je al aan je eigen leven hebt aangericht." Rechter James Linn vertelde Smollett tijdens zijn veroordeling: "Je hebt je leven op zijn kop gezet door je gedrag en streken."

Aanbevolen: