Wat is er gebeurd tussen Jay-Z en Kanye West?

Inhoudsopgave:

Wat is er gebeurd tussen Jay-Z en Kanye West?
Wat is er gebeurd tussen Jay-Z en Kanye West?
Anonim

Het duo van

Jay-Z en Kanye West is een van de beste bromances die hiphop ooit heeft gezien. Het paar was al in de jaren negentig met elkaar verbonden: Jay, die op de top van zijn kunnen was, tikte West aan om zijn album te produceren. Sindsdien hebben de twee samen aan verschillende projecten gewerkt: platenlabels, een iconisch gezamenlijk album en een baanbrekende streamingdienst.

Het ging echter niet altijd soepel voor de twee. Het is harde liefde, vooral voor mensen met een creatief kaliber als Kanye West en Jay-Z. De breuk in hun relatie is niet langer een geheim, aangezien ze elkaar de afgelopen jaren naar de keel hebben gegrepen. Om het samen te vatten, hier is een tijdlijn van de ups en downs van Jay-Z en de tegenstrijdige bromance van Kanye West.

9 1990s: Kanye produceerde verschillende nummers voor Jay-Z's 'Blueprint'-album

Destijds bevond Jay-Z zich op het hoogtepunt van zijn carrière, maar er kwamen ook een paar haters langs. Hij was de meest dissed artiest in het spel, vechtend tegen mensen als Nas, Jadakiss en meer. Hij tikte op Kanye West, een aspirant-producer van een productiecollectief genaamd 'Hip Hop Since 1978', om beats te maken voor Jay's magnum opus The Blueprint.

8 2002: Kanye tekende met Jay-Z's Roc-A-Fella-afdruk, maar werd aanvankelijk geweigerd als rapper

Kort nadat hij bekend was geworden door het produceren van een Jay-Z-album en voor verschillende Roc-A-Fella Records-acts, tekende Kanye West in 2002 bij het label van zijn vriend. Daarna bracht hij zijn langverwachte debuutalbum uit, The College Uitval, tot enorm succes in 2004.

De eerste breuk begon echter gedurende deze tijd. In die tijd was Jay aanvankelijk terughoudend om West te ondertekenen omdat hij geen 'gangsta'-imago belichaamde. In die tijd was het zeldzaam voor rappers om mainstream succes te behalen als ze niet verbonden waren met zo'n persona.

7 2007: Kanye schilderde een 'Tough Love'-verhaal in het label in 'Big Brother'

West beschreef de conflicterende relatie van het paar op het nummer "Big Brother" van zijn bekroonde album Graduation. Gedurende het hele nummer prijst West Jay omdat hij zijn mentor en hiphopbroer is, maar hij berispt hem subtiel vanwege een misverstand over een Coldplay-nummer.

"Ik heb Jay verteld dat ik een nummer heb gemaakt met Coldplay / Next thing I know hij kreeg een nummer met Coldplay / Back in my mind I'm like damn, no way ", rapt hij. Dus, wat vindt Jay ervan? Hij gaf toe dat hun relatie een 'harde liefde' is, en zei dat het een 'eerlijke weergave is vanuit het perspectief van een klein broertje'.

6 2009: Kanye onderbrak Taylor Swift's VMA-speech voor Beyoncé

In september 2009 veroorzaakte Kanye West massale reacties voor zijn beruchte "I'mma let you finish"-moment. Hij onderbrak Taylor Swift's dankwoord voor de Beste Vrouwelijke Video op de VMA's om te verklaren dat Beyoncé, Jay's vrouw, "een van de beste video's aller tijden."

"Ik wist niet dat dit zou gebeuren", herinnert de zangeres zich het moment dat ze na het incident tegen haar vader huilde.

5 2011: Het paar werkte samen voor 'Watch The Throne'

Twee jaar later kondigde het paar aan dat ze het meest gewilde hiphopduo zijn en versterkten ze hun relatie op hun debuut-samenwerkingsalbum, Watch the Throne. Ondersteund door singles als 'Nis in Paris', 'Otis', 'Lift Off' en meer, werd het album uit 2011 vijf keer platina in november 2020 en markeerde hun allereerste gezamenlijke joint als twee rapzwaargewichten. De Watch the Throne Tour begon een paar maanden later in Atlanta en hun band leek even sterk als altijd.

4 2013: Jay onthulde tijdens een interview dat werken met West niet altijd gemakkelijk is

Drie jaar later ging Jay-Z zitten met Zane Lowe van de BBC voor een interview op Radio 1. Volgens de Hard Knock Life-rapper is West niet altijd gemakkelijk om mee samen te werken. Dat soort botsingen komen vaak voor, omdat deze twee de grootste creatieve geesten in hiphop zijn.

"Hij gaat alles uitdagen omdat hij het echt probeert te testen en gaatjes prikt om er zeker van te zijn dat het overeind blijft", zei de rapmagnaat. "Dat bewonder ik. Het werkt een beetje voor mij."

3 2014, 2016: Jay was niet aanwezig bij Kanye's bruiloft en sloeg hem voor Kim Kardashian's overval in Parijs

De kloof begon groter te worden in 2014 toen Jay en Beyoncé niet aanwezig waren op de bruiloft van West en Kim Kardashian in Fort di Belvedere in Florence, Italië. "Ik was gekwetst dat ze niet naar de bruiloft kwamen", vertelde West Charlamagne tha God tijdens een segment van The Breakfast Club in 2018, schijnbaar de spanning bevestigend. "Ik begrijp dat ze wat dingen doormaakten, maar als het familie is, ga je geen bruiloft missen."

Twee jaar na de bruiloft berispte West Jay omdat hij hem en zijn vrouw Kim niet had gecontroleerd nadat ze onder schot werd beroofd in Parijs, Frankrijk. Hij had verschillende uitbarstingen op het podium tijdens zijn Saint Pablo-tour voordat hij in het ziekenhuis werd opgenomen wegens uitputting na de stop in Sacramento.

2 2017: Kanye neemt afscheid van Jay-Z's Tidal

Jay-Z lanceerde de streamingdienst Tidal in 2014 en West was een van de belangrijkste spelers die het bedrijf vorm hebben gegeven. Helaas, als gevolg van de aanhoudende vete, zou de Stronger-rapper naar verluidt zijn muziek in 2017 van het streamingplatform hebben gehaald vanwege een geschil van $ 3 miljoen.

1 2019, 2020: het paar herenigd op Diddy's 50e verjaardag en voor Kanye's snel uitgebrachte 'Danda'-album

Het lijkt er echter op dat de twee weer op goede voet staan. In 2019 vierde Sean 'Diddy' Combs zijn 50e verjaardag in Los Angeles in het bijzijn van Kanye West en Jay-Z. Dit jaar heeft West onlangs zijn langverwachte album Donda uitgebracht met Jay's vocal op het tweede nummer, "Jail."

Kijk naar de troon, deel 2 binnenkort?

Aanbevolen: