Ed Sheeran arriveert bij High Court om 'Shape Of You'-plagiaatclaims te bestrijden

Inhoudsopgave:

Ed Sheeran arriveert bij High Court om 'Shape Of You'-plagiaatclaims te bestrijden
Ed Sheeran arriveert bij High Court om 'Shape Of You'-plagiaatclaims te bestrijden
Anonim

Ed Sheeran arriveerde vandaag bij het High Court in Londen om zijn strijd voort te zetten tegen beweringen dat hij delen van zijn hit 'Shape Of You' uit 2017 heeft gekopieerd van twee minder bekende songwriters.

De 31-jarige droeg een donker pak toen hij werd gezien terwijl hij het Rolls Building in de buurt van St Paul's Cathedral in Londen binnenliep. Het komt minder dan een maand na de vroegtijdige dood van Jamal Edwards, de man die hem hielp roem te vinden.

Sami Chokri en Ross O'Donoghue beweren dat het lied van Sheeran inbreuk maakt op 'bepaalde regels en zinnen' van hun eigen nummer, 'Oh Why' genaamd.

Songwriters vervolgen Ed Sheeran over zijn hit uit 2017

Ed Sheeran en zijn co-schrijvers, Patrol-zanger Johnny McDaid en producer Steven McCutcheon, spanden in mei 2018 voor het eerst een rechtszaak aan en vroegen het Hooggerechtshof om te verklaren dat ze geen inbreuk hadden gemaakt op het auteursrecht van de heer Chokri en de heer O'Donoghue.

In juli 2018 hebben de minder bekende songwriters hun eigen claim ingediend wegens 'inbreuk op het auteursrecht, schade en een winstrekening in verband met de vermeende inbreuk', volgens de laatste uitspraak.

Barrister Andrew Sutcliffe, die voor de heer Chokri en de heer O'Donoghue werkt, heeft de rechtbank eerder verteld dat de vraag die centraal staat in de zaak is: "Hoe schrijft Ed Sheeran zijn muziek?" en of hij "dingen verzint terwijl hij bezig is" in songwriting-sessies.

De advocaat zei: "Of is zijn songwriting-proces in werkelijkheid genuanceerder en minder spontaan… waarbij in de loop van de tijd ideeën worden verzameld en ontwikkeld die verwijzen naar en interpoleren naar andere artiesten. Dit is de zaak van de beklaagden."

"De heer Sheeran is ongetwijfeld zeer getalenteerd, hij is een genie. Maar hij is ook een ekster. Hij leent ideeën en gooit ze in zijn liedjes, soms zal hij het erkennen, maar soms ook niet," De advocaat bleef uitleggen aan de rechtbank.

Dit is niet de eerste keer dat Sheeran wordt beschuldigd van het stelen van songideeën. Hij gaf Tameka "Tiny" Harris de eer voor 'Shape Of You' nadat gebruikers van sociale media beweerden dat het klinkt als TLC'S 'No Scrubs'. Hij schikte ook een rechtszaak van $ 20 miljoen over zijn nummer 'Photograph' uit 2014 en in 2018 nog een rechtszaak met Faith Hill en Tim McGraw, voor een nummer dat hij samen met het paar schreef genaamd 'The Rest of Our Life'.

Sheeran ontkent elk geval van plagiaat

De advocaten van de heer Sheeran hadden eerder gezegd dat de 31-jarige zanger en zijn co-schrijvers zich niet kunnen herinneren dat ze ooit het nummer 'Oh Why' hebben gehoord vóór de juridische strijd en de beschuldigingen van het kopiëren met klem hebben ontkend.

"Hoe kan meer dan één persoon onbewust iets kopiëren? Dat is volkomen ondenkbaar", zei de advocaat van Sheeran, de heer Mill.

Deze rechterlijke uitspraak heeft ertoe geleid dat de roy alty's van het nummer zijn opgeschort, in afwachting van de rechterlijke beslissing. Sheeran heeft gezegd dat zijn reputatie is aangetast door de beschuldigingen van plagiaat.

Andrew Sutcliffe QC beweerde dat de twee haken "bijna identiek" waren.

Hij voegde eraan toe: "Ze zijn zo dat een gewone, redelijke, ervaren luisteraar zou kunnen denken dat de een misschien van de ander kwam."

'Shape Of You' was een wereldwijde hit en werd het bestverkochte nummer van 2017 in het VK en het meest gestreamde nummer in de geschiedenis van Spotify. Beide nummers werden voor de rechtbank gespeeld, inclusief een live optreden van Sheeran die het speelde op het Glastonbury-festival van 2017.

Aanbevolen: