Curious George' leeft nog steeds voort ondanks een tragisch overlijden

Inhoudsopgave:

Curious George' leeft nog steeds voort ondanks een tragisch overlijden
Curious George' leeft nog steeds voort ondanks een tragisch overlijden
Anonim

Curious George is een hartverwarmende kinderserie over een ondeugend aapje en zijn goedhartige beste vriend, De man met de gele hoed. Van het verhaal zijn sinds de oorspronkelijke publicatie in 1941 meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht en het heeft lezers van alle leeftijden over de hele wereld geboeid. Niet afgeschrikt door het overlijden van co-auteur Margret E. Rey in 1996, zijn Curious George en zijn avonturen blijven bloeien.

De overlevenden achter het verhaal

Er worden elk jaar miljoenen kinderboeken geschreven en gepubliceerd. Lil Nas X heeft in 2021 zelfs zijn eigen alfabetboek uitgebracht. Maar van de overvloed aan boeken hebben slechts een paar auteurs het in zich om klassiekers te maken die generaties overspannen.

Margret E. Rey ontmoette haar man, mede-Duitse Jood Hans Augusto (H. A.) Rey in Rio Di Janeiro, Brazilië in 1935, nadat ze het door de nazi's bezette Duitsland ontvluchtte.

Het jaar daarop verhuisde het stel naar Parijs, Frankrijk, waar ze begonnen te werken aan een kort verhaal voor kinderen genaamd Cecily G. And The Nine Monkeys. In dit verhaal uit 1939 werd het sympathieke personage Sirocco (die later George zou worden genoemd) gecreëerd en lezers in heel Parijs wilden meer. Margret en haar man gingen aan de slag met het schrijven van een nieuw boek over de verhalen van de speelse aap, maar voordat het naar hun uitgever kon worden gestuurd, werden hun ergste angsten een donkere en wrede realiteit.

De nazi's begonnen hun nieuwe stad binnen te vallen en op 14 juni 1940 was Parijs met succes bezet. Maar slechts 2 dagen eerder maakten Margret en Hans een gedurfde en wanhopige ontsnapping. In de vroege ochtend van 12 juni vluchtte het stel naar het zuiden op 2 zelfgemaakte fietsen met hun Curious George-manuscript in hun mand.

De makers vluchtten naar New York City

Na 11 dagen rijden en 4 maanden wachten op een schip dat hen over de Atlantische Oceaan zou brengen, bevonden de vluchtelingen zich in New York City. Daar ontmoetten ze vriend en redacteur Grace Hogarth, die hen aanmoedigde om door te gaan met het publiceren van hun kinderboek.

Met de gruwelijke gebeurtenissen die destijds in de wereld plaatsvonden, is het schokkend dat auteurs niet meer enthousiast waren over het schrijven van duistere verhalen, zoals het met draken gevulde epos Eragon van Christopher Paolini. Volgens het Smithsonian Magazine werd mevr. Hogarth echter geciteerd en zei: "Er was moed voor nodig om kleurrijke boeken te drukken en te publiceren in een grijze wereld in oorlogstijd".

Curious George was een verrassend succes voor het man en vrouw-duo en in de 23 jaar dat ze in New York City woonden, gingen ze door met het schrijven en publiceren van nog 6 boeken. Tijdens de ergste historische gebeurtenis van hun leven creëerden ze een serie vol wilde capriolen en momenten van gezond begrip en vergeving die zowel kinderen als ouders over de hele wereld aansprak. W alter Lorraine, redacteur bij Houghton Mifflin, sprak lovend over het werk van de auteurs in een interview in 1998 met The Horn Book Magazine, waarin hij verklaarde: "Kinderen zijn dol op de boeken, hoewel niet zozeer vanwege de uitzonderlijke aard van het kunstwerk of van de tekst. Het heeft meer te maken met het concept: dat een aapje, of een klein kind zo je wilt, altijd in de problemen komt, en dat hij het nooit van plan is: hij is gewoon nieuwsgierig. En het is niet dat nieuwsgierigheid een slechte zaak is, ofwel."

Het verlies van een geliefde auteur

Hoewel H. A. Rey in 1977 op 78-jarige leeftijd zou overlijden, zou Margret nog 19 jaar verder leven en tot 1993 een serie van 28 Curious George-boeken blijven maken en bewerken, gebaseerd op de televisiefilmserie. publiceer ook 5 zijprojecten. Haar overlijden in 1996 op 90-jarige leeftijd werd in de literaire wereld met veel verdriet ontvangen. Hillel Stavis, een buurvrouw en vriendin van Margret, zei: "Voor iemand die nooit kinderen heeft gehad, had ze een geweldige verstandhouding met hen en een griezelige kennis van wat hen zou aanspreken."

Volgens SouthCoast Today zou ze $ 2 miljoen hebben gedoneerd aan 2 instellingen waar ze veel om gaf; $1 miljoen ging naar de Boston Public Library en de andere $1 miljoen ging naar het Beth Israel Hospital voor zijn Center for Alternative Medicine for Research.

image-of-Curious-George-books
image-of-Curious-George-books

Hoe ziet de toekomst eruit voor 'Curious George'?

Sinds het overlijden van beide auteurs is de Curious George-franchise blijven bloeien in de verbeelding van zowel kinderen als volwassenen.

Met een derde boekenreeks getiteld The Curious George "New Adventures", die in 1998 begon te publiceren, een CGI-langspeelfilm met in de hoofdrollen Will Farrell en Drew Barrymore die in februari 2006 in première ging, en een tv-serie voor kinderen die werd uitgezonden op PBS Kids in september 2006, George heeft bewezen dat hij heeft wat nodig is om de tand des tijds te doorstaan. Sterker nog, hij en de Man met de Gele Hoed waren onlangs te zien in een sketch in The Late Night Show waarin Stephen Colbert een grapje maakte over de oorsprong van de gevreesde Monkey Pox!

Hoewel ze misschien geen begrip is zoals J. K. Rowling, die onlangs een nieuw boek 2020 uitbracht, genaamd The Ickabog, is Margret E. Rey echt een auteur die lof en herinnering verdient. En wat George betreft, van de schokkend donkere en tragische geschiedenis van zijn auteurs als vluchtelingen tot zijn heerlijk charmante debuut op het witte doek, is het veilig om te zeggen dat ieders favoriete ondeugende aap zichzelf heeft gestold als een tijdloos klassiek personage voor de komende generaties.

Aanbevolen: