Ed Sheeran wint 'Shape Of You' plagiaatrechtszaak

Inhoudsopgave:

Ed Sheeran wint 'Shape Of You' plagiaatrechtszaak
Ed Sheeran wint 'Shape Of You' plagiaatrechtszaak
Anonim

Ed Sheeran heeft een rechtszaak gewonnen nadat een rapper die optreedt onder Sami Switch hem beschuldigde van het rippen van zijn 2015-nummer "Oh Why" in zijn hit "Shape of You" uit 2017.

Na het vonnis ging Sheeran naar Instagram om de 'echt schadelijke' auteursrechtclaimcultuur die momenteel door de muziekindustrie raast, te vernietigen.

Sheeran spreekt zich uit na het winnen van een rechtszaak

In een uitspraak op woensdag concludeerde de heer Justitie Zacaroli dat Sheeran "noch opzettelijk noch onbewust" een zin van Sami Chokri's, die optreedt als Sami Switch-nummer, heeft gekopieerd.

De rechter zei in een verklaring: "Hoewel er overeenkomsten zijn tussen de OW Hook (Oh Why) en de OI Phrase (Shape of You), zijn er ook significante verschillen. Ik ben tevreden dat meneer Sheeran niet onbewust heeft gekopieerd Oh waarom bij het creëren van Shape."

31-jarige zanger, Sheeran, haalde uit naar de "ongegronde claims" online na de uitspraak.

Hij zei dat hij "uiteraard blij was met het resultaat", maar voegde eraan toe: "Ik ben geen entiteit, ik ben geen bedrijf, ik ben een mens, ik ben een vader, ik ben een echtgenoot, ik ben een zoon."

Sheeran zal nu naar verwachting £ 2,2 miljoen aan roy alty's kunnen terugvorderen voor het lied dat tijdens de rechtszaak werd bevroren.

Hij uitte ook zijn bezorgdheid dat zijn zaak gevolgen zou hebben voor de hele sector. "Het is echt schadelijk voor de schrijfindustrie. Er worden maar zoveel citaten en zo veel akkoorden gebruikt in de popmuziek."

"Toevalligheden zijn onvermijdelijk als er elke dag 60.000 nummers op Spotify worden uitgebracht, dat zijn 22 miljoen nummers per jaar en er zijn slechts 12 noten beschikbaar."

Sheeran voegde toe in een gezamenlijke verklaring met de co-schrijvers van het nummer, McDaid en Mac: "Er werd in deze zaak veel gepraat over de kosten. Maar er is meer dan alleen een financiële kost."

"Er zijn kosten verbonden aan creativiteit. Als we verstrikt raken in rechtszaken, maken we geen muziek of spelen we geen shows. Er zijn kosten verbonden aan onze geestelijke gezondheid."

Grime Artist doorbreekt stilte na verlies rechtszaak

Juridische experts schatten dat Chokri nu hoge honderdduizenden ponden, zo niet meer dan £ 1 miljoen aan juridische kosten zal moeten uitgeven na het verliezen van de spraakmakende rechtszaak.

De grime-artiest, die Sheeran aanklaagde wegens plagiaat, verbrak zijn stilzwijgen op sociale media met een afbeelding van mensen die in de zee zwemmen naast het bijschrift: "Door wanhoop vond ik een instant snelweg naar dankbaarheid. Ik ben rijk, van liefde, vrienden en familie. Dit is het begin, niet het einde."

Sheeran en zijn co-auteurs lanceerden oorspronkelijk in mei 2018 juridische procedures en vroegen het High Court om te verklaren dat ze geen inbreuk hadden gemaakt op het auteursrecht van Chokri en zijn co-schrijver O'Donoghue. Twee maanden later diende het paar hun eigen tegenvordering in voor "inbreuk op het auteursrecht, schadevergoeding en een winstrekening in verband met de vermeende inbreuk".

Aanbevolen: