Ivan Reitman, Ghostbusters-regisseur, dood op 74

Inhoudsopgave:

Ivan Reitman, Ghostbusters-regisseur, dood op 74
Ivan Reitman, Ghostbusters-regisseur, dood op 74
Anonim

Ivan Reitman, de invloedrijke filmmaker en producent achter blockbuster-komedies zoals Ghostbusters en Animal House, is op 74-jarige leeftijd overleden. De productieve regisseur is zaterdagavond vredig in zijn slaap overleden in zijn huis in Californië, heeft zijn familie gezegd.

Ivan Reitman regisseerde en produceerde enkele van de meest geliefde films van de 20e eeuw, waaronder 'Ghostbusters' en 'Twins'

Reitman brak door toen hij in 1978 National Lampoon's Animal House produceerde. In 2001 selecteerde de Library of Congress van de Verenigde Staten het voor bewaring in de National Film Registry.

De filmmaker beïnvloedde de carrières van veel Hollywood A-listers, waaronder Bill Murray die optrad in zijn eerste hoofdrol in Reitman's regiedebuut, de komedie Meatballs uit 1979.

Reitman hielp van Arnold Schwarzenegger een comedy-ster te maken met Twins uit 1988, waar hij samen met Danny DeVito speelde. Ze zouden samen nog twee films maken, de komedie Kindergarten Cop uit 1990 en Junior uit 1994, waarin opnieuw DeVito te zien was. Een vervolg genaamd Triplets is in de maak. Schwarzenegger en DeVito zullen hun rol opnieuw opnemen.

Reitman was vooral bekend van zijn bovennatuurlijke komedie Ghostbusters uit 1984. In de film werkte Reitman opnieuw met Murray en speelde ook Dan Aykroyd en Sigourney Weaver. Ghostbusters werd een cultureel fenomeen en kreeg lof van critici. De film was ook een financieel succes, met een brutowinst van meer dan $ 200 miljoen wereldwijd.

Reitman was een vluchteling wiens familie op de vlucht was voor communistische onderdrukking in het naoorlogse Tsjechoslowakije

Hij werd geboren in wat nu Slowakije is, maar bracht een groot deel van zijn vroege leven door in Canada. Reitmans moeder had het concentratiekamp Auschwitz overleefd en zijn vader was een ondergrondse verzetsstrijder. Zijn familie vluchtte voor de communistische onderdrukking in het naoorlogse Tsjechoslowakije toen hij nog geen jaar oud was.

Reitman studeerde in 1969 af aan de McMaster University en produceerde en regisseerde vele korte films tijdens zijn tijd daar.

Hij laat 3 kinderen achter, Jason Reitman, Catherine Reitman en Caroline Reitman, en een vrouw van 46 jaar Geneviève Robert.

“Onze familie rouwt om het onverwachte verlies van een echtgenoot, vader en grootvader die ons heeft geleerd om altijd de magie in het leven te zoeken”, zeiden zijn kinderen in een gezamenlijke verklaring. “We troosten ons met het feit dat zijn werk als filmmaker talloze anderen over de hele wereld gelach en geluk heeft gebracht. Terwijl we privé rouwen, hopen we dat degenen die hem door zijn films hebben gekend, hem altijd zullen herinneren.”

Aanbevolen: