Waarom de leden van de Wu Tang Clan echt niet met elkaar overweg konden

Inhoudsopgave:

Waarom de leden van de Wu Tang Clan echt niet met elkaar overweg konden
Waarom de leden van de Wu Tang Clan echt niet met elkaar overweg konden
Anonim

Hiphop begon eind jaren 70 als een beweging en werd in de jaren 90 erg populair. De Wu-Tang Clan werd voor het eerst opgericht in 1992 en bestond uit drie neven, de de facto leider en producent van de groep RZA, en zijn partners in crime, GZA, en Ol' Dirty Bstar. Naast deze drie heeft de groep zijn lidmaatschap verder uitgewerkt met Ghostface Killah, Raekwon, Method Man, U-God, Masta Killa en Inspectah Deck. Bij hun debuut in de vroege jaren '90 zou RZA's originele productiestijl een revolutie teweegbrengen in alle hiphop. Door de snelheid en toonhoogte van de samples die hij zou gebruiken te veranderen, creëerde RZA een industriële basis die in de komende jaren zou worden gebruikt door andere legendes in het spel, zoals Jay-Z en Kanye West, samen met een hele reeks anderen. Nu vragen veel fans zich af: wat is er met de Wu-Tang Clan gebeurd?

Hun eerste studioalbum, Enter the Wu-Tang (36 Chambers), ondanks het feit dat het een uitgesproken Lo-Fi underground-kwaliteit heeft, zou bij release pieken op nummer 41 op de Amerikaanse Billboard 200. Het album werd twee jaar later platina en hun single C. R. E. A. M. ging goud. Maar afgezien van hun geluid, wat Wu-Tang echt speciaal maakte, was hun bedrijfsmodel, waardoor ze een fortuin konden verdienen. Ze slaagden erin een ambitieuze platenovereenkomst te sluiten met Loud Records, waardoor de leden van de groep de vrijheid kregen om solo-overeenkomsten te sluiten met andere platenlabels, terwijl ze toch de Wu-Tang-branding behouden. Dit is waarom ze niet met elkaar konden opschieten.

Waarom was de Wu-Tang-clan zo populair?

Deze negen getalenteerde MC's waren in staat om op eigen kracht het merk Wu-Tang verder te ontwikkelen. Door op deze manier te werken, groeide het aantal leden van de groep tot maar liefst 300 van wat ze Wu-Tang Killa Beez noemen. Door hun gelederen op deze manier uit te breiden met filialen, werd de clan alomtegenwoordig, in staat om overal te verschijnen en een enorm oeuvre op te bouwen met een blootstellingsniveau dat weinig andere artiesten konden evenaren.

Tegen 1995 was de groep zo'n culturele toetssteen dat ze hun cult-aanhang konden veranderen in een bloeiend modelabel dat bekend staat als Wu Wear, een kledinglijn die werd opgepikt door veel grote retailers. Hun gestileerde gouden "w" werd een van de meest herkenbare logo's in alle muziek. Hun branding verscheen niet alleen op kleding, maar ook op andere popcultuurgebieden zoals skateboards, videogames en zelfs actiefiguren.

Waarom is de Wu-Tang-clan uit elkaar gegaan?

De groep ging niet zo vaak uit elkaar als de leden, maar schakelde meestal over om solocarrières na te streven. In 1997 bracht Wu-Tang hun tweede album Wu-Tang Forever uit nadat de band de vier jaar tussen albums had doorgebracht om hun solocarrières op te bouwen. Toen dit tweede studioalbum uitkwam, schoot het meteen naar de top van de Billboard-hitlijsten en debuteerde op de nummer één plek. Dat jaar zag ook de eerste verschijning van de man die het onofficiële tiende lid van de groep zou worden, Cappadonna, op de single Triumph. Cappadonna zou in de loop van de jaren in Wu-Tang-nummers spelen en zijn status als officieel lid was altijd een knelpunt bij fans. Maar in 2014 zou RZA Cappadonna definitief een officieel lid van de Clan noemen.

Ol' Dirty Bstars dood heeft de Wu-Tang-clan diep getroffen

Na de release van Wu-Tang Forever kwam er weer een reeks soloprojecten, maar inmiddels begon de groep eindelijk last te krijgen van overbelichting. Hun derde studioalbum, The W, verkocht nog steeds als warme broodjes bij de release in 2000. Bij hun volgende release in 2001 daalde de verkoop van Iron Flag echter.

Naast hun afnemende populariteit begon het steeds moeilijker te worden om een groep met zoveel verschillende persoonlijkheden te managen. Er ontstonden interpersoonlijke conflicten toen Ol' Dirty Bstar instortte in de studio van de Clan en stierf aan een accidentele overdosis. Als gevolg hiervan begon de groep uit elkaar te vallen.

Zijn de Wu-Tang Clan nog steeds vrienden?

De Wu-Tang Clan zou van 2001 tot 2007 op de pauzeknop drukken. Toen ze weer bij elkaar kwamen, werd hun vijfde studioalbum, 8 Diagrams, uitgebracht, met samenwerkingen van onder meer John Frusciante van Red Hot Chili Peppers en Shavo Odadjian van System of a Down.

Het geluid van deze plaat was beslist anders dan tijdens hun eerdere Lo-Fi-dagen, maar het zou nog steeds debuteren op nummer 25 in de Billboard 200 en nummer 9 in de R&B/Hip-Hop-hitlijsten. Na die release zou er nog een pauze van zeven jaar komen, maar de groep zou opnieuw bijeenkomen. Dit keer in 2013, om het festivalcircuit te betreden ter ere van de 20 jaar sinds ze voor het eerst zijn gevormd.

Ze brachten hun zesde studioalbum uit, A Better Tomorrow, in 2014, dat debuteerde op nummer 29 in de Billboard 200. Omdat geen van hun meest recente albums goed verkocht om in aanmerking te komen voor gouden status of platina, Wu -Tang besloot te werken aan wat hun zevende en meest monumentale album zou worden. De groep zag Once Upon a Time in Shaolin uit 2015 als een verzamelobject voor een eenmalige verkoop. De groep zou slechts indruk maken op één exemplaar van dit album en het vervolgens verkopen voor $ 2 miljoen.

De Wu-Tang Clan heeft in de loop der jaren onmiskenbaar zijn ups en downs als collectief gekend. Desalniettemin zijn ze ook een van de weinige groepen die kunnen zeggen dat hun solo-succes nooit in de weg staat aan hun vermogen om het collectief opnieuw bijeen te brengen. Ondanks hun verschillen weten de leden dat Wu-Tang samen altijd sterker zal zijn.

Aanbevolen: